30 Ekim 2015 12:18

Kürt Şair Arjen Arî ölümünün 3. yılında anıldı

Paylaş

Modern Kürt şiirinin öncü ismi Arjen Arî hayata veda edişinin 3. yıl dönümünde düzenlenen anma töreni ile mezarı başında anıldı. Sevdikleri Arî’yi anlatırken, onun Kürt şiirine yeni bir boyut kazandırdığını belirterek, “Arjen Arî’yi şiirleriyle yaşama dair örnek duruşuyla yaşatacağız” dedi.

Arjen Arî 56 yaşında, 30 Ocak 2012'de hayata veda etmişti. Arî, modern Kürt edebiyatı açısından öncü isimler arasında yer alıyor. Her yıl sevdikleri ve şair yazarlar tarafından anılmaya başlanan Arî’yi bu yıl da sevdikleri yalnız bırakmadı. Diyarbakır Yeniköy Mezarlığında bulunan Arjen Arî anıtı ve mezarı başında bir anma gerçekleştirildi.

Anmaya, Arî’nin annesi, kardeşi Necla Arî, Kürt Yazarlar Derneği Eş Başkanı Ömer Dilsöz, Kürt PEN Başkanı Şeyhmus Sefer,  Arî’nin yakın arkadaşı Şair Berken Bereh, EMEP Kürdistan Örgütü Yöneticisi İlhan İlbay, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanlığından Muharrem Cebe ile Evrensel Basım Yayın Temsilcisi Yusuf Karataş ve çok sayıda şair, yazar ve Arî’nin okuru katıldı. Anma öncesi Arî’nin anıt mezarı karanfillerle donatıldı, mumlar yakıldı.

‘O ŞİİRİN CANLI BİR ÖRNEĞİYDİ’

Saygı duruşuyla başlayan anma etkinliğinde ilk olarak konuşan Kürt Yazarlar Derneği Eş Başkanı Ömer Dilsöz, Arî’yi son yıllarında tanıma fırsatı yakaladığını belirterek, “O bir şiir gibiydi. İnsan onu gördüğünde bile biliyordu onun bir şair olduğunu, şiirleri ona o kadar tesir etmişti ki bu yüzüne yansıyordu. O canlı bir şiirdi. Özellikle genç şairlere yardımcı olur ve bu dili ve edebiyatı güçlendirmek için çabalardı. Onu kalbimizde ve bize öğrettikleriyle yaşatacağız” diye konuştu.

‘ARJEN ARÎ ŞİİRLERİNDE KÜRT HALKININ DEĞERLERİNİ BARINDIRIYORDU’

Arî’nin yakın arkadaşı Şair Berken Bereh de, Arî’nin hayatı boyunca şiirleriyle yaşamın her alanına dair sözler söylediğini belirterek, “O bir aktivist, siyasetçi ve şairdi” dedi. Arî’nin Kürt şiirine yeni boyut kazandırdığını dile getiren Bereh, “ O şiiri sokaklara, dağlara, toplumun içerisine kattı. Arjen Arî şiirlerinde direniş, mücadele, umut ve Kürt halkının değerlerini içinde barındırıyordu” dedi.  

Arjen Arî’nin kardeşi Necla Arî de, “ O iyi ki şiirlerini bize bıraktı. Onun şiirleri acılarımızı dindiriyor, yüreğimizi serinletiyor” dedi. Arî’ye sahip çıkan herkese teşekkürlerini ileten Necla Arî, “Arjen Arî’yi şiirleriyle yaşama dair örnek duruşuyla yaşatacağız” dedi. Konuşmaların ardından Arjen Arî’nin şiirleri okundu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

PETKİM'de bir işçi öldü ama nedeni 4 gündür açıklanmıyor

SONRAKİ HABER

'Savaş değil, çocuklarımız için gelecek istiyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...