7 Mart 2007 01:00

Kadın oyunu ‘Şujin’ kadınlar için sahnelendi


Diyarbakır Sur Belediyesi Sanat Tiyatrosu yeni oyunlarını kadınlar için sahneledi. 8 Mart etkinlikleri kapsamında Büyükşehir Tiyatro Salonu’nda kadınların ücretsiz olarak izlediği ve Kürtçe sahnelenen oyun, büyük beğeni topladı. Oyun; kadınların yaşadıkları trajediye çuvaldızı batırırken aynı zamanda izleyicileri kahkahalara boğuyor.
Oyunun Yönetmeni Mehmet Sait Alpaslan Sur Belediyesi Sanat Tiyatrosu olarak sezonun yeni oyunu olan Şujin’i (Çuvaldız), oyunun konseptine uygun olarak 8 Mart etkinliklerinde sahnelediklerini söyledi. Kısa öykülerin yer aldığı oyun, daha önce sahnelenen ve kadın sorununu irdeleyen Jana Zirav (İnce Sızı) ve Hılbıjartin’in (Seçim) devamı niteliğinde.
Yine töre
Ortaoyunu tarzında sahnelenen oyunla ilgili görüşlerini şu sözlerle aktarıyor Alpaslan: “Kadınlık hallerinin bir demetini estetize ederek, seyircimizi rahat ve sıcak koltuklarında; kah törenin kahredici tarafıyla buruyor, kah sürgün bir doktorun sıkıntılarıyla yüzleştiriyor; bazen bir sığınma evine sığınmanın ağırlığı, bazen de içki kadehleriyle yiten masumiyetle rahatsız etmeye çalışıyoruz…”
Jana Zirav’ın (İnce Sızı) bu anlamda çalışıp sergiledikleri ilk oyun olduğunu ifade eden Alpaslan şöyle konuşuyor: “Maalesef biz Şemsê Allak özelinde töre cinayetlerini eleştiren bu oyunu daha çalışırken, Kadriye Demirel ve 2 kadının daha töre ya da namus cinayetine kurban gittiğini gördük. Bu, bizi kadın konseptli çalışmanın gerekliliğine bir kez daha inandırdı. Ardından yaptığımız Hilbijartin ve Wendayi/Kayıp’ta da yine kadınların değişik sorunlarını gündeme getirdik. Ama ağır, ağlak ve insanı vicdanıyla yüz yüze getiren oyunlarımız nihayetinde salonda izleyenlerce anlaşılıyor ve etkisi süreli oluyordu. Oysa mizahın gücü ve yaptıkları malumdur. Bu yüzden biraz da törelerle dalga geçmeyi denedik Şûjın’da.”
Güldünya
Töre cinayeti işleyen ağabeyinin soruşturması esnasında, Aylin Aslım’ın TRT’de okuması yasaklı parçası Güldünya, oyunda efekt olarak kullanıldı. Alpaslan, “Oyunda öykü anlatıcısının töre cinayeti işleyen ağabeyin soruşturmasından sonra söylediği: ‘Her zaman acı ve karanlık bir tarzda sunduğumuz namus cinayetlerinin barbarlığı anlaşılmadı; umuyoruz ki güler bir yüzle sunduğumuzda anlaşılır olacaktır’ sözleri, aslında oyundaki komedi maskesinin altında geçen ironiyi de anlaşılır kılıyor” dedi. 8 Mart’ta Lice’de kadın etkinliklerinde sahnelendikten sonra 15 Mart’ta oyunun galası yapılacak. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Tiyatro ile ilk buluşma

Oyuna zaman zaman alkışlar, zaman zaman da kahkahalarıyla eşlik eden birçok kadın yaşamında ilk kez tiyatro ile buluştu. Oyunu pür dikkat izleyen kadınları oyun çıkışında yakalamakta zorlanıyoruz. Hızla eve ulaşma telaşındalar. Çocukları, yapılacak işleri yollarını gözlüyor olmalı. Medine Altun (55), yaşamında ilk kez tiyatro ile tanışmış ve sıkça yaşanan kadın sorunlarıyla ilgili olan tiyatronun konusu daha çok ilgisini çekmiş. Altun, “Eskiden tiyatro yoktu. Hep televizyonda dizi filmler izliyoruz. Ama bu başka. Kadınlar da insan. Artık bitsin böyle şeyler. Şimdi çok başka oldum, tiyatro çok eğlenceli” diyor. Necime Çelik (50) ise “Kadınları anlattı çok güzeldi. Böyle şeyler hâlâ oluyor. Ne yazık ki. Bitmesi lazım artık. Kadınlar da insan. Ben de eskiden aynı düşünüyordum. Ama şimdi kadınların da özgür olması gerekiyor diyorum. ” diye konuşuyor.
Derya Karaçoban

Evrensel'i Takip Et