22 Nisan 2016 07:58

Can Dündar ve Erdem Gül davası 6 Mayıs'a ertelendi

Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı dava ile askerlerin yargılandığı davanın birleşmesi talebini reddeden mahkeme davayı 6 Mayıs'a erteledi

Paylaş

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün MİT TIR'larıyla ilgili haberleri nedeniyle açılan davanın 3'üncü duruşması görüldü. 

CHP milletvekilleri Enis Berberoğlu, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Ali Şeker, Hilmi Yarayıcı, Gamze İlgezdi, HDP milletvekilleri Osman Baydemir, Garo Paylan, YARSAV Başkanı Murat Arslan, Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, gazeteciler Hasan Cemal, Oktay Ekşi, Celal Başlangıç, Fatih Polat, Ferhat Tunç, Berkin Elvan'ın anne-babası Gülsüm ve Sami Elvan destek için adliyeye geldi. Mahkemenin aldığı kapalılık kararı gereği avukat ve sanıklar dışında kimsenin izleyemediği duruşmada Dündar ve Gül’ün avukatları savunma yaptı. Duruşmaya bir önceki celse hakkında zorla getirme kararı çıkarılan tanık Emre Erciş de katıldı. 

Duruşmada Erciş'in savcılık ifadesini tekrar etmesinin ardından duruşma savcısı Evliya Çalışkan, davanın, MİT TIR'larının durdurulması ile ilgili savcılar ve TSK mensuplarının Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde görülen dava ile birleştirilmesini talep etti.

Talebe ilişkin görüş belirten Dündar ve Gül'ün avukatları savcının birleştirme talebinin reddeilmesini istedi.

Taleplere ilişkin ara karar oluşturan heyet, savcı Çalışkan'ın birleştirme talebini reddetti. 

Savcının dosya hakkındaki esas görüşünü hazırlamak için süre talebini kabul eden heyet, duruşmayı 6 Mayıs’a erteledi. 

Duruşma sonrası Dündar ve Gül açıklama yaptı. Mahkeme heyetinin savcının dosyanın birleştirilmesi talebini oy birliği ile reddettiğini belirten Gül, mahkemenin iki dava arasında suçlar bakımından benzerlik olmadığını gerekçe göstermesinin önemli olduğunu söyledi. Dündar ise mahkemenin kararından memnun olduklarını söyledi. Dündar, “Karardan memnunuz. İlgisiz bir davanın içine atıp yargılamayı planlıyorlardı ama bu plan çöktü. Yaptığımız gazeteciliktir. Beraata bir adım daha yaklaştık” diye konuştu.

Öte yandan gazeteciler ve tutuklu akademisyenlere destek vermek için adliye önünde toplananlar serbest kürsü kurdu. Serbest kürsüden, siyasetçiler, sanatçılar, akademisyenler ve öğrenciler adalet taleplerini haykırdı. 

Kitle halaylar çekerek tutuklu akademisyenlerinin yargılanacağı duruşmayı bekliyor.

Barış ve özgürlük yargılanıyor


ADLİYE ÖNÜNE DESTEĞE GELDİLER
 
CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker ile HDP Milletvekili Garo Paylan ve Osman Baydemir, eski CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, DİSK eski Genel Başkanı Kemal Türkler'in kızı Nilgün Türkler ve çok sayıda gzetecinin de aralarında bulunduğu grup Gül ve Dündar'a destek vermek için adliyeye geldi.

Mahkeme, 1 Nisan’daki celsede, Dündar ve Gül’ün sorgusunu yapmıştı. Dündar ve Gül’ün avukatlarına soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerini bildirmeleri için süre vererek davayı ertelemişti. Daha önce mahkemeye çağrılan ancak gelmeyen tanık Emre Erciş hakkında zorla getirme kararı çıkarmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Yandaş’tan bir Ergenekon hikayesi: Bir varmış, bir yokmuş...

SONRAKİ HABER

Özgür Gündem'e 48 soruşturma, 51 dava,355 bin TL para cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...