‘Mamak Cezaevi müze olsun’
MİMARLAR Odası Ankara Şubesi, darbe dönemlerinde adeta toplama kampına dönen Mamak Askeri Cezaevi’nin yaşanan acıların unutturulmaması ve kent belleğine kazınması için müzeye dönüştürülmesini istedi.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Ali Hakkan dün düzenlediği basın toplantısında, 5 yıl önce Ulucanlar Cezaevine dair bir çalışma yaparak, cezaevinin ticaret merkezi yerine, müzeye dönüştürülmesini sağladıklarını, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen Ulucanlar’ın bugün müze olarak kullanılmasının önemli olduğunu vurguladı.
12 Eylül’le ilgili “tırnak içerisinde” bir hesaplaşma sürecinin varolduğunu, kamuoyunun bu konuda duyarlı davrandığını ifade eden Hakkan, bunu bir fırsat olarak değerlendirip politik yaşanmışlıklarıyla önemli bir mekan olan Mamak Askeri Cezaevi’nin de kent belleğine kazınması için çalışmalara başladıklarını açıkladı.
Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan ise, Mamak Askeri Cezaevi’nin Türkiye’de insan hakları ihlallerinin en yoğun yaşandığı yerlerden biri olduğunu, 1960’lardan sonra her darbe döneminde toplama kampı işlevini üstlendiğini aktardı. 12 Eylül darbesinin ardından binlerce insanın gözaltına alınarak Mamak Askeri Cezaevine konduğunu, yaşanan işkencelerin insan hakları mahkemelerine taşındığını belirten Candan, “Bu mekanın yeniden işlevlendirilmesi, kolektif belleğimiz olarak açığa çıkartılması ve unutturulmaması açısından müzeye dönüştürülmesini önemsiyoruz” dedi. Deniz Gezmiş’lerden , Yusuf Aslan’lara, Erdal Eren’lerden, İlhan Erdost’lara kadar çok sayıda ismin Mamak Askeri Cezaevi’nde kaldığını, işkenceye tabi tutulduklarını anımsatan Candan, bu nedenle de arazinin gezilmesi ve yapıların tespiti konusunda 12 Mayıs 2012 tarihi için Genelkurmay Başkanlığı’ndan izin başvurusu yaptıklarını bildirdi. Gerekirse Mamak Belediyesi’nden de destek isteyeceklerini söyleyen Candan, kamuoyunu bu sürece destek olmaya çağırdı.
‘İKİ GENERALLE SINIRLI KALMAMALI’
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Batuman da, “Bu proje bize mesleğimizle ilgili bir 12 Eylül’le hesaplaşma olanağı sağlıyor. Türkiye’de unutturulmaması gereken çok sayıda mekan var. Mamak Cezaevi de bunlardan biri” dedi. Mamak Askeri Cezaevinin, yaşanan acılarıyla türkülere şiirlere konu olduğunu, bu nedenle ele alınmasının elzem olduğunu aktaran Batuman, sürmekte olan 12 Eylül davasının sadece iki darbeci paşayı yargılamakla olmayacağını, hesaplaşmanın onun mekanlarıyla ve Mamak Askeri Cezaevi’nin de müzeye dönüştürülmesiyle gerçekleşeceğini belirtti. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et