23 Nisan 2016 00:47

Rege Deri işçisi: İtiraz edince kazanıyorsun

Çorlu'da görüştüğümüz Rege Deri işçisi, Rusya krizinin deri sektöründeki istihdama etkisini ve çalışma koşullarını anlattı. (Fotoğraf: Arşiv)

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Çorlu

“Islak bölümde, ham deriyle suyun içinde çalışırsın. Burada tüy döküm ve tıraşlama işlemi yapılır. Sonra kurutma, boyama, işleme. İşleme derken, ham deriyi kimyasallarla kalınlaştırıyorsun. 3-4 milim deriyi 2 katına çıkarıyorsun ki millete giyecek olarak dönsün. Bu sebeple cilt hastalıkları oluyor. Zımpara yapınca toz içinde çalışıyorsun. Solunum yolu hastalıklarına rastlanıyor...”

Bu anlattıklarını, “Yani anlayacağınız deri işi hem zor hem pis” sözleriyle tamamlıyor Rege Deri işçisi...

RUSYA KRİZİ ETKİLEDİ

Bu zor ve pis iş, Rusya’yla Türkiye arasındaki uçak krizinden en çok etkilenen iş kollarından biri oldu. İşçiler, yaşanan bu krizin faturasını işten atılarak ödedi.

Çorlu’da görüştüğümüz Rege Deri işçisi, “Rusya’yla Türkiye arasındaki uçak krizinden önce bu bölgede 6-7 bin deri işçisi vardı. Şimdi 1000’i ya aşar ya aşmaz. Bizim sektörde şu an işsizlik korkusu var” diyor.

ÇALIŞMA KOŞULLARI PATRONUN İNSAFINDA

Sabah 8’de işlemek için deriyi eline alan işçi, akşam 10’da bırakıyor. 5 saati mesai olmak üzere günde 14 saat çalışıyor. Çalışma koşullarının patronun insafında olduğunu söylüyor. “Deri işçisi mevsimlik işçisidir” diyor: “Samsun’un, Sinop’un köylerinden gelen işçiler var. Yılın 8 ayı çalışır, 4 ayı evde yatar. 4 ay çalışmak isterse bir iş de yapamaz, elinden gelmez.”

‘BORCUM YOK DİYEN İŞÇİ YALAN SÖYLÜYORDUR’

-Parası nasıl bu işin?
-Şöyle diyeyim. 30 senedir çalışıyorum, hiçbir birikimim yok. 1700 küsur alıyorum. 2 çocuğum var. İki çocuğa günlük 10’ar lira harçlık versen, ayda 600 lira yapıyor. Hiçbir harcama yapmasan mutfak masrafı aylık 1000 lira. Tek kişi çalışsa hayatta geçinemez. Borç harç içinde anca götürüyoruz. Zaten işçiyim deyip de borcum yok diyen yalan söylüyordur.
-Sendikalı mısınız?
-Şimdi örgütlü bir fabrika kalmadı bu bölgede. Bir sendikalaşma söz konusu olduğunda işten atma başlıyor.
-Nasıl hak istiyorsunuz peki?
-Bizim fabrikada biraz farklı. Zamlar patronun inisiyatifinde. Ama mesela yüzde 5 zam diye açıklama yaptığı zaman biz yüzde 10 talep ediyoruz ve bunun için iş bırakıyoruz. Kazanımlarımız da oluyor. Hatta bir olayı anlatayım. Mesela bizim fabrikada işçileri tarikatçılar ve solcu-demokratlar olarak ikiye bölebilirsin. Bir kere zam meselesi söz konusu oldu. Patron zam yapmayacağım dedi. Biz tepki gösterdik. Onlar itiraz etmedi. Biz tepki gösterince bize istediğimiz zam yapıldı. Bu sefer onlar da ‘Keşke biz de itiraz etseydik’ dedi. Öyle yani, itiraz edince tepki gösterince kazanıyorsun.

ÖNCEKİ HABER

As Plastik işçileri: Çatışmalar 1 Mayıs’tan uzaklaştırıyor

SONRAKİ HABER

Galatasaray, finalin ilk ayağında 66-62 mağlup oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...