13 Ocak 2016 00:50

Diz ağrısını umursamayan dizini döver

Paylaş

Zamanını en çok ayakta geçiren insanın en çok aşınan eklemleri başında dizler geliyor. Masadan tuvaletten kalkarken, merdivenden çıkarken, inerken, çömelirken geçmeyen ağrılarımız varsa ‘kireçlenme’ başlamış olabilir.

Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Zafer Volkan Gökçe, “Geçmeyen diz ağrılarını menisküs veya iç bağ hastalığı zannetmenin bedeli çok ağır olabilir.” diyerek uyarılarda bulundu.

Gökçe, “Diz, kaval kemiği (tibia) uyluk kemiği (femur) ile arasındaki menteşeye benzer bir eklemdir. Eklemin içi ve dışı vardır. Ön taraftan diz kapağı ile korunur. Ayrıca Eklem içindeki tüm kemik yüzeyler eklem kıkırdağı ile örtülmüştür. Ağrı şikayeti sık görülür. Herkes ‘Menisküsdür-Bağ zedelenmiştir’ deyip birbirine yardımcı olmaya çalışır. Oysaki vaktinde doğru tanı konmayan diz ağrıları sonuçta dizlerimizin kireçlenmesine neden olabilir. Yani ‘Başında diz ağrısını umursamayan, sonunda dizini döver.’

'KİREÇLENMENİN İLK BELİRTİSİ AĞRIDIR'

Op. Dr. Zafer Volkan Gökçe, “Dizinde Kireçlenme (osteoartroz) olan kişinin ilk yakınması ağrıdır. Hareketle, yük taşımayla, yürümeyle, oturup kalkarken, merdiven çıkarken artan, dinlenince azalan bir ağrıdır. Meteorolojik değişimler de ağrıyı arttırabilir. Hasta hareketle eklemlerinden gelen kıtırtı, kütürtü şeklindeki sesten ve şişlikten de yakınabilir. Hareketleri kısıtlanabilir. Röntgen filmleri ile kireçlenme tanısı desteklenebilir” diye ekledi. 

ERKEN TANI

Romatizmal hastalıklardan, enfeksiyonlara, kıkırdak erimelerinden, gut hastalığına, kaza ve çarpmalardan, kalça hastalıklarına kadar birçok farklı durumda diz ağrılarının ortaya çıktığını belirten Op. Dr. Gökçe, “Erken tanı sadece kanserde değil birçok hastalıkta önemli. Diz hastalıklarının erken tanısında önce şikayetlerinin tespit edilmesi, sonra da kabul edilmesi gerekir. Bu şikayetle bize başvurduğunuzda ortopedi uzmanı olarak en önemli tanı ve tedavi aracı olarak teknolojinin doktor ve hastalara hediye ettiği ‘artroskopi’ uygulamasından faydalanırız. Erken tanı ve tedavideki faydaları ile artroskopi hastaya değil hastalıklara diz çöktürür” şeklinde konuştu.

“Artroskopi, ‘Eklem İçine Bakmak’ demektir. Bir eklem içinde meydana gelen sorunları tespit ve tedavi etmekte kullanılan ve ‘Anahtar Deliği Cerrahisi’ diye bilinen bir uygulamadır” diyerek açıklamalarını sürdüren Op. Dr. Zafer Volkan Gökçe, “Yarım santimlik 2-3 delikten çok küçük cerrahi aletlerle inceleme ve tedavi yapılır. Genellikle diz ekleminde kullanılmakla birlikte, omuz, kalça, el bileği, ayak bileği ve hatta parmak eklemlerinde de uygulanabilir. Deliklerden ilerletilen aletler yardımı ile de cerrahi işlem yapılır. Diz içinden geçirilen yaklaşık 6 litre sıvı bile tek başına bir tedavi metodudur. 30-90 dakika kadar süren uygulamadan sonra genellikle aynı gün taburcu oluyorsunuz. En geç 1 hafta içinde de aktif hayatınıza geri dönebiliyorsunuz” dedi.

'DİZ DİZDEN GEÇMEDEN TEDAVİ ŞART'

Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Zafer Volkan Gökçe, “Şikayet başladığında zarar da başlamış demektir. Sebep ne olursa olsun tedbiri var. Tedavi ihtimalleri var. En kötüsü insanın “Geçer” diyerek kendi kendini savsaklaması. Başlangıçtaki tanı ve tedavi için harcanan vakit ve nakit makul düzeylerde. Diz kıkırdakları aşınıp kireçlendikten sonra kullanılan protezler ve uygulamalar maliyeti yükseltiyor. Yani iş işten, diz dizden geçmeden tedavi şart.“ dedi.

'ÇOCUKLARDA KALÇA HASTALIKLARINA DİKKAT'

“Sorun sadece gençlerde ve büyüklerde değil. Çocuklarda da çok önemli” diyen Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Zafer Volkan Gökçe “Çocuklarımız büyüme ağrısı denilerek diz ağrıları ile yaşamaya mahkum ediliyor. Özellikle doğumdan itibaren ortaya çıkan kalça ile ilgili farklılık ve hastalıklar “Diz Ağrılarına neden olur” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

SGDF gözaltıları protesto etti: Zulüm karşısında susmayacağız

SONRAKİ HABER

bianet 3 aylık Medya Gözlem Raporunu açıkladı: Saldırı, gözaltı, ceza, tehdit bitmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa