03 Ağustos 2015 12:55

Kapital'in çevirmeni Alaattin Bilgi toprağa verildi

Paylaş

Kapital'in ve Marksist eserlerin çevrimeni  Alaattin Bilgi, Bursa’da toprağa verildi.  Bilgi, Umurbey Çarşı Camiinde kılınan namazın ardından Umurbey mezarlığına defnedildi.

Bilgili’yi son yolculuğuna uğurlayan dostlarının arasında İstanbul HDP Milletvekili Abdullah Levent Tüzel de vardı. Tüzel konuşmasında, "Alaattin Bilgi elbette bizlere çok şey kazandırdı. Kapitalizmi ve kapitalizmin gelişimini bizlere öğretti. Hayatını sosyalizmle birleştirmiş gençler ve insanlar için bir öğretici oldu. 90 yaşına kadar bizlerle oldu.  Ailesinin, işçi sınıfının ve hayatını sınıf mücadelesine adamış herkesin başı sağolsun” diye konuştu.

Oğlu Özgür Bilgi ise hayatının son günlerinde dahi bir şeyler yapmak istediğini ve aslında babasının artık daha mutlu olduğunu söyledi. Bilgi “Babam burada mutluydu, ancak orada özledikleri vardı orada onlarla daha mutlu olacak Halit Abisine kavuştu. Mücadele arkadaşlarının  ve hepimizin başı sağolsun” dedi.

KAPİTAL’İN AYDINLIĞINDA BİLİNCİMİZE IŞIK TUTMAYA DEVAM EDECEK

Evrensel Basım Yayın: Başta Marx’ın Kapital’i olmak üzere bilimsel sosyalizmin önemli eserlerini Türkçeye kazandıran, Türkiye’de siyasal hayatın gelişimine önemli katkılarda bulunmuş değerli yazarımız ve çevirmenimiz Alaattin Bilgi’nin vefatından dolayı derin üzüntü duyuyoruz. Ailesine, yakınlarına ve tüm dostlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Alaattin Bilgi, bu ülkenin barış, özgürlük ve sosyalizm mücadelesine inancını hiç yitirmemiş koca çınarlarındandı. Kapital’in aydınlığında bilincimize ışık tutmaya devam edecek.

BİLGE YAZARLAR, ÖLÜMÜ DEĞİL SONSUZLUĞU GÖSTERİRLER

Mustafa Köz (TYS Başkanı): “Yine de Aydınlık” diyordu Alaattin Bilgi. Bütün karanlıklara inat, yine de aydınlık. Yaşamı bu dirençle geçti. Özellikle  70’lerde yoğunlaştırdığı Marksist klasikler ve “Kapital” çevirisi, toplumsal başkaldırının önemli anahtar kaynaklarıydı. Hâlâ öyledir. O, sadece bu kitaplarıyla değil, döneminin Salim Şengil’in Dost, Seçilmiş Hikâyeler; Hüsamettin Bozok’un Yeditepe gibi özgün edebiyat dergilerindeki yazılarıyla da unutulmamalıdır.  
Bilge yazarlar, bizlere ölümü değil, sonsuzluğu gösterirler. O sonsuzlukta bütün yeryüzüne yetecek kadar umut vardır. Bilgi de o umut için yazdı. Umudu gençlere miras bıraktı. Gençler şimdi onu yeniden okumalı.

BİLGİ’NİN ESERLERİ İŞÇİ SINIFININ ZAFERİNİN DAYANAĞI OLARAK YAŞAYACAK

Aydın Çubukçu (Yazar): Alaattin Bilgi 90 yıllık ömrüne son derece geniş bir bilgi yığını sığdırmıştır. Bizi Marksizm’in kültürüyle, Marksizm’in temel eserleriyle tanıştırarak önemli bir hizmet gerçekleştirmiştir. Alaattin Bilgi yalnızca önemli bir çevirmen değildi. Bildiği dilleri şüphesiz ayrıntısına kadar bilen, son derece geniş dil kültürü olan bir insandı ama aynı zamanda Marksizm’i, Marksizm’in kültürünü Marksizm’in tarihini, Marksizm içi tartışmaları, Marksizm’in gelişme yollarını son derece ayrıntılı bir biçimde bilirdi. Bu yüzden de onun yaptığı çeviriler doğrudan doğruya eserin çevirisi olmaktan ziyade eserin bütün zenginliğini sergileyen ürünler olmuştur. Bize katkısı şüphesiz kişisel dostluğumuz parti yoldaşlığımız gibi uçları da olan bir birliktelikti ve bu bakımdan özellikle Evrensel, Evrensel Kültür çevresi, Emek Partisi onun birikiminden uzun yıllar derinlemesine yararlanma fırsatı bulmuştur. O bakımdan kaybımız son derece önemlidir ama 90 yaşına gelmiş bir bilgenin arkasında da bu kadar büyük bir eserler yığını kümesi bırakmış olması herhalde hepimiz için bir tesellidir. Alaattin Bilgi Kapital’in çevirmeni olarak tanınır. Şüphesiz bu önemli bir başarıdır çünkü ondan önce pek çok insan Kapitali çevirmeye teşebbüs etmiştir ancak 3 cildini de çevirmek onun başarısı olmuştur. Kavramların oturmasında Kapital’in belli başlı kavramlarının inşa edilmesinde son derece önemli bir yük sırtlamıştır. Türkçe’de karşılığı olmayan kavramları bize kazandırmış ve Kapital’in anlaşılmasını sağlayacak büyük bir emek harcamıştır. Dolayısıyla onun hakkında söylenebilecek çok şey vardır. Alaattin Bilgi işçi sınıfının mücadelesinde çok önemli bir silah olan Marksizm-Leninizm’in öğrenilmesi ve kavranmasında tek başına çok büyük hizmetler yapmıştır. Ve onun eserleri önümüzdeki yıllarda muhakkak zafere ulaşacak işçi sınıfının elinde bu zaferin dayanağı olarak yaşayacaktır. Alaattin Bilgi’nin adı da yaşayacaktır. Hepimizin başı sağolsun. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da kaldırımlar parsel parsel kutulandı

SONRAKİ HABER

‘Türkiye Êzidî soykırımını tanısın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...