24 Mart 2007 00:00

Patron mu eşkıya mı!

Mersin Serbest Bölge’de çalışan tekstil işçilerinin geçtiğimiz cumartesi günü başlattığı iş bırakma eylemi sürüyor. İşçilerin eylemini kırmak için her yola başvuran patronlar, bunu başaramayınca işçilere saldırdılar.

Paylaş

Mersin Serbest Bölge’de çalışan tekstil işçilerinin geçtiğimiz cumartesi günü başlattığı iş bırakma eylemi sürüyor. İşçilerin eylemini kırmak için her yola başvuran patronlar, bunu başaramayınca işçilere saldırdılar. Bıçak ve kırık cam parçalarının kullanıldığı saldırının mağduru olan işçiler, saldırganlar hakkında şikayette bulundular.
İnsanca çalışma koşulları, ücretlerin ve sigorta primlerinin düzenli ödenmesi, fazla mesai ücretlerinin artırılmasını isteyen işçiler, dün yine sabah saatlerinden itibaren serbest bölge girişinde toplandılar.
Patronlar, her zamanki gibi işçilerin eylemini kırmak için türlü yollara başvurdu. İşçilerin ücretlerini ödemeyen, eylemden dolayı servisleri iptal eden, çalışan işçileri eyleme katılırlar diye cuma namazına göndermeyen patronlar bulunurken, bazıları da pazartesi gününe kadar işçilere ücretli izin verdi.
Değişik firmalardan işçiler “Patronların gelip çalışsınlar, taleplerini kabul ediyoruz. Gelmezseler iş hakları fesholur” önerilerini değerlendirdi. Sonuç olarak “Hepimizin talepleri kabul edilip, yazılı bir anlaşma sağlanıncaya kadar çalışmayacağız” kararı çıktı. Ancak kimi firma işçileri, temsilcilerini ikna ederek veya temsilcilerinden habersiz işe gidip patronlarla görüşme yolunu seçti. Patronların işçilere karşılığı ise bıçak ve kırık cam parçaları ile saldırmak oldu.
Hakaret ettiler
Merkon Tekstil işçileri, iki temsilcisini yanına alarak patronla çalışmak üzere görüşmeye gittiler. Merkon patronu İbrahim Evirgan ile görüşmek isteyen işçiler hakarete uğradılar. Bant Şefi N.G’nin bıçakla işçilerin üzerine yürüdüğü öğrenilirken, Sadık adlı işçi yüzünden ve gözünden darbe alarak yaralandı. Patron ve şeflerin işçilere, hakaret ettiği, tehditler savurduğu ve ağza alınmayacak küfürler söylediği belirtildi. Saldırıya maruz kalan işçiler topluca dışarıda bulunan işçilerin yanına gelerek “Biz Merkon işçilerine saldırdılar. Bıçaklarla üzerimize yürüdüler, patronlar yalan söylüyor. Dışarıya başka haber gönderiyor, içeride başka davranıyorlar” dediler. İşçiler daha sonra saldırıya uğradıkları için serbest bölge merkezinde bulunan polis karakoluna imza toplayarak ve şahit göstererek şikayette bulundular.
Doğa Tekstil’de çalışan 16 işçi ise patronları Avni Doğan ile görüşmeye gitti. Patron Avni Doğan ve oğlu Ali Doğan’ı bekleyen işçiler daha sonra ilik düğme şefi C. H’nin hakaretlerine uğradı. İşçilerin C. H’ye “Sen bizim muhatabımız değilsin, biz patronla görüşeceğiz” demesi üzerine C.H’nin cam bardağı kırıp işçilerin üzerine yürüdüğü öğrenildi. Gazetemize açıklama yapan Murat Kaçmaz, saldırıya uğrayan 16 kişinin Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağını ve C.H. hakkında dava açacaklarını söyledi.
İşçiler açıklama yaptı
İşçiler bir de basın açıklaması yapıp taleplerini dile getirdiler. İşçi sözcülerinden Muhiddin Özoğlu, Mersin Serbest Bölgesi’nde işçilerin en temel haklardan faydalanamadığını, yüzlerce işçinin SSK primlerinin yatırılmadığını, kaçak işçi çalıştırıldığını hatırlattı. İşçilerin zorunlu fazla mesai yapmaya zorlandığını anlatan Özoğlu, fazla mesai ücreti olarak komik rakamların verildiğine dikkat çekti. Özoğlu, serbest bölgede kölelik koşullarının tüm patronlar tarafından sanki tek bir işletme gibi aynı şekilde uygulandığını, işçilerin de hep birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Açıklamaya EMEP, DTP, Halkevi, Yurtsever Cephe, İşçi Hakları Derneği, Petrol-İş, Genel-İş Mersin Şube, KESK Mersin ve Adana Şubeler platformları katılarak destek verdi. (Mersin/EVRENSEL)
AKP patronlara destek istedi

AKP il başkanı ve yöneticileri öğlen saatlerinde işçilerin yanına geldiler. AKP’lilere sert tepki gösteren işçiler, “Şimdiye kadar neredeydiniz. Biz 7 gündür buradayız. Sesimizi yeni mi duydunuz? Siz hükümettesiniz, biz işçiler için ne yaptınız? Bir sürü yasadışı uygulama oluyor. Ne zaman resmi görevlileri gönderdiniz?” dediler. Sürekli sorunlarını anlatan ve AKP’lileri eleştirerek konuşturmayan işçilerden bazıları da AKP yöneticilerini yuhaladı.
AKP İl Başkanı Mustafa Muhammed Gültak, patronlara yardımcı olunacağını bu yolla da işçilerin sorunlarının çözüleceğini savundu. Gültak, Kürşat Tüzmen ve Maliye Bakanı ile görüşeceğini, vergi indiriminde bulunacaklarını ve işverenlerin maliyetlerinin azaltılarak işçilerin rahatlatılmasının sağlanacağını iddia etti. On beş yıldır patronlara bir sürü vergi indirimi ve yatırım kolaylığının tanındığını söyleyen işçiler, AKP İl Başkanı Gültak’ın önerisine tepki gösterdiler. AKP’liler bunun üzerine eylem yerinden uzaklaşmak zorunda kaldı.
Ziyaretler sürüyor

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu, MYK Üyesi Ercüment Akdeniz, Mersin EMEP il yöneticileri ve üyeleri, serbest bölge işçilerini ziyaret ettiler. İşçilere seslenen Nedim Köroğlu, tekstil işçilerinin bir haftadır haklı talepleri için eylemde olduğunu ve çağ dışı uygulamaların son bulmasını istediklerini söyledi. “İşçiler çok şey mi istiyor” diye soran Köroğlu’na tüm işçilerin cevapı “Hayır, biz hakkımızı istiyoruz” oldu. “İşçilerin sesimizi duyan yok mu?” diye yazdığını hatırlatan Köroğlu, “Sizin sesinizi oy isteme zamanı duyuyorlar. Yetkililer niye gelip denetim yapmıyor, sizin sırtınızdan hükümet olanlar niye sesinizi duymuyor? Ama yedi ay sonra seçimlerde sizi hatırlayacaklar” dedi. İşçilerin insanca muamele, insanca yaşayacak bir ücret istediğini belirten Köroğlu, “Birliğinizi devam ettirirseniz, haklarınızı alırsınız” dedi.

KESK’ten ziyaret
KESK Adana Şubeler Platformu da Mersin Serbest Bölge Tekstil işçilerine destek ziyareti gerçekleştirdi. Dönem Sözcüsü ve ESM Şube Başkanı Cem Eren, dayanışmanın artırılması gerektiğini belirtti.
DTP Mersin il ve ilçe yöneticileri de işçilere destek ziyaretinde bulundu. DTP Mersin Merkez İlçe Başkanı işçilerin yanında olduklarını söyledi. Saadet Partisi il başkanı ve yöneticileri de işçileri ziyaret etti.
CHP, işçi ve işverenlerle görüştü
CHP Milletvekili Vahit Çekmez, CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, il ve ilçe yöneticileri ve Kazanlı Belediye Başkanı da serbest bölgeye gelerek işçilere destek İşçilerin sorunlarını Meclis’e taşıyacaklarını ve Çalışma Bakanlığı’na ileteceklerini söyleyen Özyürek, amaçlarının, kanunların uygulanması olduğunu ve işçilerden aldıkları bilgileri işverene ileteceklerini aktardı. Daha sonra CHP heyeti, bir işçi temsilcisini de yanına alarak işverenlerle görüşmeye gitti.
Halil İmrek / Cumali Akkaş
ÖNCEKİ HABER

‘Sınır ötesi harekat için potansiyel artıyor’

SONRAKİ HABER

ARA SIRA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...