1 Şubat 2007 01:00
Cargille bir iyi bir kötü haber
Cargille yarayan Şekerde kota kavgası yargıya taşınırken, Cargille de af getirecek olan ve Sezer tarafından Meclise aynen iade edilen Toprak Kanunu aynen kabul edildi. Şeker-İş Sendikası, Bakanlar Kurulunun nişasta bazlı şeker üreticilerinin kotasını yüzde 50 artırma kararının iptali istemiyle Danıştaya başvurdu.
Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Türk Şeker Fabrikasında şeker stokunun 300 bin tona ulaştığına dikkat çekerek bu kararla, pazarın yüzde 60ını elinde tutan Cargillin korunduğunu söyledi. Bakanlar Kurulunun 27 Ocak 2007 tarihli kararı ile nişasta bazlı şeker (NBŞ) üreticilerinin kotası yüzde 50 artırıldı. Bu kararla, yasal olarak 234.1 bin ton olan NBŞ kotası, 351.1 bin tona yükseldi. Şeker-İş Sendikası, kota artırımı kararının durdurulması istemiyle Danıştay 13üncü Dairesine 29 Ocak 2007de dava açtı. Başvuruda, bu kararda toplam 5 firmaya 117 bin ton ek kota sağlandığı belirtildi.
Cargill korunuyor
Sendika Başkanı İsa Gök, Bakanlar Kurulunun, toplam şeker üretimi içindeki payı yüzde 10 olan NBŞ kotasını her yıl yüzde 50 artırma ve eksiltme yetkisi bulunduğunu anımsatarak şeker pancarına yönelik bir artırımın olmamasını eleştirdi. Gök, ANKAya yaptığı açıklamada, Türkiyede NBŞnin yüzde 40ını Cargillin tek başına ürettiğine dikkat çekerek Ortaklıklara bakıldığında bu oran yüzde 60a çıkıyor. Bu şirketin pazar payı 200 milyon YTL. Bu kararla 117 bin ton ek kota tahsis edilmiş oldu diye konuştu. Pancar üreticisi, besicisi ve çiftçisinin 10 milyonluk bir nüfusu kapsadığını kaydeden Gök, kota artırımı kararı ile 4-5 firmanın korunduğunu söyledi. Türkiyede kaçak şeker, kimyasalların kullanılması ve merdiven altı üretimlerin hızla arttığını belirten Gök, şeker fabrikalarında da stokların meydana geldiğini söyledi. Türk Şeker Fabrikasında şeker stokunun 300 bin tona ulaştığını kaydeden Gök, Bunu bile göz önünde bulundursalar, nişasta bazlı şekerin kotasını bu kadar artırmazlar. Tatlandırıcı üreten firmalar yoğun bir lobi yapıyor açıklamasını yaptı.
Danıştay kararına uyulmadı
Danıştaya yapılan başvuruda, Bakanlar Kurulunun her yıl kota artırımına gitmesinin yasal olmadığına dikkat çekildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 6 Temmuz 2006 tarihli yürütmenin durdurulması kararının göz ardı edildiği belirtilerek Toplam 765 kişinin istihdam edildiği, 5 firmanın faaliyet gösterdiği ve en büyük payı da Cargillin aldığı NBŞ üreticileri korunuyor. Türkiyenin pancar sektörünün üretim, istihdam, katma değer potansiyeli 2. plana atılıyor denildi.
Toprak Kanunu kabul edildi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezerin bir kez daha görüşülmek üzere iade ettiği Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, TBMM Genel Kurulunda aynen kabul edildi.
TBMM Genel Kurulunda aynen kabul edilen ve kamuoyunda Cargill Yasası olarak bilinen kanun, tarım arazileri üzerinde izin alınmadan kurulan tesislerin işlemlerini tamamlaması için ek süre verilmesini öngörüyor. Buna göre, 11 Ekim 2004 tarihinden önce gerekli izinler alınmadan tarım dışı amaçlı kullanıma açılmış olan arazilerin, istenilen amaçla kullanımı için 1 yıl içinde başvurulması halinde, tarım dışı kullanılan tarım arazilerinin her metrekaresi için 5 YTL ödenmek şartıyla izin verilecek.
Söz konusu arazi ve tesislerin istenilen amaçla kullanımı için çeşitli kurumlardan alınması gerekli ruhsat, izin gibi işlemler, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına başvuru tarihinden itibaren 2 yıl içinde tamamlanıncaya kadar başvuru sahipleri faaliyetlerine devam edecek. Bu süre içinde gerekli izinleri alamayanların üretim faaliyetleri, ilgili idarelerce durdurulacak. Tarım arazisi vasfından çıkarılan arazilerin, ilgili kuruluşlarca başvuru sahibinin isteği doğrultusunda vasfı değiştirilecek. (EKONOMİ SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et