06 Ocak 2016 00:50

Yılın ilk haftasında sahnelerde neler var?

Pek çok tiyatro ekiplerinden yeni oyunlar bu hafta perde açacak. Bunların arasında "Bütün Kadınların Kafası Karışıktır", Tiyatro YanEtki’nin “Medet” adlı oyunu ve Ankara Sanat Tiyatrosu ve AYSA Prodüksiyon’un birlikte sahneye koyduğu “Kredi” de yer alıyor.

Paylaş

Yeni yılın ilk haftası ilerlerken sahneler de oyunlarıyla perdelerini açıyor. Sahnelerin ocak programında, sezonun ilk yarısından beri devam eden oyunların yanı sıra yeni oyunlar da var. Yeni oyunlar görmek isteyenler bu hafta sıkı takipte kalsın. Zira önemli tiyatro grupları bu açıdan müjdeler vermeye başladı bile. Bunların arasında Ece Temelkuran'ın ilk kitabı "Bütün Kadınların Kafası Karışıktır"ın sahne uyarlaması, Tiyatro YanEtki’nin “Medet” adlı oyunu ve Ankara Sanat Tiyatrosu ve AYSA Prodüksiyon’un birlikte sahneye koyduğu “Kredi” de yer alıyor. 

Ocak ayının ilk haftasında sahnelenecek oyunlardan derlediğimiz şeçkinin konuları şöyle;

MEDET

“Bir felaketle ayrıldılar, bir diğeriyle bir araya geldiler.
-Suç mu işlemek istiyorsun! 
-Evet biraz da ben suç işlemek istiyorum!
Hayat inandığımız tüm doğrulardan büyüktür.
Çiçek, başına gelen korkunç bir olay yüzünden eski bir tanıdıktan yardım ister. Ancak bu yardımın niteliği Durukan’ın inandığı her şeye aykırıdır. Çiçek onu ikna edebilmek için tüm kozlarını oynar. Peki mesleğiyle vicdanı arasında kalan bir doktor, ne yapar?”
Deniz Madanoğlu’nun yazdığı ve Serkan Üstüner’in yönetiiği oyunun kadrosunu Melike Güner, Faruk Barman ve Sinem Reyhan Kıroğlu oluşturuyor. Medet, YanEtki Maya Cüneyt Türel Sahnesinde 8 Ocak’ta prömiyer yapacak. 

KREDİ

Uzun bir aradan sonra tiyatro sahnelerine dönen Güven Kıraç ile Emre Karayel “Kredi” oyunu ile bir araya geldi. Ankara Sanat Tiyatrosu ve AYSA Prodüksiyon’un birlikte sahneye koyduğu oyun; toplumsal borç batağıyla çevrelenmiş, özgün, dinamik, çılgınca olaylarla bezeli bir komedi. 
İspanya’da ekonomik kriz ilk sinyallerini vermeye başladığında Jordi Galceran tarafından kaleme alınan ve İspanyolca’dan Deniz Yıldız tarafından çevrilen “Kredi”nin yönetmenliğini ise İskender Altın üstleniyor. 
Kredi 8 Ocak 20.30’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezinde izlenebilir. 

Bİ KARIŞMA YA!

Merve Engin; stand up gösterisi “Bi Karışma!” ile , 8 Ocak 20.30’da BKM Mutfak Sahnesi’nde.
2006 ‘da Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarından mezun olup tiyatro eğitimine 2007 yılında Scuola İnternatzionale Comico Attore’de devam eden Merve Engin, “Kıyıya Oturmanın Böylesi”, “Kaplumbağalar Şişmanlamaz Çünkü Kabukları Vardır”, “Sinekler Sevişirken”, “İntihar mı Cinayet mi?” gibi solo performanslarıyla seyircinin beğenisini topladı. Merve Engin, gündelik hale gelen kadın şiddetini, bir kadın olarak hayata tutunmanın zorluklarını işlediği solo performansı “Kesit” in ardından herkesin uzmanlık alanı olan “Bi Karışma!” dan sonra, kendisinin yazdığı “Madde 9” ile hayatımızın tam ortasında ki bildiğimiz kadını; mecbur bırakıldıklarıyla, kasının kuvveti az diye susturuluşlarıyla yeniden bizimle tanıştırıyor.
Merve Engin şimdi yeniden herkesin uzmanlık alanı olan karışmak konusunu ele aldığı stand up performansı “Bi Karışma!” ile karşımızda.

KASAP

Uzun bir tiratla, tarım bakanının halka sesleniş konuşması provasıyla başlıyor oyun. Vejetaryen ve vegan olarak hayat sürdürmeyi seçenlerle buna zorunlu olanlar arasında müthiş bir et kavgası var. Bütün hayvanların soyunun tükendiği, et yemenin mümkün olmadığı bir dünya bu. Atmosferin kokusu koca bir mezbahadaymış hissi veriyor. Gözünü et bürümüş herkes birer kasap olarak yerleşiyor bu dünyanın içine. Vejetaryen olmanın ölümcül bir son olduğuna inanan insanlık, et yiyebilmenin başka başka yollarını aramakta.  Kasap oyununu 15 ve 16 Ocak 20.30’da İkincikat Karaköy’de seyredilebilir. 

