05 Nisan 2012 08:44

Nar Sanat yeni film festivaline hazırlanıyor

Nar Bilim Kültür Sanat Derneği(Nar Sanat) nüfusu bir buçuk milyona yaklaşan Gaziantep’te 2010 yılında Antep’teki kültürel sanatsal alana dair eksiklikleri doldurmak iddiasıyla kurulan bir dernek. Film festivalleriyle Antep’te adından söz ettiren Nar Sanat, 6-7-8-9-10 Nisan gerçekleştirecek 2. Nar Sanat film festivaline hazırl

Nar Sanat yeni film festivaline hazırlanıyor
Paylaş
İnanç Yıldız

Antep’de kültürel sanatsal etkinlikleri nasıl buluyorsunuz, yeterli mi?

İslam Sancar, Sinema Tv 1.sınıf öğrenci:  Antep’te kültür sanat etkinliklerinde bize iletildiği kadar haberimiz oluyor. Etkinlikler yönünde çok iyi değil. Olağan şeyleri de kaçırmamaya çalışıyoruz. If İstanbul film festivaline gittik. Gerçektende bağımsız filmlermiş. Zıt görüşleri birada vererek tartıştırıyordu. 

Yunus Ceyhan, Sinema Tv 1. Sınıf Öğrencisi: Antep büyük şehir olmasına rağmen kültür sanat etkinliklerinde iyi konumda değil. Ben buraya köle şehri diyorum. İşçilerin çok düşük ücretlerle, kötü koşullarda çalıştırıldığı bir şehir Antep. İşçi ağırlıklı bir şehir olduğu için de bazı insanlar dışında kültürel etkinliklerle uğraşan bir kesim yok. Üstelik işçinin kazandığı da ortadayken bir sinema, tiyatro biletleri de belliyken, bir işçi nasıl gitsin kültürel etkinliklere. Belediye ise yaptığı etkinliklerde belediye olarak zorunlu olduğu için yapıyor. Halktan gelen taleplerde doğrultusunda etkinlik yapmıyor. Halkın içinde olmadığı etkinliklerde de oranın kültürel olarak etkin olduğu söylenemez.

Ersen Akbacak  Sinema Tv 1.Sınıf Öğrencisi: Antep’e İstanbul gibi bir metropolden gelmek iyi gelmedi. Burası da büyük şehir ancak bir işçi şehri. Sinema bileti 10 lira bir evde 4 kişi gitse 40 lira yapar. İşçinin aldığı maaş ne ki birde sinema biletine para ayırabilsin. Bundan dolayı da film festivalleri bir işçi içinde kaçınılmaz iyi bir fırsat olabilir. Tabi çalışmaktan vakit bulabilirse. Bu nedenle Nar Sanat’ın yaptığına benzer etkinlikler daha fazla yapılmalı.

Üniversite’nin etkinliklerini nasıl buluyorsunuz, Öğrenci kulüpleri ihtiyaçları karışılabiliyor mu?

İslam Sancar: Tiyatroya gittim 1.sınıfım diye oradaki hocalar birkaç sene sonra gel dediler. Sinema kulübüne üye oldum ama orada da sadece film gösterimleri yapılıyor. En azından üniversitemize yönetmenler getirilerek misafir edilse biz de o yönetmenlerin tecrübelerinden faydalansak iyi olurdu okuduğumuz bölüm açısından.

Ökten Ökten: Üniversite de sinema kulübüne kayıtlıyım. Ancak fazla etkinliğini göremiyoruz. Ayda bir kez toplantısı ya oluyor ya da olmuyor. Film gösterimleri oluyor ona da pek bir katılımı göremiyoruz. Bazen bundan da haberimiz olmuyor. Üniversitedeki kulüplerimizin ilköğretimdeki öğrenci kollarından bir farkı yok. Sinema Tv öğrencileri olarak sinema kulüplerine gitmemiz gerek. Ancak arkadaşlarımız bile bazen ilgi göstermiyor. Kulüpte eski filmleri beyaz perde izleme imkânı şansı buluyoruz. Güzel bir şans bence.
 
İf İstanbul film festivaliyle Nar Sanat’la tanıştınız. Nasıl buldunuz Nar Sanatı?

