19 Nisan 2016 09:54

Karaman’da 10 çocuğa cinsel istismar davası yarın başlıyor

Karaman’da 10 çocuğa tecavüz ve cinsel istismar suçundan tutuklanan Muharrem B., yarın Karaman Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

Paylaş

Karaman'daki Ensar Vakfı ve Karaman İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (KAİMDER) yurtlarında kalan 10 çocuğa tecavüz ve cinsel istismar suçundan tutuklanan 54 yaşındaki Öğretmen Muharrem B.'nin yargılanmasına yarın başlanacak. Muharrem B.'nin Ereğli’den SEGBİS sistemi üzerinden katılacağı duruşmaya ailelerin ve çocukların gelmeleri beklenmiyor. Türkiye’nin dört bir tarafından avukatlar, çocuk hak örgütleri, kadın örgütleri, siyasi parti temsilcileri de davaya katılmak için Karaman’a gidiyor. Dava, Türkiye’de çocuk istismarını gerçekleştiren ve aklayanlara karşı, çocukların haklarının savunulması ve adaletin sağlanmasını isteyenlerin sahip çıktığı bir dava haline geldi. Talep; “suçun şahsiliği” ilkesine sığınılarak yalnızca adı geçen sanık Muharrem B.’nin yargılanması değil, yasalarda bu tür yurtlar açılmasının yasak olmasına rağmen bu yurtları açanların ve buna göz yumanların da yargılanması ve adalet önünde hesap vermeleri.
Olayın ortaya çıkmasının ardından “Vakfımızın bir sorumluluğu yok” diyen Ensar Vakfı Başkanı İsmail Cenk Dilberoğlu, iddianamede istismar olaylarının Ensar Vakfı evinde yaşandığının yer alması üzerine “mağdur” oldukları gerekçesiyle davaya müdahil olmak için mahkemeye dilekçe verdiklerini açıkladı.
Dilberoğlu “Mağdur ailelerin de avukatlığını almaya gayret ederek, onlara psikolojik destek vererek dava sürecini takip edeceğiz” dedi. Dilberoğlu ailelerin avukatlığını alırsa, dava sadece zanlı öğretmen Muharrem B. üstünden yürütülecek. Aynı biçimde KAİMDER de “mağdur oldukları” gerekçesiyle davaya müdahillik dilekçesi verdi. Aile Bakanlığı da davaya müdahil olacak.

NE OLMUŞTU?
Mağdur çocuklardan birinin, götürüldüğü psikoloğa yaşananları anlatması üzerine psikolog olayı savcılığa bildirmiş, Muharrem B. 4 Mart günü görev yaptığı okulda gözaltına alınmıştı. Yerel internet gazetesi karamaninsesi.com da haberin yayınlanmasının üzerinden bir saat geçmeden, haber siteden geri çekilmişti.  4 Mart’ta ortaya çıkan korkunç olay, 12 Mart tarihinde BirGün gazetesinden Serbay Mansuroğlu’nun “45 öğrenciye tecavüz” başlıklı haberi üzerine ülke gündemine girmişti.
Haberin yayınlanmasının hemen ardından Karaman Başsavcılığı tarafından “yayın yasağı” getirilmiş, gerekçe olarak da masumiyet ilkesi ve mağdurların yaşları gösterilmişti.
Yayın yasağı kararında bir ifade dikkat çekiyordu: “İki yurtta farklı zamanlarda görev yapan şahıs hakkında yürütülen soruşturma titizlikle sürdürülüyor.” Oysa hem sözü geçen kurumlar, hem de mülki amirler ve idareciler kentte böylesi yurtların ve evlerin olmadığını üstüne basa basa açıklıyorlardı. Vali Murat Koca, Karaman’a giden CHP heyetine “Evlerin varlığını soruşturmayla öğrendik. Evlerin hangi vakıf ya da derneklere ait olduğunu bilmiyorum” demiş, Karaman Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu ise savcılığın kentte KAİMDER ve Ensar Vakfı Evleri olup olmadığı müzekkerisine “Kentimiz sınırları içinde KAİMDER ve Ensar Vakfı’na ait evler bulunmamaktadır” yazısı göndermişti.

