16 Şubat 2007 01:00
İstimlak öfkesi
GÜNÜN YAZILARI
Afyonkarahisarın Sinanpaşa ilçesine bağlı Düzağaç belde sakinleri, baraj suları altında kalacak olan arazilerinin düşük fiyatla istimlak edildiğini belirterek, tepki gösterdiler.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan Akdeğirmen Barajının suları altında kalan arazilerinin, en değerli arazileri olduğunu savunan köylüler, durumun bir an önce düzeltilmesini istediler.
Belde sakinlerinden Osman Nuri Gündüz, 20 dekar arazisi olduğunu belirterek, Barajın bizim topraklarımıza hiçbir faydası yok. Topraklarımız bir sigara parasına istimlak ediliyor. Başbakan sesimizi duysun. Vatandaş bir şey bilmiyor. Devlete karşı çıkmıyoruz ama devlet de bizi korusun. Bize hakkımızı versinler diye konuştu.
Hasan Hüseyin Kurum ise 2 yıl önce 5 dekar arazisine istimlak bedeli olarak 2 bin 500 YTL değer biçildiğini, ancak mahkeme kararıyla 5 bin YTL değerinde olduğunun belirlendiğini söyledi.
Tartışma yaşanıyor
Bu arada, beldede istimlak görevini yerine getirmeye çalışan görevlilerle belde sakinleri arasında zaman zaman tartışma yaşandığını bildiren yetkililer, durumun mahkeme kararıyla düzeltilebileceğini kaydetti.
Düzağaç Belediye Başkanvekili Nazmi Karakaya, baraj çalışmalarının 1997den beri devam ettiğini hatırlatarak, son aşamaya gelindiğini söyledi. Özellikle köylünün yakacak ihtiyacını karşıladığı ağaçlık bölgelerin alındığını öne süren Karakaya, şöyle dedi: Orman arazisi sular altında kalacak. 3 yıl önce 3 bin 500 olan nüfusumuz, 2 bin 500e düştü. Sürekli göç veriyoruz. Burada 2 bin 500 kişi bu nedenle mağdur durumda. Biz istimlak yapılmasına karşı değiliz ama arazilerimizin değerinden alınmasını istiyoruz.
Termal alan tepkisi
Afyonkarahisarın Çobanlar ilçesine bağlı Kocaöz beldesi sakinleri ise genişletilen termal alanlar içerisinde sulu tarım yaptıkları arazilerinin kaldığını vurgulayarak, durumun düzeltilmesini istediler.
Bölgeye yatırım yapılmasının güzel olduğunu belirten Kocaöz Belediye Başkanı Ali Zıbat da hükümetin turizm merkezlerini genişletirken halkı mağdur etmeyeceğine inandıklarını söyledi.
Belde sakinlerinin tepkilerinin şu aşamada yersiz olduğunu belirten Zıbak, şunları kaydetti: Hükümetin tarım arazilerini kamulaştıracağı gibi bir düşünceye ben inanmıyorum. Böyle bir şeyin olması, tarıma vurulacak en büyük darbedir. Bunun haberini yeni aldık. Termal alan genişlerken, meraların ve sulanan verimli arazilerin alınacağını öğrendik. Çalışmaların ne zaman sonuçlanacağını ve vatandaşın mağdur olup olmayacağını bilmiyoruz. Dünden itibaren çalışmaları başlattık. Bakanlıklara müracaat ettik. Hukuki yönden çalışma başlattık. Bizim 10 bin dekar alanımızı kapsayan bu kararı, yakından takip ediyoruz.
Termal alanların genişletilmesi projesi kapsamında Heybeli Termal Alanı içerisinde 18 sulama kuyusunun da kaldığını belirten Kocaöz sakinleri, iki gün içinde duruma itiraz etmezlerse arazilerinin termal bölgesinde kalacağını ve bir şey yapamayacaklarını ifade ettiler. (Afyonkarahisar/AA)
Evrensel'i Takip Et