İslam Sancar: If İstanbul’la Nar sanatı duydum. Antep’te bütün kültürel sanatsal eksikliklere rağmen Nar sanat gibi bir derneğin olması bizim için bir umut ışığı yarattı. Nar Sanat yetkilileri, bizlere kapılarının açık olduğunu söylediler ve kendilerinin bu işi hobi olarak yaptığını, bizim ise meslek olarak yapacağımızdan dolayı derneğe gelip destek vermemizi istediler. 2. Nar Sanat film festivalinde de bulanacağız ve festival için çalışacağız.

Yunus Ceyhan: Nar sanatın yaptığı etkinlik güzel bir şey. Anadolu şehirlerinde böyle etkinlikler bulmak çok zor. Bu tür etkinliklerin Anadolu’ya sıçraması sinemaseverlerle buluşması gayet iyi. Ama sadece film seyretmek için film festivalleri yapılmamalı. O film üzerine konuşulmalı tartışılmalı. Neden niçin film izliyoruz. Bir de izlenecek film illa bizim işimize yarayan bir film de olmamalı. Kötü bir film de olabilir. Konusu güzel ama kötü çekilmiş bir filmde olabilir. Örneğin Kötü bir filmle kötü bir filmin nasıl çekilebileceği anlatılabilir.

Ökten Ökten: Nar Sanat’ın gerçekleştirdiği İf İstanbul film festivali sinema tv bölümü öğrencileri için faydalı bir etkinlikti. Bağımsız filmler hoşuma gidiyor. Nar Sanatın ikincisini yapacağı film festivalinde de bulanacağım ve çevremdeki arkadaşlarımın da filmlere gelmesi için çalışacağım.

Ersen Akbacak: Nar sanat aradığımız bir şeydi. Buraya geldiğimizde böyle bir dernek olması iyi oldu. Kentte böyle bir alanda çalışan kişiler olması bir anlamda sırtımızı sağlam bir yere dayayacağımızı gösterdi.

Nar Sanatı anlatabilir misiniz?

Hatice Yıldız, Nar Sanat Başkanı: Nar sanat Antep’te 3 yıldır faaliyet gösteren bir dernek. 2010 yılında ilk film festivalini yaptık. Antep’te de ilk film festivaliydi zaten. Daha sonra altın portakal ödülünü almış Çoğunluk filminin Antep galasını gerçekleştirdik. Ardından 2011 de Nar Film günleri yapıldı. Saklı hayatlar ve kısa filmlerle film günleri yaptık. Bu yıl da Antep’e İf film festivalini getirdik.

Amaç ne bu festivallerin yapılmasında?

Antep kültürel bir kent diye düşünüyoruz. Yoksa faaliyetleri anlamında baktığımızda bugün kültürel faaliyetler ne kadar tartışılır gerçekten. İnsanların ciddi bir ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Ve yapıldığı zaman talebin de ne kadar olduğunu görüyoruz zaten. Bu yüzden dünyada ve Türkiye’de sanata dair ne kadar ileri şey varsa bu kentin insanlarıyla buluşturmayı hedefliyoruz. Çünkü sanat bir duruştur. Sinemayla, tiyatroyla birçok şeyi anlatabilirsiniz. Bu kentin buna ihtiyacı olduğu düşünüyoruz ve biz de bunun için çaba sarf ediyoruz.

2.Nar Sanat film festivali kapsamında neler olacak?

Bu sene 6-7-8-9-10 Nisan tarihli 2. Nar Sanat Film Festivali’nin programı kapsamında film gösterimlerinin yanı sıra canlı sokak müzikleri ve üniversite içerisinde gerçekleştirilecek “sinemanın toplum üzerindeki etkileri” konulu panel(6 nisan) ile etkinliğin bütün şehre yayılmasını amaçlıyoruz. Panele Hayat TV’den Mustafa Kara, Yazar Nuray Sancar, Yönetmen Kazım Öz, Ümit Ünal gibi konuklar katılacak. Festival kapsamında yurtiçi ve yurtdışı yapımı olan filmlerin gösterimleri boyunca kente davet edilen konuklarla düzenlenecek söyleşiler aracılığıyla izleyiciler yönetmen, yapımcı ve oyunculara sorularını sorma imkânı elde edecekler.  Bu da bizi heyecanlandırıyor. Antep’i de davet ediyoruz.

Nar Sanat’a dair ve 2. Nar Sanat film festivaline dair daha ayrıntılı bilgilere bu adresten ulaşılabilirsiniz.

ÖNCEKİ HABER

Narine’yi bilir misiniz?

SONRAKİ HABER

Yarı zamanlı tam kan emici part time

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...