23 Ocak 2016 09:15

Cizre için uluslararası kuruluşlara acil çağrı

İnsan hakları ve demokrasi savunucuları, tedbir kararına rağmen tarafı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni yok sayarak Cizre'de yaralanan yurttaşların tedavi hakkını engelleyen Türkiye devleti için başta AİHM ve BM olmak üzere uluslararası insan hakları kuruluşlarına acil çağrı yaptı.

Paylaş

İnsan hakları ve demokrasi savunucuları, tedbir kararına rağmen tarafı olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni yok sayarak Cizre'de yaralanan yurttaşların tedavi hakkını engelleyen Türkiye devleti için uluslararası insan hakları kuruluşlarına çağrı yaptı.

Avukat ve insan hakları savunucusu Eren Keskin, "Türkiye Cumhuriyeti devleti altına imza attığı bütün sözleşmelere aykırı davranarak bir savaş suçu işliyor" dedi. Türkiye devleti ve AKP Hükümeti'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce alınan kararları yok saydığını belirten Keskin, "Özellikle Türkiye'nin imza ortakları olan devletlere çağrı yapıyorum. En başta da Birleşmiş Milletlere. Çünkü BM sözleşmesi yerle bir edilmiş durumda Kürdistan'da ve BM'den ses yok" diye konuştu. Keskin, Türkiye devletinin verdiği uluslararası düzeydeki sözlere aykırı davrandığını söyleyerek, uluslararası kamuoyuna bir an önce harekete geçme çağrısında bulundu.

BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇİLMELİ

Saldırı ve katliamların dozunun gittikçe arttığını söyleyen Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı, "Bu saldırıları kabul etmiyoruz. Bir an önce durdurmalıyız. Bu saldırıları meşru göstermeye çalışıyorlar, bir kumpas ile karşı karşıyayız. Bir an önce harekete geçilmeli artık" diye konuştu.

Faysal Sarıyıldız: Cihan’ın yanındakileri de vurdular

Cizre'de bir ev top mermisiyle vuruldu: En az 10 yaralı var

'BM SEYİRCİ KALMAMALI'

Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz, iç hukukun yanında uluslararası sözleşmeleri de ihlal eden Türkiye için Birleşmiş Milletler (BM) ve AİHM'ye şu çağrıyı yaptı: "Başta uluslararası kurumlar olmak üzere BM'ye sürece müdahale etmesi çağrısı yapıyoruz. Artık bu savaş büyük bir katliama dönüşmüştür. Başta BM olmak üzere uluslararası kurumlara bu vahşete, katliama seyirci kalmamalı, bir an önce harekete geçmelidir. "

'YETER ARTIK!'

Katliam ve kuşatmalara karşı uluslararası sendikalarla birlikte harekete geçtiklerini belirten DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Artık Anayasa'nın ötesine geçilmiş bir durumdayız. Bu operasyonlar bir an önce durdurulsun, yaralıların tedavi hakkı bu şekilde engellenemez. Ben DİSK Genel Başkanı olarak yeter artık diyorum yeter" ifadesinde bulundu.

AİHM, AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ'Nİ ASKIYA MI ALDI?

İnsan hakları savunucusu ve eski milletvekili Akın Birdal ise AİHM tarafından alınan tedbir kararlarının Türkiye'de herhangi bir karşılık bulmadığını vurgulayarak, "AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini askıya mı aldı?" diye sordu. Birdal, AİHM ve uluslararası kuruluşlara şu çağrıda bulundu: "AİHM yaralıların tedavisi ve sokağa çıkma yasaklarının derhal kaldırılmasına yönelik bir karar almalı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin insan haklarına, hukuka ve demokrasiye bağlılığını bir kez daha açığa çıkarmalı. Aksi takdirde bölgesel ve uluslararası topluluklar nezdinde ciddi bir güven sorunu oluşacak. Bir kez daha çağrı yapıyoruz derhal sokağa çıkma yasağını kaldırılmalı ve tedbir kararlarına rağmen yitirilen yaşamlarla ilgili olanlar hakkında soruşturma başlatılmalı." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu-Biden görüşmesi: 'Başika konusunda koordineli hareket edilecek'

SONRAKİ HABER

TİHV: 16 Ağustos’tan beri en az 198 sivil öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...