BÜTÜN KADINLARIN KAFASI KARIŞIKTIR

Ece Temelkuran'ın ilk kitabı "Bütün Kadınların Kafası Karışıktır" tiyatro oyunu oldu. Oyunun yönetmenliğini üstlenen ödüllü oyuncu Selen Uçer, oyun için Deniz Çakır, Şebnem Sönmez, Zeynep Kankonde, İpek Türktan Kaynak ve Kadir Çermik'i biraraya getirdi. AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu tarafından sahneye konan, alışkın olduğumuz ama bir o kadar da eğlenceli ve sıra dışı 5 karakterin canlandırıldığı oyun; her türlü baskı altında verilen yaşam mücadelesini, kadınlarının kafasındaki "sistemli karışıklığını" sorguluyor. Oyun 13 Ocak akşamı Trump Kültür ve Gösteri Merkezi'nde prömiyerini gerçekleştirecek. 

ŞEHİR TİYATROLARINDA 14 OYUN SEYİRCİ KARŞISINA ÇIKIYOR

Erhan Yazıcıoğlu’nun istifasının ardından genel sanat yönetmenliğine Süha Uygur’un atandığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ocak ayının ilk haftasında 14 oyunla seyirci karşısına çıkıyor; 12. Gece, Zengin Mutfağı, Ayaktakımı Arasında, Sırça Hayvan Koleksiyonu, Kısasa Kısas, Kerbela, Komşum Hitler,ve çocuk oyunları;Yaşasın Barış, İki Kova Su, Alaaddin’in Sihirli Lambası, Harikalar Mutfağı, Palyaço Prens, Karagöz Çiftlik Bekçisi, Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt.

AYAKTAKIMI ARASINDA

Şehir Tiyatroları Rus edebiyatının dev yazarı Maksim Gorki’nin önemli oyunu Ayaktakımı Arasında’yı Orhan Alkaya rejisiyle sahneye taşıyor. Maksim Gorki, Çehov’un deyişiyle, “Tahrip edilmesi gereken her şeyi tahrip eden bir muhrip”ti. Çağının gerçek insan figürlerinden yola çıkarak yazdığı Ayaktakımı Arasında (NaDne) oyunu, 1903’teki ilk sahnelenişiyle birlikte, dünya tiyatrosunun klasikleri sınıfına girdi. Farklı kesimler, farklı sınıflardan gelen ve bir toplum panoraması oluşturan karakterleri, sürüklendikleri hayatın dibinden sıyrılıp, bütün yaşantı zenginlikleriyle tiyatro sahnesinde belirdi. Devrimin ayak seslerinin duyulmaya başladığı bir tarihsel dönemeçte, “dipte”ki hayatlarına tutunmanın yolunu arayan bu insanlar, hâlâ çok tanıdık. Oyunda; Rıdvan Çelebi, Yeşim Koçak, Şirin Kılavuz, Yılmaz Meydaneri, Serdar Orçin, Ali Gökmen Altuğ, Buket Yanmaz Kubilay, Irem Erkaya, Semah Tuğsel, Kutay Kırşehirlioğlu, Ahmet Özarslan, Mehmet Avdan, Mert Tanık, Mazlum Kiper, Çağlar Polat, Tuğrul Arsever, Emrah Özertemrol alıyor. Oyun ; 7-9 Ocak arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyredilebilir.

ÖĞRETMENLER TİYATRO SAHNESİNDE ‘SANSÜRÜ’ ANLATACAK

İstanbul Eğitim Sen üyesi öğretmenler “Baskı-N?” adlı tiyatro oyunuyla sahneye çıkıyor. Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube Tiyatro Grubunun yazdığı oyunda sansür ve mahalle baskısı gibi konular işleniyor. 
Bir gazeteci ve şirket çalışanın ilişkisi, işyerinde yaşadıkları sıkıntılar, gazetecinin maruz kaldığı baskılar ve şirket çalışanının uğradığı mobbingin anlatıldığı “Baskı-N?”ın yönetmenliğini Özcan Dalmış üsleniyor. Tuba Başal, Levent Şit, Tansu Özkan, Bedirhan Bayhan, Selin Yılmaz, Talip Fırat Ceylan, Hasan Mansurgüler’in rol aldığı oyun, 9 Ocak Cumartesi, Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda sahnelenecek. Oyun saat 19.30’da başlayacak. 

Forum tiyatrosu adı verilen, oyuncuların yanı sıra seyircilerin de oyuna katılabildiği, karakterlerin yerine geçip rol alabildikleri şekilde kurgulanan oyunda, yeni mezun olmuş bir gazetecinin mesleki yolculuğu sahneye taşınıyor. Metin Göktepe’ye atıfla, “Metin” adını taşıyan gazeteci, işe yeni başladığı “Düşünce” gazetesinde önemli haberler yapınca sansür mekanizmasıyla karşı karşıya kalıyor. Önce iş arkadaşlarının, ardından editörünün baskısıyla karşılaşan genç gazeteci, son olarak patronuyla karşı karşıya geliyor. Bir şirkette çalışan sevgilisi ise, mahalle baskısı nedeniyle önce evinden atılıyor, ardından da bir kaza sonucu yüzünde oluşan yara nedeniyle çalıştığı şirkette mobbinge uğruyor. Oyun çiftin baskılara karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor. 

Oyunda, forum tiyatrosunun gereği olarak bir noktadan sonra seyirci devreye giriyor ve karakterlerin yaşadıkları olaylarda kendileri olsa nasıl hareket edeceklerini gösteriyor. “Baskı-N?” bir oyun sahnelemenin yanı sıra güncel, siyasi ve toplumsal olaylara dair bir tartışma platformu sunuyor.(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrailli yolcular, Filistinlileri uçaktan attırdı

SONRAKİ HABER

‘Anne git üzerine bir şey giyin, günah’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...