17 Şubat 2007 01:00
Göktepe davasının hakimi işkencecinin avukatı çıktı
GÜNÜN YAZILARI
Hacettepe Üniversitesi öğrencisiyken gözaltına alınıp 15 Ocak 1991de işkencede öldürülen Birtan Altınbaş davasında, sanık emniyet amiri İbrahim Dedeoğlunun avukatlığını yapan Recep Onaranın, Metin Göktepeyi öldüren polislerin amiri Seydi Battal Köse hakkında son kararı veren hakimlerden biri olduğu ortaya çıktı.
Ankara 2nci Ağır Ceza Mahkemesinde dün görülen davaya; sanıklar İbrahim Dedeoğlu, Hasan Cavit Orhan, Sadi Çaylı ve avukatları ile Altınbaşın avukatları Oya Aydın, Özgür Yılmaz ve Betül Vangölü katıldılar. Üç saat süren duruşmada, sanık avukatları ve sanıklar son savunmalarını yaptılar. Sanık avukatları, müvekkilerinin sorgulamalara katılmadığını, işkence yaptığına dair somut delil bulunmadığını savunarak, Altınbaşın lehine tanıklık yapanlardan hiçbirinin olayı görmediğini, ifadelerinin geçerli kılınamayacağını söylediler. Avukatlar, Altınbaşın polisler tarafından dövülmediğini, asıl olarak Altınbaşın kendisini duvarlara, demir parmaklıklara vurduğunu iddia ettiler.
Sanık Hasan Cavit Orhanın avukatı Mehmet Emin Bağcı, Avrupa Birliği, Amerika ve İngiltereden davayı izlemek için gelenler nedeniyle dava süresince baskı altında kaldıklarını iddia etti. Bağcı, herhangi bir yargı kararı olmamasına rağmen müvekkilinin işkenceci ilan edildiğini dile getirerek, Orhanın sorgulamaya katılmaması, işkence yaptığına dair somut delil bulunmaması gerekçesiyle beraatini istedi.
İbrahim Dedeoğlunun avukatı Halil Armutlu ise Altınbaşın gözaltında açlık grev yaptığını, Adli Tıp Raporunda da ölümüyle ilgili zaten açlık grevinin etken olarak gösterildiğini ifade ederek, emniyet işleyişi gereği, müvekkili Dedeoğlunun amir olduğu için sorgulamalara katılmadığını dile getirdi. Bu yüzden Dedeoğlunun beraatini isteyen Armutlu, eğer ceza verilecekse de Metin Göktepe davasında yargılanan emniyet amiri Seydi Battal Kösenin durumunda olduğu gibi görevi kötüye kullanmayı öngören TCKnın 240ıncı maddesinin geçerli olması gerektiğini ve Dedeoğlunun duruşmalardaki iyi halinin de göz önünde bulundurularak, cezasının indirilmesini istedi.
Hakim huzur içinde
Dedeoğlunun ikinci avukatı Recep Onaran da Dedeoğlunun; dava süresince beraat eden diğer şüpheli polislerden farkı bulunmadığını söyleyerek, şüphelilerden birinin beraat edip, diğerinin etmemesinin mahkeme ve hukuk ilkeleri ile çeliştiğini aktardı. Onaran da Metin Göktepe davasında yargılanan emniyet amiri Seydi Battal Kösenin kasten adam öldürmek suçu almışken, Yargıtay 1nci Dairesinin bu kararı suçun yanlışlığı yönünde bozduğunu dile getirerek, Oradaki amir, suça karışamayacağı düşünülerek TCKnın 240ıncı maddesinden yargılanmasını istemişti. Afyon Ağır Ceza Mahkemesi de bu yönde karar vermişti. Afyon Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerinden biri de bendim. Böyle bir karar verdiğim için huzur içindeyim dedi. Dedeoğlunun beraatini isteyen Onaran, eğer ceza verilecekse de TCKnın 240ıncı maddesinden ceza verilmesini talep etti.
Süleyman Sinkil ile Sadi Çaylının vekili Mehmet Ener ise yaşamını yitiren sanıklardan Ahmet Taştanın ilahi adalette hesap vereceğini dile getirdi.
Polisler savunma yaptı
Sanıklardan İbrahim Dedeoğlu ise hazırladığı 10 sayfalık savunmasında, ülkesine hizmet etmiş, şerefli bir emekli emniyet mensubu ve gazisi, onlarca takdirname almış biri olduğunu söyledi. Dedeoğlu, işkence kelimesini söylemekten bile çekindiğini, bu kelimeden nefret ettiğini ifade etti. Altınbaşın ve arkadaşlarının, gözaltına alındıklarında ölüm orucuna girme gibi bir alışkanlıkları olduğunu anlatan Dedeoğlu, Ölüm orucunda hayatını kaybetmiş birinin suçu ile bize atılan suçun farkı ne? Ölüm orucunda ölen her militan için bir emniyet mensubu yargılancak mı? diye sordu.
Sanık Sadi Çaylı da bu kişilerin örgütlerinin, Marksist, Leninist, anarşik, bölücü, bölgeci olduğunu savunarak, Amacımız işkence yapmak değildi, sadece devleti koruduk dedi. Çaylı, elinizi sürseniz, işkence yapılıyor diyorlar diye konuşarak, 8 yıl PKK ile mücadele ettim. Ülkemi seviyorum, bayrağımı seviyorum dedi. Sanık Hasan Cavit Orhan da kendisinin sorgucu değil operasyoncu olduğunu bu nedenle Altınbaşın sorgusuna da katılmadığını dile getirdi.
Savunmaların ardından duruşma 23 Mart 2007 tarihine erteledi. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et