28 Şubat 2007 01:00
ÖSS için yeni model
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversiteye yerleştirmelerde ilk olarak Ortaöğretim Bitirme Sınavını ardından da özel yetenek ve sınavsız geçiş hariç iki ayrı sınavı öngören modele son şeklini verdi. Öğrenci Seçme Sınavına eleştiriler getirilen raporda, çarpık eğitim sisteminden kaynaklanan sorunların faturasının öğretmenlere ve idarecilere kesilmesi dikkat çekti. YÖKün yetkilerinin bugüne göre önemli ölçüde azaltılması önerilen raporda, yükseköğretime ayrılan payın ise artırılması talep edildi.
YÖK, 2006 yılının Haziran ayında açıklanan Türkiyenin Yükseköğretim Stratejisi adlı rapora, öğretim üyesi, üniversite idari personeli, öğrenci, bürokrat ve patronlardan 7 aylık süreçte alınan görüşler çerçevesinde son şeklini verdi. Raporun son şekli YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç tarafından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezere sunuldu.
YÖKün haziran ayında açıkladığı ve Öğrenci Seçme Sınavına yönelik eleştiriler ile üniversiteye girişte yeni bir modelle dikkat çeken raporun son şeklinde de yeni model korundu.
Rapordaki eleştiriler ve öneriler başlıklar halinde şöyle;
Dershaneler daha da öne çıktı
Raporun Üniversiteye Geçişte Yeni Sınav ve Yerleştirme Önerisi başlıklı bölümünde, yükseköğretime giriş sınavının kısa tarihçesine değinilirken, 2006 yılında uygulamaya konulan ÖSSnin dershane faktörünü azaltmak amacıyla getirildiği ancak tersi bir sonuç yaratarak okulları devre dışı bıraktığı, dershaneyi daha da öne çıkardığı kaydedildi. Getirilecek yeni sistem, en azından aşamalı olarak, çoktan seçmeli soruların yanında açık uçlu soruların da yer almasına imkan vermelidir denilen raporda, ÖSSnin diğer bir olumsuzluğunun da tüm alanlara neredeyse aynı sorunların sorulmasından kaynaklandığı belirtildi.
Yeni model
Cumhurbaşkanı Sezere sunulan raporda, üniversiteye girişte yeni bir modele de yer verildi. Yeni modelde, üniversiteye geçiş sürecinin önkoşulu, istisnasız tüm lise mezunu öğrencilerin Ortaöğretimi Bitirme Sınavı girmesine bağlanıyor. Bu sınavın ardından 4 ayrı yolla üniversiteye yerleşme imkanı getirilen sistemde, Ortaöğretimi Bitirme Sınavının ardından gerekli şartları taşımaları durumunda isteyen öğrenciler sınavsız geçiş yöntemiyle 2 yıllık meslek yüksekokullarına yerleşebilecek. Yine Ortaöğretimi Bitirme Sınavının ardından üniversitelerin özel yetenekle öğrenci alan bölümlerine girebilmek için özel yetenek sınavına da başvurulabilecek.
DDSSye girme zorunluluğu
Üniversitelerin tıp, mühendislik, hukuk gibi iyi derecede temel donanımı öngören bölümlerinde eğitim almak isteyen öğrenciler ise yeni sisteme göre, Ders Düzeyi Seçme Sınavına (DDSS) girmek zorunda. Raporda, sıralama niteliğinde, ileri düzeyde bir sınav olarak tanımlanan DDSSnin haziran ayının ikinci yarısında, birbiri ardından gelen haftalarda dört aşamada gerçekleştirilebileceği kaydedilirken, aşamaların matematik, sosyal bilimler, fen bilimleri ve Türkçe-yabancı dil ile ilgili ders düzeylerindeki sınavlar olacak.
Türban konusu
Raporda, türban yasağına da değinilerek, bu konudaki yargı kararlarına atıfta bulunuldu. Bu konuda şu görüşlere yer verildi: Türban diye adlandırılan bu örtünme biçiminin, kamusal alanda yasaklanması, önce ulusal yargı organlarımızın, ardından da uluslararası mahkemelerin bağlayıcı kararlarına dayanmaktadır. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et