19 Nisan 2012 13:20

Aydınlı işçiler 1 Mayıs’ı Aydın’da kutlamak istiyor

Aydın’da çeşitli fabrika ve işyerlerinde çalışan işçiler 1 Mayıs’ın Aydın’da kutlanmasını istiyor. Sendikalarının kendilerini İzmir’de yapılacak kutlamalara çağırdığını belirten işçiler, yerelde yapılacak kutlamaya daha fazla işçi katılacağına dikkat çekti.Tez Koop-İş’in yetki almak

Aydınlı işçiler 1 Mayıs’ı Aydın’da kutlamak istiyor
Paylaş
Aydın Kirsiz

Tez Koop-İş’in yetki almak üzere olduğu Aydın Kipa’nın İşyeri Temsilcisi Sinan Ören, üç yıldır sendikalaşma mücadelesi verdiklerini belirtti. Bu sürede pek çok baskıya maruz kaldıklarına dikkat çeken Ören, sendikanın yetki aldığını, ancak patronun temyize gitmesi nedeniyle davanın Yargıtay aşamasında olduğunu belirtti. İşyerinde esnek çalışmanın dayatıldığını söyleyen Ören, “otomatik çalışma saati” diye bir uygulama başlatıldığını ve buna göre patronun işçileri bir gün 11 saat diğer gün 5 saat çalıştırabileceğini dile getirdi. Ören bu sistemle fazla mesai hakkı gasbedilen işçilerin, özel hayatlarını dahi planlayamaz hale geldiklerini anlattı. 10 yıllık işçi olmasına karşın ilk kez 1 Mayıs’a katılacağını ifade eden Ören, sendikanın İzmir’e çağırdığını ancak Aydın’da kutlanmasının daha doğru olacağını, bu şekilde daha çok işçinin 1 Mayıs’a katılabileceğini vurguladı.

NEDEN İZMİR’E GİDİYORUZ?

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Jantsa’nın İşyeri Temsilcisi Sedat Balıkçı da kıdem tazminatı, 4+4+4, GSS gibi konularda yeterince bilgi sahibi olmadıklarını, sendika merkezinden yeterince bilgilendirme yapılmadığını söyledi. Gelişmeleri medyadan takip ettiklerini anlatan Balıkçı, “Biz sendikalıyız, birçok hakkımızı alabiliyoruz, çeşitli konularda bir ölçüde bilgi sahibi olabiliyoruz ancak organize sanayi bölgesinde on bin işçi çalışıyor. Binlerce işçi ağır koşullarda çalışmaya devam ediyor” dedi. Sendikaları 1 Mayıs’ı İzmir’de kutlama kararı aldığı için İzmir’e gideceklerini ancak Aydın’da kutlanmasını istediğini belirten Balıkçı, “İzmir’e 50-60 kişi gidiyoruz ancak Aydın’da katılırsak daha çok işçi katılır. Hem bu şekilde hepimiz eşimizle çocuğumuzla birlikte katılırız, neden yaşadığımız yerde günümüzü kutlamıyoruz da İzmir’e gidiyoruz bilmiyorum, ama sendikamızın kararına uymak zorundayım” dedi.

AİLELERİMİZLE GİDEMİYORUZ

12 yıldır Jantsa’da çalışan Faruk Solak, 1 Mayıs’a resmi tatil olması nedeniyle son iki yıldır katıldığını ifade etti. Birçok işçinin 1 Mayıs’ı bilmediğini vurgulayan Solak, “Çalışmaktan başımızı kaldıramıyorduk, 1 Mayıs günü de çalışıyorduk ve çalışmaktan aklımıza bile gelmiyordu” dedi. Birleşik Metal-İş’in çağrısı nedeniyle İzmir’e gideceklerini söyleyen Solak, “Ben Aydın’da katılmak isterdim. İzmir’e gidince  ailelerimizle gidemiyoruz, günün yarısı yolda geçiyor. Ancak Aydın’da katılırsak ailemizle katılabiliriz, benim eşim de tekstil işçisi. Günümüzü kutlarız, taleplerimizi söyleriz, eşimizle çocuğumuzla güzel bir gün geçiririz” dedi.  

AYDIN’DA KUTLANIRSA KATILIRIM

Turizm Yüksek Okulu mezunu olan Ali Atasoy 20 yıllık işçi. Günde 12 saat çalıştığını belirten Atasoy 1 Mayısın emekçilerin günü olduğunu ve birçok defa katıldığını söyledi. Atasoy, “Biz işçiler birlik ve beraberlik oluşturmalıyız, birlikteliği oluşturmazsak hiçbir şey elde edemeyiz. Şu ana kadar 1 Mayıs nerede ve nasıl kutlanacak bilmiyorum. Ama Aydın’da kutlanırsa mutlaka katılacağım” dedi. (Aydın/EVRENSEL)


1 MAYIS ÖNCESİ DAYANIŞMA YEMEĞİ

SES’in Nazilli’de düzenlediği dayanışma yemeğine devlet hastanesinden sendika üyeleri, SES Aydın Şube yönetimi, EMEP ve BDP yöneticileri katıldı. Gecenin açılış konuşmasını yapan Nöroloji uzmanı Dr. Ali Yeniocak AKP Hükümeti’nin ve sermayenin saldırılarının yalnızca sağlık alanında olmadığını, yağmalama ve peşkeşin yaşamın her alanında yapıldığını vurguladı. Yeniocak “Şimdi daha fazla birlik olmaya, örgütlülüğümüzü daha güçlü yapmaya ihtiyacımız var” dedi.

SES üyesi Kulak Burun Boğaz uzmanı Dr. Mustafa Cengiz de “Saldırıların arttığı bir dönemde sendikaların üye kaybetmesi kabul edilebilir bir durum değildir. 127 olan üye sayımızın 27’lere kadar düşmesi üzücüdür. Biz bugün bu duruma dur demenin ilk adımını attık. Önümüzdeki süreçte daha geniş katılımlı etkinlikler düzenleyerek örgütlülüğümüzü arttırmalıyız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hey Tekstil’in ortaklarına rahat yok

SONRAKİ HABER

H. İbrahim Oruç için 1 yıldır adalet yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...