23 Şubat 2007 01:00
DURUM
Hürriyet gazetesinin internet sayfalarında Sizce Türk askeri Kuzey Iraka girsin mi sorusu sorularak bir anket yapıldı. Anket sonuçları daha sonra yayınlandı ve ortaya şöyle bir tablo çıktı; ankete 302 bin 135 kişi katıldı. Katılanların yüzde 34ü, yani 103 bin 715 kişi girelim şeklinde görüş belirtti. Yüzde 58.8i ise, yani 177 bin 522 kişi hayır girmeyelim sakıncalı olur dedi. 20 bin 898 kişi ise sorunun diplomasiyle çözülmesini istedi. Sonuçta ankete katılanların ezici bir çoğunluğu Kuzey Iraka girilmemesi yönünde görüş belirtmiş oldu.
Anketin ne kadar sağlıklı olduğu elbette tartışılabilir. Ama yine de anketin genel bir eğilimi ifade etmekte güçlü bir fikir verdiğini vurgulamak gerekir. Bilindiği gibi Kuzey Irakın Kürt özerk bölgesi, oradaki PKK varlığı gerekçe gösterilerek, yöneticiler ve bazı gerici çevreler tarafından Türkiyedeki terör hareketlerinin en büyük dayanağı olarak yansıtılıyor. Kandili basma sloganı bu çevrelerde oldukça popüler ve neredeyse Türkiyedeki Kürt sorununun çözümü, kuzey Iraka yapılacak bir askeri harekatta görülüyor.
Oysa hatırlanacağı gibi geçmişte aynı gerekçe ile bu bölgeye pek çok sefer düzenlendi ve bunların herhangi bir etkisinin olmadığı görüldü. Sorunun dışta değil içte olduğu, bir terör sorunu olmayıp ezilen bir halkın ulusal hakları sorunu olduğu açık seçik görüldü. Bütün bunlar dikkate alındığında ankete katılanların Kuzey Iraka yapılacak bir harekata karşı görüş bildirmeleri, halkın arasındaki genel eğilimi göstermesi bakımından büyük bir önem taşımaktadır. Milliyetçi dalganın yaygınlaştığı bir dönemde böyle bir sonucun çıkması da ayrıca önemlidir.
Siyasi gericiliğin her dönemde halkın önüne sorun olarak attığı, halkın dikkatini kendi gerçek sorunlarından başka yere çekmek için üzerinde oynadığı pek çok mesele bulunmaktadır. İç ve dış gelişmelere göre bunlar Kıbrıs, Ermeni, Kuzey Irak, Yunanistan, Batı Trakya Türkleri vb. gibi sorunlar olabilmektedir. Bu sorunlar şovenizmi, ırkçılığı, faşist zorbalığı güçlendirmek, bunlara halk arasında dayanak bulabilmek için sık sık işlenmekte, halk gerici politikalara dayanak olması için diğer uluslara karşı kışkırtılmak istenmektedir. Bugün Kuzey Irakta yaşayan Kürtler de bir askeri harekatla korkutularak, ulusal haklarından vazgeçirilmeye çalışılmaktadır. Askeri harekat tartışmalarının asıl hedefi de aslında budur. Ancak bu politika saldırgan, faşist bir politikadır ve halkları birbirine karşı düşman etmeyi amaçlamaktadır.
Ancak halk engin bir sağ duyuya sahiptir ve gerçekleri görmektedir. Böyle olduğu Dink cinayetinin ardından bir kez daha görülmüştü. Hürriyet anketinin de, düzenleyenlerin amaçlarına ters olarak olumsuz çıkması, yani halkın düşmanlık ve kışkırtmalara kapılmamasını göstermesi bakımından taşıdığı önem, verdiği mesaj göz ardı edilmemelidir.
Ahmet Yaşaroğlu
Evrensel'i Takip Et