11 Nisan 2007 00:00
Polenli bahar dert çektirir
GÜNÜN YAZILARI
İlkbahar ile birlikte havada uçuşan polenler ve bahar ayında oluşan alerjilerle ile ilgili, Yıldız Teknik Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Mahmut Noberi ile görüştük.
İlkbahar geldi, insanlar bu mevsimde ne tür hastalıklara yakalanır? Bahar hastalıkları nelerdir?
Bu dönemdeki önemli rahatsızlıklar arasında astım, saman nezlesi ve ürtiker yer alır. En sık görüleni saman nezlesidir (Alerjik Rinit). Belirtileri ise burun akıntısı, hapşırma nöbetleri, öksürme, nefeste tıkanma, gözlerde akıntı (su gibi) ve kaşıntı, damakta ve gırtlakta kaşıntı, baş ağrısı olarak tanımlanabilir. Astım ve alerjik hastalıklara bahar aylarında daha sık rastlanmasının başlıca sebebi ise havaların ısınmasıyla birlikte atmosfer basıncındaki değişiklikler ve havada uçuşan polenlerdir. Solunan havadaki nem miktarının farklılığı ve yine bu mevsimde soluduğumuz havaya karışan bitkilere ait polenler, hastalıkta önemli rol oynar.
Polenlerin bahar nezlesiyle ilişkisi nedir?
Alerjik Rinit, yani saman nezlesinin nedeni olan alerjenler en sık oranda polenlerdir. Bunun iki nedeni vardır. Birincisi polenler bahar aylarında, çicek, ot ve ağaçların çiçeklerinin açması ile atmosfere yayılırlar. Yani hastalar, bu mevsimde alerjik oldukları madde ile karşılaşırlar. İkinci neden ise polenlerin sıklıkla burun ve göz bulgularına neden olmasıdır. Burnumuzun en önemli görevi havayı süzmek, ısıtmak ve nemlendirmektir. Bu nedenle polenler, burundan geçerken süzülürler ve böylelikle burun duvarlarına yapışırlar. Bu yapışma sonucu orada bir alerjik iltihap gelişir ve bu mikrobik olmayan iltihap, hastalık bulgularına neden olur. Alerji hastalığında değişik türde polenler alerjiye neden olabilir. Bu tür alerjiden yakınanların hangi cins polene karşı alerjik olduklarının belirlenmesi yararlıdır.
Alerji tam olarak nasıl bir hastalıktır?
Alerji, vücuda giren ya da temas eden bir maddeye karşı vücudun vermiş olduğu tepkidir. Burun bu tür alerjik reaksiyonlardan en fazla etkilenen organlardandır. Alerjinin genetik yatkınlığı vardır ve her yaşta başlayabilir. Alerjenin vücuda girmesinden 2-3 dakika sonra histamin adı verilen maddeler salgılanır. 15 dakika içinde maksimum seviyeye ulaşır. Alerji, yıl boyu görülebileceği gibi sadece belli mevsimlerde de görülebilir. Alerjik Riniti olan hastalarda burun tıkanıklığı, hapşırma nöbetleri, burun ve gözlerde akıntı (su gibi) ve kaşıntı, damakta ve gırtlakta kaşıntı, öksürük ve baş ağrısı görülebilir. Alerjiye yol açan polenler havadan burun, göz ve boğaza yapışarak birikirler.
(Haftaya: Bahar alerjisine karşı neler yapılabilir?)
Sevim Kahraman
Evrensel'i Takip Et