28 Ocak 2007 01:00
ATO Petrol Yasasını eleştirdi
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, TBMMde kabul edilen yeni Petrol Yasasının Türkiyenin petrol umutlarına ağır bir darbe vurduğunu ileri sürdü.
Aygün yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyede petrol olmadığı şeklinde iddialar bulunduğunu belirterek, Olmayan şeyin yasası olur mu? Türkiyede petrol olmadığını söylemek için önce arama yapmak lazım. Türkiyede yeterince arama yapılmadı. Bu yasa ile Türkiyenin petrol arama çalışmalarına da ağır bir darbe vurulmuştur dedi.
ABDde yılda 17 bin, Romanyada 6 bin kuyu açılırken, Türkiyede 40, tarih boyunca da ancak 3 bin 326 petrol ve doğal gaz kuyusu açıldığını vurgulayan ATO Başkanı, ABDnin sadece Teksas eyaletinde 1 yılda 3 bin sondaj yapıldığına, işaret etti.
Aygün, yeni yasanın ruhsatın alınmasından sonra üç yıl içinde arama sondajına başlama zorunluluğunu kaldırmasının da sondaj çalışmalarını azaltacağını savundu.
Petrol üretiminin tamamına yakınının kalkınmada öncelikli illerde yapılması durumunda, devlet hissesinin yarısının söz konusu illerdeki il özel idaresine verilecek olmasını da eleştiren Aygün, Bu ayrımcılıktır. Ankarada toplanan vergi sadece Ankarada mı harcanıyor? O illerde harcanmıyor mu? diye sordu.
TPAOnun Azerbaycanın Hazar petrollerinde hisse sahibi olduğunu, Türkiyenin hissesine düşen bölümün satışından elde edilen 1 milyar 650 milyon doların da TPAOnun kasasına girdiğini belirten Aygün, şöyle devam etti:
Sadece 2006 yılında Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattından elde edilen petrol geliri 600 milyon dolardır. TPAO özelleştirilirse büyük olasılıkla yabancı bir şirket satın alacaktır. Bu durumda bu şirket, Türkiyenin yurt dışı
ruhsatlarındaki ortaklık hisselerini ve Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattındaki hisselerini de satın almış olacaktır. Hazar petrolleri ile ilgili ortaklık anlaşmalarının 30 yıllık olduğu göz önünde bulundurulursa TPAOnun 30 yıllık geliri de satılmış olacaktır. En önemlisi Türkiye Cumhuriyeti Hazar bölgesinden çıkarılmış olacaktır.
Milli menfaat bölümü çıkarıldı
Petrol Yasasındaki Milli Menfaatin Korunması başlıklı bölümün de yeni yasada yer almadığını ifade eden Aygün, bu şekilde milli menfaatlerin yerini, yabancıların menfaatlerinin aldığını iddia etti.
Petrol konusunda Irakta silah zoruyla yapılanın Türkiyede yasa ile yapıldığını belirten Aygün, Irakta petrol sektörünün serbestleştirilmesi ve petrolü bölüşme çalışmalarının devam ettiği bir sırada Türkiyede yabancılara
önemli imtiyazlar sağlayan Petrol Yasasının çıkarılması manidardır açıklamasında bulundu.
Yeni yasa ile ülke içinde üretilen ham petrol ve doğal gaz ile bunlardan elde edilen petrol ürünlerinin kara sahalarında yüzde 65inin, deniz sahalarında ise yüzde 55inin memleket ihtiyacına ayrılması zorunluluğunun kaldırıldığını
kaydeden Aygün, bu şekilde yabancı şirketlere, ürettikleri ham petrol üzerinde sınırsız tasarrufta bulunma hakkı verildiğini de bildirdi. (İstanbul/EVRENESL)
Evrensel'i Takip Et