30 Aralık 2015 09:32

İzmirdeki gazeteci örgütleri ve baro: 2015 basın özgürlüğü ihlal yılı

Paylaş

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi, Basın Konseyi ve İzmir Barosu basın özgürlüğü ve hukuka yönelik saldırılara ilişkin basın toplantısı yaptı. Adliye Baro biriminde düzenlenen toplantıya kurum temsilcileri katıldı. 

Kurumlar adına ortak basın metnini okuyan İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Türkiye'de başta basın yayın ve düşünce özgürlüğü olmak üzere temek hak ve hürriyetler üzerindeki baskının arttığını söyleyerek, gazetecilerin yaptıkları haberlerden dolayı tutuklandığını belirtti. Halkın haber alma özgürlüğünün bizzat siyasi iktidar tarafından engellendiğini bu durumun aynı zamanda hukuk güvenliği ile ilgili de ciddi endişeler yarattığını ifade eden Özcan, son zamanlarda yargı görevi yapan avukat, hakim ve savcılarında mesleklerini icra ederken tutuklama tehdidi altında olduklarını söyledi. Bu kararların sadece halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlama ya da hukuki güvenirliği yok aymak anlamına gelmediğini aktaran Özcan, "Yaşam hakkı ve düşünce hürriyeti olmak üzere bütün temel hak ve hürriyetleri korumaya, hukukun üstünlüğünü savunmaya sonuna kadar devam edeceğiz" dedi. 

Açıklamadan sonra kurum temsilcileri sırayla söz aldı. İlk olarak söz alan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, 2015 yılının medya etiği ve özgürlükler açısından sıkıntılı bir yıl olduğunun altını çizerek, "Yıl boyunca tutuklamalar, soruşturmalar, davalar, yasaklamalar, kapatmalar, el koymalar, saldırı tehdit ve engellemeler yaşandı. Bunlara bir kaç örnek verecek olursak, 15 kanala el konuldu, 94 gazeteci hak ettiği halde basın kartını alamadı, 34 gazeteci tutulu bulunuyor, RTÜK cezaları arttı, Diyarbakır'da DİHA ve YAN yayınlarına baskın düzenlendi ve 32 kişi gözaltına alındı" dedi. 

Türenç'ten sonra söz alan İGC Başkanı Misket Dikmen ise, 2015 yılında basın özgürlüğü ve hukukun bağımsızlığı konularının çokça tartışıldığını ifade ederek, Türkiye'de gazeteciliğin tutuklu olduğunu, gazetecilerin hedef gösterildiğini belirtti. Özellikle bölge illerinde gazetecilik yapmanın hatta insan olmanın zor olduğunun da altını çizen Dikmen, "Bölgede yaşanan olaylardan ne kadar haberimiz oluyor bunu düşünmeyiz. Ama bunun için de mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. 

TGS İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner'de, "2014 yılında 350 gazeteci işsiz kaldığını bu sene ise el koyma ve kapatmalarla 1300 civarında olduğunu aynı şekilde 2014 yılında 54 gazeteci gözaltına alındığını bu sene ise sayının 120 civarına çıktığını söyleyerek, gazetecilerin baskı altına alınmaya çalışıldığını ifade etti. (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli Üniversitesi'nde Roboski eylemine polis saldırdı, çok sayıda gözaltı var

SONRAKİ HABER

AKP-CHP görüşmesi: 'Yeni anayasa'da uzlaşı, 'Başkanlık'ta tartışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa