14 Eylül 2015 17:29

'Halkın direnişi ablukayı kaldırdı'

Paylaş

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde sabah saatlerinde DBP Diyarbakır İl Örgütü tarafından yapılan çağrı ile Dağ Kapı'da bulunan Şêx Saîd Meydanı'na akın eden binlerce yurttaş, "Sur halkı yalnız değildir" sloganları atarak direnişe geçti. HDP Milletvekileri İmam Taşçıer, Nimetullah Erdoğmuş, HDP ve DBP Diyarbakır İl Eş Başkanları Ali Şimşek ve Ömer Önen'in bulunduğu heyet, Sur ilçesinin Gazi Caddesi'nin üstünde polis barikatının arkasında bulunan emniyet yetkilileri ile görüşme yaptı. Yapılan görüşmenin ardından kitle bekleyişlerini sürdürürken, heyet ise sokağa çıkma yasağı ve polis ablukasının kaldırılması için Diyarbakır Valiliğine geçerek Vali ile görüşme yaptı.

Urfa Kapı tarafından sık sık silah seslerinin gelmesi üzerine akşam saatlerine doğru kitle sloganlarla Şêx Saîd Meydanı'ndan Urfa Kapı'ya doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen kitleye polis ara sıra tazyikli su ve gaz bombaları ile saldırmasına rağmen yürüyüş devam etti. Kitle Urfa Kapı'da bulunan Eski Hal'a geldiğinde polis çok sayıda zırhlı araç, TOMA'larla, gaz bombası ve tazyikli su ile saldırdı. Yapılan saldırı üzerine kitle ara sokaklara dağılırken, gruplar halinde tekrar sokak aralarına toplanarak, bu kez Ofis Semti'ne doğru yürüyüşe geçti. Heyetin valilik ile yaptığı görüşmenin sonlandığını ve heyetin Şêx Saîd Meydanı'na gittiğini duyan yurttaşlar, tekrardan Şêx Saîd Meydanı'na akın etti.

Sloganlar eşliğinde polis barikatlarının kurulu olduğu kitlenin Gazi Caddesi'ne yürümesi üzerine polis, barikatları kaldırmak zorunda kaldı. Binlerce kişi heyet ile birlikte sloganlar eşliğinde polis ablukası ve saldırılarının yoğun olduğu Hasırlı Mahallesi'ne yürüdü. Yürüyüş boyunca "PKK halktır halk burada", "Sur halkı yalnız değildir", "Katil Erdoğan", "Erdoğan'ın katilleri Kürdistan'dan defol" sloganlarıyla özel harekat timleri, panzer ve zırhlı araçların arasından yürüyüşüne devam etti.

Hasırlı Mahallesi Özgür Yurttaş Derneği binası önüne kadar yapılan yürüyüş boyunca, evlerinden çıkan çocuk, kadın, yaşlı herkes zafer işareti yaparak ve zılgıt çekerek, kitleyi karşıladı. Sur'da bulunan yurttaşların katılımıyla kısa zamanda kitlenin sayısı 10 bine ulaşırken, ev, işyeri, okul ve Özgür Yurttaş Derneği binalarının polislerin ağır silahlardan atılan kurşun izleri savaş görüntülerini aratmadı. Harap haldeki dernek binası önünde yurttaşlara hitaben konuşan DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek, dünden bu yana Sur halkı için ayakta olan Diyarbakır halkının direnişinin yasakları, ablukayı ve sıkıyönetimi kaldırdığını belirterek, halkın her şeye layık olduğunu ve bunun için de açılan yaraları hep birlikte saracaklarını söyledi.

Daha sonra konuşan Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Cizre'den başlayan özgürlük yürüyüşünün Silvan'da, Sur'da tamamlandığını dile getirerek, halkın direnişini selamladı.

Konuşmaların ardından kitle bu kez Fatih Paşa Mahallesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Mahalleye ulaşan heyet ve kitle iki gündür direnişte bulunan yurttaşlardan bilgi aldı ve dayanışma mesajlarını iletti. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Haksızlığa karşı susmayacağız’

SONRAKİ HABER

Piyasalar sallandı 3 rekoru birden kırdı: Dövizde bu rakamları hiç görmemiştik!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...