20 Ocak 2016 09:54

‘Tehlikeli çarpıtma’ Meclise taşındı

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Foça Aliağa arasındaki demir çelik fabrikaları ve termik santral cüruflarını soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. 

Doğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, milyonlarca ton cürufun çevreye ve sağlığa etkilerini sordu. Doğan’ın soruları arasında gazetemizin daha önce gündeme getirdiği cüruflarla ilgili bilirkişi sahteciliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu konudaki politikası da yer aldı.

TEHLİKELİ ATIKLAR YOLLARA SERİLİYOR

Önergesinde, Aliağa-Foça arasındaki demir çelik fabrikalarının milyonlarca tonu bulan cüruflarının İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından dolgu malzemesi olarak kullanılmak üzere yollara serildiğini belirten Doğan, İBB’nin ‘çevre yatırımı’ olarak nitelediği bu cürufların TÜBİTAK araştırmasında “tehlikeli atık” olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Cüruflarla ilgili açılan davada mahkemenin kararını bilirkişi raporuna göre verdiğini belirten Doğan, bilirkişi raporunda ise TÜBİTAK raporundaki “tehlikeli atık” ifadesinin “tehlikesiz atık” olarak tahrif edildiğine dikkat çekti. Doğan, cürufların ‘tehlikeli atık’ olduğunun 2006 yılında Aliağa’da yapılan toplantıda dönemin Aliağa Belediyesi Başkanı Tansu Kaya ve İzmir İl Çevre Müdürü Osman Tatar tarafından da açıklandığını hatırlattı. 

MÜSLÜM DOĞAN’IN SORULARI 

Doğan, bakana yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti. 

* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak cürufların dolgu malzemesi olarak yollarda kullanılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

* Aliağa-Foça arasında cüruf döküm alanı ilan edilen bölgelerdeki çevresel sorunlar ve bu cürufların canlı yaşamına etkileri konusunda bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmaların içerikleri nelerdir?

* Cürufları asıl olarak bunları ortaya çıkaran fabrikalar bertaraf etmekte iken, İBB’nin kamunun olanakları ile bunları bertaraf yoluna gitmesi kamu kaynaklarının kötü kullanımı olarak değerlendirilebilir mi? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda herhangi bir girişim de bulunmuş mudur?

* Mahkemeyi yanılttığı iddia edilen ve İzmir halkının sağlığı ile oynayan üç akademisyen hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı herhangi bir soruşturma başlatacak mıdır? 

BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ BUGÜN 

Daha önce gazetemizin “Tehlikeli çarpıtma” başlığı ile gündeme taşıdığı bilirkişi sahteciliğinde adı geçen, HDP Milletvekili Müslüm Doğan’ın da soru önergesinde isim vermeden “Halkın sağlığı ile oynamakla” suçladığı Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Pala’nın, aynı bölgedeki ENKA termik santrali için de bilirkişi heyeti olarak atanması tepki çekti. Termik santrale karşı açılan davada mahkemeye gönderilen itiraz dilekçesinde Pala’nın TÜBİTAK Raporu ile çelişen görüşlerine dikkat çekilerek başka bir ismin bilirkişi olarak atanması talep edildi. Mahkeme bu talebi  reddederken, bilirkişi incelemesi bugün yapılacak. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Arda Turan: Sorunlar, insanlar ölmeden çözülebilir

SONRAKİ HABER

Altın madencilerine Avrupa’dan iki kötü haber

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa