20 Mart 2007 01:00
MEDİPOLİTİK
Beşinci gözden geçirmeye ilişkin Niyet Mektubu, IMFye 27 Kasım 2006 tarihinde verilmişti.
Anayasa Mahkemesi henüz Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunuyla ilgili davayı karara bağlamamıştı. Doğal olarak 1 Ocak 2007de yürürlüğe girmesi bekleniyordu.
Niyet Mektubunda ise ilginç bir taahhüt vardı;
Sağlık harcamalarının kontrol altında tutulmasına ilişkin esnekliğimizi artırmak amacıyla, Sosyal Güvenlik Kurumuna tıbbi tedavi ve ilaçlardaki katkı paylarını değiştirme yetkisi veren yasa tasarısı, kasım ayı sonuna kadar TBMMye sunulacaktır. Söz konusu tasarının aralık sonuna kadar yasalaşması beklenmektedir (yapısal performans kriteri).
Hükümet, SSGSS daha yürürlüğe girmeden hazırlığa başlamıştı. IMFye, hastaların hizmet alırken ödeyeceği katkı paylarının artırılacağı sözü veriliyordu.
Ama işler beklendiği gibi yürümedi. Anayasa Mahkemesi, 15 Aralık 2006 günü SSGSSyi çökerten kısmi iptal kararını verdi. Yasa da ister istemez 2007nin Temmuzuna ertelendi.
Ertelemeyle birlikte gözler, uluslararası kurumlara döndü. Onlar bu duruma ne diyecekler, hükümete ne tavsiyede bulunacaklardı?
Gerek IMFden gerek Dünya Bankasından gelen ilk açıklamalar muğlaktı. Reform konusundaki ısrarlarını vurguluyorlar ama net bir tarih vermiyorlardı.
Anlaşılan, her iki kurum da Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesinde siyasi iktidarı sıkıştırmak istemiyordu.
***
IMF heyeti, geçtiğimiz günlerde bu kez Madde IV Görüşmeleri için Türkiyeye geldi.
Madde IV Görüşmeleri, IMFnin Ana Sözleşmesi gereği bütün üye ülkelerle düzenli aralıklarla yapılıyor. Görüşmelerde, ülkelerin orta ve uzun vadeli ekonomi politikaları inceleniyor.
IMF heyeti, görüşmeler sonrasında üye ülkenin yetkililerine kısa bir değerlendirme notu sunuyor. Daha sonra hazırlanan rapor ise IMF İcra Direktörleri Kurulunda görüşülüyor.
İşte bu değerlendirme notu, geçtiğimiz günlerde açıklandı.
Başında IMF Avrupa Bölümü Direktör Yardımcısı Susan Schadlerin bulunduğu heyetin değerlendirmeleri, on üç başlık altında toplanmış.
Öncelikle Türkiyenin 2001 yılından bu yana sergilediği etkileyici makro-ekonomik performans övülüyor. Bu arada yakın dönemde, ekonomik koşulların daha az elverişli olduğu bir döneme girildiğine dikkat çekiliyor.
Değerlendirme notunun Yapısal Reformların Derinleştirilmesi başlıklı bölümünde önemli tespitler var.
Yedinci maddede, seçimin hemen sonrasındaki dönemin yeni bir yapısal reform gündeminin ortaya konması için fırsat teşkil etmesi isteniyor.
Sekizinci madde ise SSGSSye ayrılmış;
Reform gündeminin en temel unsurlarından biri, sosyal güvenlik reformunun yeniden hayata geçirilmesi olmalıdır. Anayasa Mahkemesi, 2006 yılında kabul edilen Sosyal Güvenlik Kanununun önemli maddelerini iptal etmiştir. Ancak söz konusu reform, emeklilik ve sağlık sistemlerinde ileride büyük açıklar oluşmasının engellenmesi ve büyümeyi artırıcı diğer reformlar için gereken mali kaynağın oluşturulması için hayati önem taşımaktadır. Reform kapsamında öngörülmüş olan tasarrufları yaratabilecek revize bir kanunun, erken bir vakitte kabul edilmesi tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda sosyal güvenlik katkı paylarının tahsilatını ve sağlık harcamalarının maliyet etkinliğini artıracak ek idari düzenlemelerin yapılması da dikkate alınmalıdır.
Anlaşılan IMFnin acelesi var.
IMFyle seçmenler arasında sıkışan hükümetin ne yapacağı ise hâlâ belli değil.
Osman Öztürk
Evrensel'i Takip Et