8 Şubat 2007 01:00

Bu kafa ne zaman değişecek?


Tunceli’de Munzur Aydın ve Sanatçılar Platformu (MASAP) tarafından gerçekleştirilen Munzur Barış ve Kültür Günleri, engellemelerle başladı. Munzur Barış ve Kültür Günleri, katledilen Gazeteci Hrant Dink’e adandı. Birçok yerde gösterilen “38” adlı belgeselin gösterimine izin verilmedi.
Tuncelili bir grup aydın ve sanatçının kurduğu MASAP tarafından Tunceli ilçeleri ve belediyeleri ile kentte bulunan birçok kitle örgütünün desteğiyle gerçekleştirilen Munzur Kültür ve Barış Günleri, ilçe gezilerinde kimlik kontrolleri ve etkinliklerde yaşanan tartışmalardan ötürü gergin başladı.
Programda isimleri yer almasına rağmen bazı sanatçıların katılmayacağı etkinlikler, ilçe ve şehir merkezinde gerçekleştirilecek. Etkinliklerle barış talebi dile getirilecek. Önceki gün Mazgirt ilçesinde düzenlenen etkinliğin ardından Tunceli’ye dönmek üzere yola çıkan aydın ve sanatçılar, 5 ayrı yerde kimlik kontrolünden geçirildi. Kimlik kontrollerinin uzaması, Tunceli’de yapılması planlanan halkla buluşma toplantısının iptal edilmesine neden oldu.
Belgesele polis engeli
Gündoğanlar Düğün Salonu’nda gösterime sunulacağı duyurulan “38” adlı belgesel, polisin engeli nedeniyle izleyicileriyle buluşamadı. Emniyet yetkililerinin Yönetmen Çayan Demirel’e yaptığı görüşmede, belgeselde suç unsuru bulunup bulunmadığı yönünde kontrol etmek istemeleri Demirel tarafından ret edilince, filmin gösterileceği salonun polisler tarafından boşaltılması istendi. Belgeseli izlemeye gelen Tuncelililer de bu duruma tepki göstererek engellemeyi alkış ve ıslıklarla protesto ettiler. Salonun boşaltılması sırasında polislerin panzerler eşliğinde önlem alması dikkat çekti.
Belgeseli polis engeline takılan yönetmen Çayan Demirel, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, filminin daha önce birçok yerde gösterildiğini, uluslararası birçok festivale katıldığını ve hiçbir yerde böyle bir uygulamaya tabi tutulmadığını ifade etti. Demirel, Türkiye’de ise tarihle hesaplaşamamak gibi bir sorun yaşandığını ve sonuçlarının da yasaklar olduğunu vurguladı. Belgesel filmler konusunda böyle uygulamaların hiçbir yerde görülmediğini hatırlatan Demirel, “Bu uygulama tamamen keyfi bir tutumdan ibarettir. Belgesel film konusunda hiçbir yerde böyle bir prosedürle karşılaşmadık. Ancak konu özel olunca, böyle olaylar yaşanabiliyor. Bunlar antidemokratik tutumlardır” diye konuştu.
Hava koşullarının olumsuz etkisine rağmen Munzur Barış ve Kültür Günleri 10 Şubat’a kadar devam edecek. İlçelerde ve merkezde çok sayıda konser, panel, söyleşi ve tartışma toplantıları gerçekleştirilmesi düşünülen etkinliklere; DTP, EMEP, İHD, TUDEF, DİSK, KESK, TMMOB ve çok sayıda dernek de destek veriyor. (Tunceli/EVRENSEL)
Her yerde kimlik kontrolü!

Munzur Barış ve Kültür Günleri kapsamında Tunceli’den Ovacık’a doğru yola çıkan aydın ve sanatçlar, 1,5 saatlik yolu, yapılan kimlik kontrolleri nedeniyle 3,5 saatte tamamlayabildi.
Munzur Aydın ve Sanatçılar Platformu tarafından gerçekleştirilen Munzur Barış ve Kültür Günleri kapsamında aralarında sanatçı Ferhat Tunç, Yazar Vecdi Erbay, Cemal Taş ve Yönetmen Çayan Demirel’in bulunduğu sanatçı ve yazarlar, saat 09.30’da bir dizi etkinliğe katılmak üzere Ovacık İlçesi’ne doğru yola çıktı. Sanatçıların içerisinde bulunduğu araç, Tunceli-Ovacık yolunda 3 askeri noktada ‘kimlik kontrolü’ gerekçesiyle durduruldu.

Evrensel'i Takip Et