20 Aralık 2015 00:36

İmbat’ta işten atma devam edecek

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Soma’da, 6 bin 500 çalışanı ile en büyük maden ocaklarından biri durumundaki İmbat’ta, 29 işçinin iş akdinin feshedilmesinin ardından işçi çıkışlarının süreceği bizzat şirket avukatı tarafından açıklandı.

Şirketten yapılan açıklamada, işçilerin atılma gerekçesi olarak işçilerin sık sık devamsızlık yapması, iş güvenliği kurallarını ihlal etmeleri gibi gerekçeler öne sürülürken, işçiler ise bu konuda kendilerine hiçbir uyarının yapılmadığını belirtti.

Atılan işçiler 11-12 yıllık eski işçiler olurken, aralarında şirketin 29 Ekim’de çalışmaya zorlamasına karşı çıkan işçiler de bulunuyor.

‘TATİL GÜNLERİNDEN BİRİNE EL KONUYOR’

301 işçinin öldüğü Eynez’deki katliamın ardından çıkarılan Torba Yasa’ya göre maden işçileri haftada 37,5 saat çalışmakla yükümlü ve haftada iki gün tatil hakları var. Ancak işçiler İmbat patronunun iki günlük hafta tatilinin birisinden işçinin aldığı izin ve raporları düştüğünü ve 37,5 saate tamamlatarak izin günlerinden birini kullandırmadığını anlatıyor.   

İmbat’ta çalışan bir işçi bu konuya ilişkin şunları anlatıyor: “İşveren diyor ki, sana devlet tarafından verilen hafta tatilinin bir tanesini devlet, bir tanesini işveren veriyor. Aslında öyle bir şey yok. Anayasal hakkın olarak sana 48 saat dinlenme hakkı veriyor. Şirket de senin almış olduğun izin ve raporun hepsini bir tanesinden keserim diyor ve uyguluyor. Son olarak burada 29 Ekim’de çalıştırmak istedi işveren. İşverene yasayı gösterdik ve ‘suç işliyorsunuz bizim de haklarımız var’ dedik.”

DENEYİMLİ İŞÇİLER ATILIYOR

Hem atılan işçiler hem de şirketin avukatı Müslüm Sert tarafından yapılan açıklamalarda, İmbat’ta işçi çıkarmaların süreceği belirtilirken ve deneyimli işçiler işten atılırken bir taraftan da yeni işçi alımları devam ediyor. Ocaktaki kömür üretiminde ise bir değişiklik bulunmuyor.   

İşçiler, şirketin sayıda azaltmaya gidileceğini, “İşçi ücretleri yüksek, 7 bin işçiye bu parayı veremeyiz” dediğini anlatıyor. İşten atmaların altında, 301 işçinin ölümünün ardından maden işçilerine tanınan bazı hakların uygulanmasının getirdiği mali yükümlülüklerden kaçma yatıyor. İşten atılan işçiler şirket yetkililerinin kendilerine, pazartesi haklarının yatırılacağını söylediğini belirterek, süreci takip edeceklerini vurguladı.

‘FESİHLER BU MAHİYETTE DEVAM EDECEK’

Şirketin Avukatı Müslüm Sert basına yaptığı yazılı açıklamada, 6 bin 500 işçinin çalıştığı şirkette atılan işçilerinin sık sık devamsızlık yaptığını, iş güvenliği kurallarını ihlal ettiklerini, “işverenin iş görme ediminden yararlanmamasına” sebebiyet verdiklerini ileri sürdü.   
Açıklamada, “Müvekkil İmbat Madencilik Enerji Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü ile imzaladığı rödovans sözleşmesi gereğince Manisa’nın Yer altı kömür madenciliği gibi ekip çalışması yapılan işyerlerinde çalışan işçilerin sık sık devamsızlık yapmaları işin sürekliliği, iş disiplini ve iş güvenliği açısından olumsuz sonuç doğurmaktadır. Bu kapsamda, sık sık devamsızlık yaparak iş güvenliği kurallarını ihlâl eden ve işverenin iş görme ediminden yararlanmamasına sebebiyet veren 29 personel ile müvekkil şirketin ilişiği, 17-18.12.2015 tarihlerinde kesilmiştir. Söz konusu fesih bu mahiyette devam edecek olup…” denildi.

NE OLDU?

İmbat Madencilik’te 17 ve 18 Aralık tarihlerinde toplam 29 işçinin iş akdi önce gerekçesiz olarak feshedildi. Kartları basmadığı için içeri giremeyen ve kendilerine açıklama yapılarak yazılı tebligatta bulunulmasını isteyen işçiler madenin girişinde beklemeye başladı.
Gece gelen jandarma işçilerin ayrılmasını istedi. Ayrılmayan işçilerden 11 tanesi gözaltına alındı. Bir işçi de yaralandı. Cenkyeri Karakolu’na götürülen işçiler daha sonra serbest bırakıldı.  
Şirket yetkilileri tarafından işçilere tazminatlarının pazartesi günü yatırılacağı söylendi.

ÖNCEKİ HABER

Tunus devrimine katılan gençler şimdi ne hissediyor?

SONRAKİ HABER

Rusya’yla uçak krizi kayısıyı da vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...