“BİLMİYORUZ” DEMİŞLERDİ, BİRLİKTE BOY BOY FOTOĞRAFLARI ÇIKTI
Ensar Vakfı Karaman Şube Başkanı Ali Bağcı, 15 Mart’ta yaptığı açıklamada “Muammer B., bizim vakfımızda 2013 yılında beş ay gönüllü olarak görev yapıp öğrencilere kurs verdi. O dönemde herhangi bir şikayet ya da sorun duymadık” dedi. Ancak yerel medyada olay açığa çıktıktan sonra silinen çeşitli tarihli haberlerdeMuharrem B.’nin vakfın etkinliklerinde valiyle, il milli eğitim müdürüyle görüntüleri, ilişkinin 2012’ye kadar uzandığını ortaya koyuyordu. Bu görüntüler ve haberler “Karaman’da böyle yurtlar yok” diyen vali ve milli eğitim müdürünü de yalanlıyordu. Çünkü haberlerde çocukların ailelerinden uzakta “bu kurumlar sayesinde okuyabildikleri” övgüsüne bol bol yer veriliyordu. CHP’nin dava dosyasını inceleyerek hazırladığı Karaman raporunda da çocukların okuduğu imam hatip okulu müdürünün “Öğrencilerimiz bu evlerde yatılı olarak kalırlardı” ifadesi yer aldı.
Karaman Valisi Murat Koca, Ensar Vakfı ve KAİMDER evinde cinsel istismar iddialarıyla ilgili CHP heyetine “O yurtlardan haberim yok” demişti ama Ensar Vakfı Karaman Şubesi’nin faaliyetine başlamadan önce 2012’de valiliğe bağlı İl Özel İdaresi’ne başvurup 25 bin liralık maddi destek aldığı Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberiyle ortaya çıktı. İl Genel Meclisi raporu “Vakfın yurtlarında fakir fukara ailelerinin çocuklarının barındırıldığı, öğrencilerden hiçbir ücret talep etmediklerinden dolayı Ensar Vakfı Karaman Şubesi’nin öğrenci hizmetleri için ihtiyaç duyulan malzemelerin alınması için, İl Özel İdaresi tarafından proje bütçesinin 25.000 TL’lik kısmının karşılanmasının uygun görüldüğü bildirilmiştir” diyor.  

VEKİLDEN BAŞBAKAN’A HEPSİ “ENSAR” OLDU
Tecavüze uğradığı ileri sürülen 45 çocuktan 10'u Karaman Devlet Hastanesi'nden tecavüz raporu aldı ve raporlar dava dosyasına girdi. Cinsel istismara maruz kalan çocuklar ifadelerinde Muhrarrem B.'nin kendilerini dövdüğünü, tehdit ettiğini, korktukları için direnemediklerini ve utandıkları için yaşadıklarını kimseye anlatamadıklarını söyledi. Sanık Muharrem B.’nin, cinsel istismarda bulunduğu çocuğa “Ben seni Allah ve Resulün rızası için seviyorum” dediği de iddianamede yer aldı.
Muharrem B. ifadesinde suçunu 'kısmen' kabul etti. Bilgisayarlar ile cep telefonunda çocuk pornosuna rastlanması üzerine ikinci soruşturma başlatıldı.
Karaman iddianamesinin kabul edilmesinin hemen ardından AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk “Biz inadına Ensar Vakfı’na destek olmaya devam edeceğiz” dedi. En tartışmalı destek de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’ndan geldi. Ramazanoğlu, “Bir kere rastlanmış olması, hizmetleriyle ön plana çıkmış bir kurumumuzu karalamak için gerekçe olamaz” dedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu “Biz Ensar Vakfı’nın insanlığa ve ülkemize hizmet ettiğine şahitlik ediyoruz” dedi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Bakanlık pek çok sivil toplum kuruluşuyla imzaladığı protokollerle işbirliği yapıyor, yapacak. Ensar Vakfı da bizim son derece verimli işbirliği yaptığımız kuruluşlardan biri. O kuruluşla ilişkisinin ne düzeyde olduğunu bilmediğimiz bir kişinin, işlediği suç veya suçlardan ötürü topyekün bir camiayı töhmet altında bırakmak doğru değildir” diye konuştu.
HDP’nin Aile Bakanı Sema Ramazanoğlu hakkında verdiği gensoru önergesi mecliste reddedildikten hemen sonra AKP’li vekiller Ramazanoğlu’yu tebrik etmek için kuyruk oluşturdu.
Karaman’da yaşanan çocuk istismarında denetim yükümlülüğü olan Aile Bakanlığı’nın koltuğunda oturan Ramazanoğlu’nun çocukları değil Vakfı koruma çabası çok tartışıldı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun konuyla ilgili açıklamasında “Bakan, vakfın önüne yatıyor” sözü üzerine tartışma “cinsiyetçilik” tartışmasına dönüştürülerek esasından uzaklaştırılmaya çalışıldı.
Karaman’daki çocuk istismarının ardından Türkiye’nin dört bir yanından benzer haberlerard arda patlak verdi. Böylece sorunun boyutları da bir kez daha ortaya çıkmış oldu.Konu meclise taşındı. Çocukların her türlü istismardan korunması, yaşanan sorunların tespit edilmesi ve çözüme yönelik çalışmalar yapmak amacıyla komisyon kurulması için verilen teklif HDP, MHP ve CHP’nin oylarına karşılık AKP’nin oylarıyla reddedildi.Komisyonun kurulmaması kamuoyunda tepkiyle karşılanınca, 24 Mart’ta araştırma komisyonu kurulması Meclis’teki dört partinin oylarıyla kabul edildi. Ancak muhalefet partileri isim bildirdiği halde AKP üç haftadır üyelerini belirlemediği için komisyon kurulamadı.

ÖNCEKİ HABER

Denizli’de kadın cinayeti

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Tek bir arkadaşımız ifade vermeye gitmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...