24 Nisan 2016 08:28

Gözaltına alınan Hollandalı gazeteci serbest bırakıldı

Hollanda'nın Metro gazetesinde köşe yazarlığı yapan ve "Cumhurbaşkanına hakaret" gerekçesiyle gözaltına alınana gazeteci Ebru Umar, serbest bırakıldı.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için Twitter hesabı üzerinden ve yazdığı makalede "diktatör" dediği için gözaltına alınan gazeteci Ebru Umar, serbest bırakıldı.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre Umar, son olarak Metro gazetesindeki köşesinde Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu'nun "muhbirlik çağrısı" üzerine bir yazı kaleme almıştı.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, gözaltı ile ilgili gelişmelerin yakından takip edildiğini açıkladı. Siyasi partiler ve Hollanda Gazeteciler Sendikası, Umar'ın gözaltına alınmasını kınadı.

Ebru Umar, gözaltı kararını Cumartesi gecesi Twitter hesabından duyurdu. "Ve polis kapıda. Şaka değil" diye yazan Umar, Hollanda basınına Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili Twitter mesajları nedeniyle gözaltına alındığını söyledi.

Umar, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Kuşadası Güvenlik Büro Amirliği'ne götürüldü.

Geceyi Kuşadası Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro Amirliği'nde geçirdi. Polisin gözaltı işlemi için gelişi ve hastaneye götürülüşünü Twitter hesabından duyuran Umar, bugün öğlen saatlerinde adliyeye sevk edildi. Cumhuriyet Savcılığı tarafından ifadesi alınan Umar, tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. 

Nöbetçi sulh ceza hakimliği tarafından, adli kontrol şartıyla yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldı.

Umar sosyal medyadaki bazı etkili AKP'li hesaplar tarafından hedef gösterilmişti.

Gözaltı kararı üzerine Hollanda Dışişleri Bakanlığı harakete geçti. Bakanlık, Umar İle sürekli irtibat halinde olduklarını açıkladı.

Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği'nin de gelişmeleri yakından izlediği belirtildi. Hollanda'nın İzmir fahri başkonsolosluğu ise, Umar'ı savunması için bir avukat görevlendirdi.

Hollanda'daki siyasi parti temsilcileri, gözaltı kararına tepki göstererek, Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama istedi.

İktidar ortağı Liberal Sağ Parti (VVD) Milletvekili Han ten Broeke, Umar'ın gözaltına alınması ile ilgili bir soru önergesi verdi.
Aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de, Twitter'da "İslamo -faşist Erdoğan, ayaklarını Ebru Umar'ın üzerinden çek" mesajını paylaştı.

Hollanda Gazeteciler Sendikası (NVJ) Genel Sekreteri Thomas Bruning, Türkiye'de medyaya yönelik baskılar ve düşünce özgürlüğü konularında ciddi kaygı duyduklarını söyledi.

Gazetecilerin gözaltına alınmasının Türkiye'de sıkça yaşanan bir durum olduğunu belirten Bruning, "Bu ülke her şeyi yapabileceğini düşünüyor. Şu an elimizdeki tek silah, politik baskı ve medyanın ilgisi" dedi.

BBC Türkçe'nin haberinin tamamını buradan okuyabilirsiniz. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tuzhurmatu'da Peşmerge ile Haşdi Şabi arasında çatışma

SONRAKİ HABER

Obama: Kara birliği gönderip Esad’ı devirmek hata olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...