14 Nisan 2012 10:12

Fuar gazeteci ve yazarlara özgürlük talebiyle açıldı

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal açılışta yaptığı konuşmada, “Düşüncelerini savunan insanların temel haklarına yönelik ihlaller sürmektedir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. Maddesinde belirtilen, temel insan haklarından adil yargılanma hakkının tüm vatandaşlarımıza teslim edilebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin acilen yapılmasını ve uygulamaya geçirilmesini talep ediyoruz” dedi.

TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan da, kitap fuarlarının en önemli yanlarından birinin okuyucunun sevdiği bir yazarın kitaplarının hepsini bir arada bulma olanağı sağlaması olduğunu ifade ederek, “Bu açıdan benim için fuarlar hayati önemdedir” dedi. Bir yerde edebiyat ve sanatın yeşermesi için birinci şartın özgürlük lduğunu vurgulayan Hızlan, “İnsan yazdığının nereye gideceğini bilemezse nasıl yazsın? Aziz Nesin’in söylediği gibi en korkunç sansür insanın beyninde, bilinçaltındaki sansürdür. Bilinçaltındaki sansürün kaldırılması için doğrudan doğruya yazmanın, yaratmanın hiçbir sınırının olmaması gerekir.  Dileğimiz, Mustafa Balbay, Ragıp Zarakolu ve diğer bütün gazeteci ve yazarların böyle özgür bir ortamda yazabilmesidir” dedi.

TÜRKİYE’DE YAYIN VE YAYINCILIK

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürü Onur Bilge Kula ise, Türkiye’de yayıncılığın durumuna ilişkin istatistiki bilgiler verdi. 2011 yılında 43 bin 100 kitap için İSBN numarası verildiğini belirten Kula, bunların 14 bin 944’ünün edebiyatla ilgili olduğunu belirtti. “Bunlar arasında roman başta geliyor. Yine bunların içinde öykü, çocuk edebiyatı önemli yer tutuyor” diyen Kula, edebiyat alanında yüzde 53 oranıyla romanın ilk sırada bulunduğunu dile getirdi. Kula, romanın edebiyatın temel taşıyıcı türü olduğunu ifade ederek, “Diğer bütün yazınsal türleri içinde özümser. Dolayısıyla romanın gelişkinliği, edebiyatın gelişkinliğinin en temel ölçütlerinden birisidir. Türkiye’de bu alanda çok önemli bir gelişme oluyor” dedi. Bir önceki yıl 570 roman yayınlandığı bilgisini veren Kula, geçen yıl ise 1851 roman için İSBN numarası alındığını belirtti. Düşünce dergisi kapsamındaki süreli yayınlarda da 2008 yılından itibaren 1600 süreli yayın olduğu bilgisini veren Kula, Türkiye’de yüzün üzerinde kitap yayınlayan yayıncı sayısının 71, 50’nin üzerinde kitap yayınlayan yayıncı sayısının 120, 20’nin üzerinde kitap yayınlayan yayıncı sayısının 250 olduğunu söyledi.

Bakanlık olarak edebiyatçıları destekleme kararı aldıklarını belirten Kula, “8 kişilik seçici kurul bu destekleri verecek. Kurulda Bakanlıktan 1 temsilci olacak. Diğer temsilciler yazar örgütlerinden seçilecek. Türk edebiyatının üretiminin özendirilmesi konusunda çok ciddi bir adım atacağız. Hem de bu üretimin dünya dillerine çevrilmesi konusunda desteğimizi sürdüreceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et