28 Aralık 2015 11:43

Asgari ücret zammı verilmeden gitti!

Asgari ücrete yapılması planlanan 300 TL’lik zam üzerinde fırtınalar koparılıp dursun yapılacak zam şimdiden eridi gitti. TÜRK-İŞ’in açıkladığı verilere göre bir ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış 498 TL oldu.

Paylaş

Sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı son bir yılda 153 TL arttı. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise 498 TL olarak gerçekleşti.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) 2015 yılı Aralık ayı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması sonuçlarını açıkladı.
TÜRK-İŞ Araştırmasının Aralık 2015 ayı sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 385 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 512 TL oldu. Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 682 TL olarak hesaplandı.

ASGARİ ÜCRET MUTFAĞI BİLE KARŞILAMAYACAK

Türk-İş hesaplamasına göre, sağlıklı ve dengeli beslenebilmek için dört kişilik bir ailenin yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı son bir yılda 153 TL arttı. Ailenin aylık yaşam maliyetindeki artış ise 498 TL olarak gerçekleşti.

2016 yılında geçerli olacak asgari ücretin aylık net bin 300 TL olması için, siyasal iktidarın Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na öneride bulunduğu hatırlanırsa, asgari ücret daha Aralık ayında dört kişilik ailenin mutfak harcamasını bile karşılamaktan uzak kaldı. Aile göz önünde tutulmadan tek işçi için belirlenecek asgari ücret, TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan bir işçinin geçim maliyeti olan bin 683 TL’nin gerisinde kaldı. Kaldı ki, devletin resmi kurumu TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) bile, ağır işte çalışan bir işçinin geçim maliyetini Kasım 2015 verileriyle bin 600 TL olarak hesaplamıştı.

ENFLASYON ALANINDA BEKLENEN SONUCA ULAŞILAMADI

Türk-İş'in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2015 Aralık ayı itibariyle şöyle oldu:

* Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,38 oranında azaldı.

* Yılın oniki aylık dönemi sonunda artış yüzde 12,41 oranında oldu.

* Gıda enflasyonunda son oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 12,41’dir.

* Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,29 olarak hesaplandı.

Böylece enflasyonun kontrol altına alınması ve düşürülmesi bakımından 2015 yılı, 2014’de olduğu gibi, kayıp yıl oldu. Çalışanların satın alma gücünün geriletilmesi temelinde uygulanan iktisat politikaları bu alanda başarılı oldu ve fakat enflasyon alanında beklenen sonuca ulaşamadı.(İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

HDP: Roboski Katliamı unutulmayacak...

SONRAKİ HABER

Christopher Nolan’ın yeni filmi 2. Dünya Savaşı hakkında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...