08 Ocak 2016 13:19

Halkların Köprüsü Derneği: Mülteci ölümlerine karşı kapıları açın’

Paylaş

Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmek isteyen mülteciler için Ege Denizi “ölüm karargahına” dönüşmüş durumda. Halkların Köprüsü Derneği Başkan Yardımcısı Yıldırım Şahin, ölümleri durdurmak için Avrupa ülkelerinin yerinden yurdundan ettikleri insanlara kapılarını açmaları gerektiğini söyledi. Şahin, “Daha da önemlisi savaşın bir an önce durdurulması, bitirilmesi, Ortadoğu’dan, devletlerin ellerini çekmesidir” dedi.

Ortadoğu’da yaşanan savaş nedeniyle on binlerce insan ülkesini geride bırakıp göç etmek zorunda kalırken, gittikleri ülkelerde açlık, yoksulluk gibi bir çok tehditle yaşamak zorunda kalan mültecilerden Türkiye’ye göç edenler, özellikle beslenme, sağlık, ilaç temini, giyim gibi sorunlar ile boğuşuyor. Yasal sorunlar, sığınma başvurusunda gecikme, Türkiye’de kalma sürecinin belirsizliği, statü alıp alamayacağı gibi konularda yaşanan belirsizlikler ise mültecileri yeni bir umut arayışı ile başka ülkelere göç etmeye zorlarken, bu nedenle Türkiye’de her yıl insan tacirlerinin eline düşen yüzlerce mülteci akıbeti belli olmayan “umut yolculuğuna” çıkıyor. Mültecilerin bu zorlu yolculukları adeta ölüm yoluna dönüşürken, pek çoğu istedikleri yere ulaşamadan yolda can veriyor. 

Avrupa’ya geçmek isteyen mültecilerin büyük çoğunluğu sahil güvenlik engeline takılırken, son 6 ay içerisinde Ege Denizi’nde yakalanan mülteci sayısı Ege Sahil Güvenlik Komutanlığının açıklamalarına göre 15 binin üzerinde. 

‘AVRUPA’NIN KAPILARINI AÇMASI GEREK’

Halkların Köprüsü Derneği Başkan Yardımcısı Yıldırım Şahin, mülteci sorununun esas olarak sorumlusunun Ortadoğu’da yeniden dizayn etmeye çalışan emperyalist ülkelerin çıkardığı savaş olduğunu söyleyerek, insanların canlarını kurtarmak için kaçtıklarını belirtti. Mültecilerin Türkiye’de de geleceklerini kurabilecekleri bir ortam bulamadıklarının altını çizen Şahin, mültecilerin Türkiye’de her türlü istismar, ucuz işçi olarak kullanılma ve hiç bir insanı haktan yararlanamama gibi durumlarla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Emperyalist güçler mültecileri ülkelerine almak istemedikleri için Türkiye’ye 3 milyon dolar verildiğini ancak esas olarak AB’ye giriş için bir takım yeni fasılların açılması konusunda Türkiye’de özellikle Kürdistan’daki yapılan katliama göz yummak gibi tavizler alarak insanların güvenli geçişinin önünün kesildiğini söyledi. Yapılan bu anlaşmadan sonra özellikle ölüm olaylarının hızla artma ya başladığını ifade etti. Şahin, “Türkiye’nin mültecilere onurlu bir hayat kurabilecekleri olanakları hazırlaması gerekiyor. Avrupa ülkelerinin, savaşın sonuçlarına katlanmaları yani yerinden yurdundan ettikleri insanlara kapılarını açmaları da gerekmekte. Tek çözüm budur. Daha da önemlisi savaşın bir an önce durdurulması, bitirilmesi, Ortadoğu’dan, devletlerin ellerini çekmesidir” dedi. (İzmir/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Kitap Fuarı sansürle başladı

SONRAKİ HABER

Cezaevindeki çocuklara ücretsiz iletişim için kampanya: Çocuklar rüyasını özgürce anlatsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...