13 Nisan 2016 01:30

1 Mayıs özüne uygun kutlanmalı

Paylaş

Yakup Umur
Emekli İşçi/Balıkesir

2016 1 Mayısı işçi ve emekçiler için çok önemli. Çünkü 1 Mayıs işçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günüdür. Gerek dünya işçi sınıfı gerekse ülkemiz işçi sınıfı 1 Mayıs’ın işçi sınıfının dayanışma günü ilan edilmesi için çok bedeller ödemiştir. ABD’de çalışma koşullarının insana yakışır bir şekilde olması ve insanca yaşayacak bir ücret elde etmek için üretimden gelen güçlerini kullanmış bunun için de idam edilerek bedel ödemişlerdi. O zaman uluslararası Enternasyonal toplanarak 1 Mayısı Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü olarak ilan etmişlerdi. O günden bu güne kadar da 1 Mayıs tüm dünyada işçi sınıfı tarafından kutlanmış bu kutlamalar bazen var olan hak ve taleplerin korunması bazen de yeni hak ve talepler elde etmek için işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanarak kutlanmıştır. 

Ülkemizde her 1 Mayıs’da yasal olmasına rağmen devlet saldırmış ölümler ve yaralanmalar başta olmak üzere tutuklamalar olmuştur ve olmaya da devam ediyor. Çünkü egemenler en çok işçilerin birlik ve dayanışmasından korkarlar. Her zaman söylendiği gibi “İşçiler birlik olsa yer yerinden oynar” şiarı egemenlerin ödünü koparmaktadır. Onun için de işçilerin birlik dayanışmasını engellemek için her türlü yöntemi kullanmaktan asla kaçınmamaktadır. Bunun için de tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sendikal rekabeti ve bölünmüşlüğü kullanmaktadır.

İçinde bulunduğumuz bu günlerde kapitalistler neoliberal politika ve neoliberal ekonomi saldırılarını yoğunlaştırmak ve içinde bulundukları krizin yükünü işçi ve emekçilere yıkmak için saldırılarını yoğunlaştırmışlardır. Başta örgütlenme hakkı olmak üzere bugüne kadar bedeller ödeyerek elde edilen haklar birer birer geri alınmaktadır. 

AKP Hükümeti de çıkardığı torba yasalarla kazanılmış tüm hakları geri almak için harekete geçti. Sendikal örgütlenmeyi zorlaştıran hükümet özel istihdam büroları ile sendikal örgütlenmeyi tamamen ortadan kaldırmak, kıdem tazminatını fona devrederek de sermayeye dikensiz gül bahçesi oluşturmak istiyor. 

Bunun için de işçi ve kamu çalışanları arasında yandaş sendikalar oluşturarak işçi ve emekçileri bölmekte, sendika ağalığını ve bürokrasisini güçlendiren yasalar çıkararak işçilerin birlikte mücadele etmesini engellemektedirler.

Bütün bunların yanında ülkemizde süren tek adam diktatörlüğünü gerçekleştirmek 2015 haziran seçimlerinden hemen sonra içte ve dışta sürdürülen savaş politikası ve Kürt halkına karşı yapılan yıkım ve katliamlar ve çöken Ortadoğu politikası egemenlerin içine düştüğü siyasi ve ekonomik krizi daha da içinden çıkılmaz hale getirmiştir.

Sıraladığımız bu koşullar ve saldırılardan dolayı bu 1 Mayıs’ın önemi daha da öne çıkmıştır. Yani işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadelesine daha çok ihtiyaç vardır.

Yandaş sendikalar ve düzenin devamından yana olan siyasi partiler ve STK’ler ise işçi ve emekçilerin 1 Mayıs’ta vereceği, vermesi gereken mesajları güçsüzleştirmek için şimdiden harekete geçmişlerdir. Örneğin Hak-İş Sakarya’da kutlama kararı almış, Eğitim-İş, Vatan Partisi gibi kurumlar çeşitli yerlerde sanki 1 Mayıs işçilerin ve emekçilerin günü değil de onların gövde gösterisi günüymüş gibi alan tartışmasından tutun saat tartışması yaparak işçileri bölme yarışına başlamışlar.

Onun için tüm işçi ve emekçilerin şimdiden 1 Mayıs’ı özüne uygun bir şekilde kutlamak için her yer 1 Mayıs alanı diyerek, tüm işçi ve emekçileri düşüncelerine, inançlarına etnisitelerine göre bölmeden  en geniş birlikteliği sağlayarak kazanılmış hak olan izin gününü de kullanarak işçi ve emekçilerin bulunduğu her yerde kutlama yapacak şekilde yoğun ve hummalı bir çalışma örgütlenmelidir. Aksi taktirde bu saldırı furyası tüm ağırlığıyla işçi ve emekçilerin üzerine yıkılacaktır. Şimdiden tüm dünya işçilerinin 1 Mayıs’ı kutlu olsun. 

ÖNCEKİ HABER

Yeni Çeltek madencileri 9 gündür direnişte: Daha neyi bekliyorsunuz!

SONRAKİ HABER

GAMAK işçisi İsa Kılıç neden Gülhane Parkı’ndaydı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...