14 Mart 2007 01:00

ABD Afrika’da yeni işkence ağı kurdu


ABD yönetiminin dünya çapındaki gizli işkence ağına, Afrika’da yeni hücreler eklendi. ‘Terörle savaş’ adı altında dünya çapında yasadışı birçok uygulamaya imza atan ABD’nin, Doğu Avrupa ve Ortadoğu’daki gizli işkencehanelerinin ardından şimdi de Doğu Afrika’da yeni bir işkence ağı kurduğu ortaya çıktı.
Fransız “Le Monde” gazetesinin haberine göre ABD yönetiminin Kenya’da geçen ocak ayından bu yana kurmaya başladığı işkence ağının, bugün Doğu Afrika’nın tamamına yayıldığı ve dünyanın farklı ülkelerinden kaçırılan 200’ü aşkın zanlının, bu merkezlerle yasadışı bir biçimde sorgulandığı öğrenildi.
ABD’nin dünya çapındaki işkence ağı ile seferlerini, kamuoyuna ilk kez Amerikan The Washington Post gazetesi taşımış, Beyaz Saray’ın, başta Doğu Avrupa ile bazı Ortadoğu ülkelerinde gizli işkence hücreleri bulunduğunu ortaya çıkarmıştı. Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın (CIA) dünya çapındaki icraatları, daha sonra ABD Başkanı George W. Bush tarafından da itiraf edilmişti.
Çatışmaların ardından kuruldu
Afrika’daki işkence ağının ise geçen aylara kadar İslamcıların kontrolünde bulunan, ancak ABD destekli Etiyopya müdahalesinin ardından yeniden iç çatışmaların ortasına düşen Somali’deki savaşın başlamasının ardından kurulduğu öğrenildi. Somali’deki çatışmalar nedeniyle evlerini terk edip Kenya sınırına sığınan ve aralarında kadın ile çocukların da bulunduğu birçok kişinin, Kenya askerleri tarafından tutuklandığı ve bölgedeki Amerikan üslerine gönderildiği öğrenildi.
Geçiş noktası Somali
Somali’nin Etiyopya destekli geçici hükümet güçlerinin kontrolüne geçmesinin ardındansa, bu ülkenin Afrika’daki Amerikan işkence ağının “geçiş noktası” haline geldiği ifade edilirken son birkaç ayda, 200’e yakın farklı uluslardan zanlının, Somali üzerinden kıtada Etiyopya ile Cibuti’de bulunan Amerikan üslerine gönderildikleri öğrenildi. Bu üslerde kısa bir süre tutulan bazı tutsakların ise Ürdün ile Umman gibi Ortadoğu’daki Amerikan müttefiki ülkelere yasadışı bir biçimde gönderildikleri söylendi.
Öte yandan insan hakları savunucuları, tüm başvurularına rağmen Amerikan üslerinde tutulan mahkumlarla görüşemediklerini ifade ettiler. Kenya’daki İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Njonjo Moults, “Cezaevlerine girmek ve mahkumlarla görüşmek istedik. Fakat açıklama dahi yapılmadan bu talebimiz geri çevrildi” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)
Somali’de ölüm kol geziyor

Komşusu Etiyopya’nın ABD desteğiyle müdahalesinin ardından iç çatışmaların arttığı Somali, bir yandan bu çatışmalara katlanırken öte yandan ise salgın hastalıklarla boğuşuyor.
Ülkede dün çıkan çatışmalarda, 14 yaşında bir çocuk yaşamını yitirirken kolera salgını nedeniyle son 24 saatte, yine çoğu çocuk 42 kişi de öldü.
Görgü tanıkları, sabaha karşı çıkan çatışmada, Gupta mahallesindeki evinin odasında bulunan 14 yaşındaki çocuğun, kurşun isabet etmesi sonucu öldüğünü, 5 sivilin de yaralandığını aktardı.
Mogadişu’ya yaklaşık 90 kilometre uzaklıktaki Lower Shabelle bölgesindeki Marka kentinde bulunan hastanenin doktoru Ahmed Nur Afey ise “Çocuklar, uygun tıbbi merkezlere ulaşım güçlüğü nedeniyle salgından ölüyor. Bölgedeki kentlerde bulunan hastanelere giderken yolda ölüyorlar” dedi. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et