25 Nisan 2012 12:17

WMM 40. yılını Uçan Süpürge’de kutluyor

KADINLARIN sinemadaki üretimlerinin tüm dünyaya yayılmasını sağlayan en geniş dağıtım ağı Women Make Movies (WMM) 40 yaşında. Women Make Movies doğum gününü 15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde özel bir film seçkisiyle kutlayacak.Feminist sinemacılar kolektifi olarak 1972 yılında kurulan

WMM 40. yılını Uçan Süpürge’de kutluyor
Paylaş

KADINLARIN sinemadaki üretimlerinin tüm dünyaya yayılmasını sağlayan en geniş dağıtım ağı Women Make Movies (WMM) 40 yaşında. Women Make Movies doğum gününü 15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde özel bir film seçkisiyle kutlayacak.
Feminist sinemacılar kolektifi olarak 1972 yılında kurulan WMM zaman içinde kâr amacı gütmeyen bir iletişim örgütü ve dağıtımcı kimliğiyle sektörün öncüsü konumuna geldi. Örgüt dünyanın her yerinde kadın sorunlarını beyazperdeye aktarıyor ve 40 yıldır kadın yönetmenler ve yapımcılar için sinema sektörünü cazip hale getiriyor. Bağımsız kadın yönetmenlerin üretimini teşvik eden WMM, bu filmlerin dağıtımcılığını yaparak dağıtım tekellerine bağımlılığı da kırıyor.
WMM ayrıca her yıl olduğu gibi bu yıl da Uçan Süpürge’nin festivali için bir seçki hazırladı. Chantal Akerman, Maxi Cohen, Valie Export, Laurence Gavron, Bette Gordon, Ulrike Ottinger, Helke Sander gibi kadın sinemasına yön veren kadınların birlikte yönettiği “Yedi Kadın Yedi Günah”; Sally Potter, Agnès Varda, Catherine Breillat, Doris Dörrie, Deepa Mehta, Jane Campion gibi yönetmenlerle yapılan görüşmelere yer veren “Tutkuyu Filme Almak”, ikinci dünya savaşı sırasında kadın gazetecileri anlatan “Kadına İş Yok” gibi usta işi belgeseller bu bölümde gösterilecek.
Trinh Minh-ha ile tanışmaya hazır mısınız?
Bu özel bölüm birbirinden iyi filmleri Ankara’ya taşımakla kalmayacak, seyircileri “Trinh Minh-ha sineması” ile de tanıştıracak. Bağımsız yönetmen, film yapımcısı, kuramcı, feminist, üniversite hocası, besteci, sanatçı, kültür eleştirmeni ve yazar Trinh Minh-ha, beş filmiyle Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde olacak ve bir atölye çalışması yapacak. Vietnamlı yönetmenin festivalde gösterilecek filmleri kişisel belgesellerden uzun metraj kurmacaya kadar farklı türlerde şaşırtıcı, kışkırtan ve sinemaya dair bilinen her şeyi ters yüz eden filmler: Surname Viet Given Name Nam (1989), Shoot fort he Contents (1991), A Tale of Love (1995), The Fourth Dimension (2001), Night Passage (2004).
Uçan Süpürge’nin konuğu olarak ilk kez Ankara’ya gelecek olan Trinh Minh-ha son filmi Night Passage’ın özel gösteriminde seyircileriyle birlikte olacak ve bir söyleşi yapacak.
1952’de Doğu Vietnam’da, Vietnam Savaşı sürerken doğan ve daha sonra Amerika’ya göç eden Trinh Minh-ha, batıda sömürgecilik sonrası feminist düşüncenin en önemli temsilcilerinden biri olarak tanınıyor. Fakat sömürgecilik sonrası dönemde kadınların çeşitli deneyimlerini anlatırken, Trinh Minh-ha tam da bu tür bir söylemden kaçınıyor: “Sanki her gittiğimiz yerde birilerinin özel hayvanat bahçesi oluyoruz” diyor.
Trinh Minh-ha ile tanışmak, sinemaya dair fikrine tanıklık etmek ve eşsiz filmlerini izlemek isteyenler için 15. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 10 Mayıs’ta başlıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bir ay içerisinde iki ceza

SONRAKİ HABER

AA’da TGS’yi hedef alan baskılar sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...