11 Nisan 2012 13:30

Esad'ın değil Erdoğan'ın karnesi

Bir yılda 12 bin 685 gözaltı, 2 bin 922 tutuklama, 117 kadın cinayeti, 46 faili meçhul cinayet, 43 şüpheli asker ölümü, cezaevlerinde ölen 36 kişi ve çatışmalarda ölen 338 kişi... Bu karanlık tablo AKP Hükümetinin her gün tehditler yağdırdığı Esad rejimine değil, Türkiye’ye ait. 2011 yılı İnsan Hakları

Esad'ın değil Erdoğan'ın karnesi
Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD), 2011 yılında yaşanan insan hakları ihlalleri raporunu bugün Mülkiyeliler Birliği Lokali’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. İHD’nin açıkladığı veriler, karanlık bir tabloyu gözler önüne seriyor.

Raporda, geçtiğimiz yıl 57 kişinin yargısız infaz sonucu, 46 kişinin faili meçhul cinayetlerde öldüğünü, 338 kişinin de büyük çoğunluğu Kürt sorunu kaynaklı silahlı çatışmalar nedeniyle öldüğünü ortaya koyuyor. Yanı sıra kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz ve intihar sonucu 175 kadının yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, 63 çocuğun yaşam hakkının ihlal edildiği bildirildi.

Raporda 2011 yılı içerisinde toplam 34 bin 86 ihlal yaşandı. Raporda geçen yıla oranla 2011 yılında cezaevlerinde işkence ve ölüm, faili meçhul cinayetler, kadın ve çocuk ölümlerinde, ayrıca Kürt sorununa bağlı silahlı çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısında büyük bir artış olduğu görülüyor.

SAVAŞTA ISRAR ÖLDÜRÜYOR

Rapora göre, asker ve polisin “Dur” ihtarına uymadıkları gerekçesiyle asker ve polis tarafından öldürülen yurttaş sayısı 57. Köy korucuları tarafından ve sınır bölgelerinde yaşanan ölümlerde ise 76 kişinin yaşamını yitirdi, 190 kişi de yaralandı. Cezaevinde ve karakolda ve faili meçhul cinayetlerde ise toplam 87 kişi öldü. Resmi hata ve ihmal sonu ölenlerin sayısı ise 31.

Daha önceki yıllara nazaran hak ihlallerinde büyük artışların gözlendiği İHD raporunda şüpheli asker ve polis ölümlerinin de 43 olduğu kaydedildi. Silahlı çatışmalar sonucu yaşamını yitirenlerin sayısındaki artışa vurgu yapılan rapora göre, 154 asker, polis, köy korucusu ile 184 silahlı militan çatışmalarda öldü. Mayın ve sahipsiz bomba patlaması sonucu ölenlerin sayısı da 13.

KADIN VE ÇOCUK ÖLÜMLERİ ARTTI

Raporda, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz, şüpheli intihar, çocuk istismarı ve çocuk haklarına yönelik ihlaller başlıklarında da geçtiğimiz yıllara göre dikkat çekici artış olduğu belirtiliyor. Sadece basına yansıyan ve İHD’ye yapılan başvurulara göre 63 çocuk hak ihlalleri nedeniyle öldü, 191’i yaralandı.

Gözaltında işkence, cezaevlerinde işkence eylem ve etkinlikler sonucu kolluk kuvvetlerinin saldırısı sonucu dövülenler, okulda işkence ve şiddet olaylarında ise toplam 3 bin 252 kişinin hak ihlaline maruz kaldığı ifade edilen raporda, 12 bin 685 kişinin gözaltına alındığı, 2 bin 922 kişinin tutuklandığı, 4 bin 400 sığınmacı ve göçmenin gözaltına alındığı bildirildi. Raporda ayrıca 14 sığınmacı ve göçmenin Türkiye’de yaşamını yitirdiği kaydedildi.

BASINA CEZA YAĞDI

İfade özgürlüğüne yönelik saldırıların da arttığına vurgu yapılan raporda, birçok yayın, gazete, dergi, televizyon ve radyolara ceza yağdırıldığı belirtildi. Rapora göre 7 gazete toplam 11 kez, 9 dergi ise 16 kez toplatıldı. 9 afiş, 2 pankart, 3 kitabın da yasaklandığı bildirildi. 33 televizyon toplam 41 kez, 1 radyon toplam 3 kez uyarı cezası aldı.

Raporda ayrıca, 20 radyo, 480 TV kanalına para cezaları ve uyarı cezası verildi. Para cezalarının yanı sıra birçok TV programlarına yasak getirildi, 27 program durduruldu. Özgür Gündem ve Azadiye Welat gibi birçok gazete ve dergi bürosuna da baskınların yapıldığı raporda yer alıyor. Rapora göre, 16 dergi, 11 gazete bürosu 3 TV kanalı ve 1 kitap evine baskınlar düzenlendi. Yasaklanan, engellenen internet sitelerinin sayısı da 6 bin 504.

‘POLİS DEVLETİ KURUMSALLAŞIYOR’

Basın toplantısında konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, rakamların kaygı verici olduğunu belirterek, “Siyasal iktidar 2010 yılında Kopenhag Kriterleri’nden ‘Ankara Kriterleri’ne geçerek  ‘Polis Devleti’ni benimsemiştir.

Kurumsallaşan bir Polis Devleti ile karşı karşıyayız” dedi. Siyasi iktidarın artık polis devletini inşa ettiğini söyledi. Kürt sorunu odaklı yaşanan ihlallere vurgu yapan Türkdoğan, çözüm içim bir an önce çatışmasızlık ortamının oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

12 Eylül darbesi ve devamında ki silahlı çatışma ortamının Türkiye’de cezasızlık politikasının oluşmasına neden olduğunu ifade eden Türkdoğan, cezasızlık kültürü ile mücadele edilmediği sürece işkence ve kötü muamelelerin, azalmasının beklenemeyeceğini söyledi. Hükümetin “işkenceye sıfır tolerans” söylemine atıf yapan Türkdoğan, AKP iktidarının bu konuda etkin bir mücadelesinin olmadığını belirtti. (Ankara/EVRENSEL)


VERİLER ‘İLERİ DEMOKRASİ’Yİ BOŞA DÜŞÜRÜYOR

Kolluk Kuvvetleri tarafından müdahale edilen toplantı ve eylemlere ilişkin rakamların da oldukça dikkat çekici olduğu gözleniyor. Verilerin, Başbakan Erdoğan’ın “İleri Demokrasi” söylemlerini boşa düşüreceği belirtilen raporda, 228 eylem ve miting 61 yürüyüş ve 15 basın açıklamasının yanı sıra 1 imza standı, 5 festival ve 2 anma etkinliğine saldırıldığı aktarıldı. Yine rapora göre geçtiğimiz yıl 173 siyasi parti, sendika ve dernek baskına uğradı, 6 dernek de kapatıldı veya kapatılması için adım atıldı.

ÖNCEKİ HABER

Erken patlayan balon: Sınavlar kalkıyor!

SONRAKİ HABER

EMO’dan Eker anısına eğitim paneli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...