21 Şubat 2008 00:00
SSGSSye dur dediler
AKP Hükümetinin tüm itirazlara karşı yasalaştırmak ibstediği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasasına karşı eylemler sürüyor. Emekçiler yurt genelinde yaptıkları eylemlerle tasarının geri çekilmesini istediler.
Ankaradaki sendika ve meslek örgütleri üye ve yöneticileri yasaya karşı Numune Hastanesinden Sağlık Bakanlığı önüne yürüdüler. Polisin yoğun önlem aldığı eylemde emekçiler sık sık AKP sağlığa zararlıdır, Hükümet yasanı al başına tak, Sağlık haktır satılamaz, Sağlıkta ticaret ölüm demektir sloganlarını attılar. Burada GSSye Karşı Ankara Platformu adına konuşan Ankara Tabip Odası Başkanı Önder Okay, GSS çocuklarımızın geleceğini karartıyor dedi ve Biz karşı çıkarsak yapamazlar çağrısında bulundu. Devletin tüm yurttaşlarına sunmakla yükümlü olduğu sosyal hakların bütçeye yük olarak yansıtılmasını eleştiren Okay, Oysa bu bütçenin yüzde 85i bizlerden toplanan vergilerden oluşuyor dedi.
Büyüyen iktidar partisi yandaşları
Hastanelerdeki kuyrukların devam ettiği, özel hastanelere giden vatandaşların binlerce lira ek ücret ödemek zorunda kaldığı, kârlı çıkanın ilaç tekelleri ve özel sağlık sektörü olduğu vurgularını yapan Okay, 5 yılda hızla büyüyen hastane patronlarının, aynı zamanda iktidar partisi mensubu olduklarına dikkat çekti. Bu yasa ile emekliliğin gaspedildiğini, asgari ücretin üçte biri oranında geliri olanın sırtına bir de GSS primi yüklendiğini, buna ek olarak katılım payı, ilave ücret adları altında özel hastanelere haraç ödenmesi zorunluluğunun getirildiğini kaydeden Okay, İşçisi, kamu çalışanı, esnafı, çiftçisi, emeklisi, genci hep birlikte bu gayri vicdani, gayri ahlaki, gayri insani saldırıyı durduralım dedi.
Mücadeleyi toplumsallaştıracağız
İzmirde SSGSS Yasa tasarısına karşı yürüyen emekçiler, bir kez daha yasanın halkın sağlık hakkının gaspı olduğuna dikkat çektiler. Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek Platformu tarafından gerçekleştirilen eyleme katılım yoğun oldu. Öğle tatili arasında Konak Sümerbank önünde toplanan emekçiler AKP tarafından ellerinde alınmak istenen sağlık haklarını korumakta karalı olduklarını gösterdiler. Eyleme Aliağadan Petrol-İş Sendikası yönetici ve işyeri temsilcileri de katıldı. Herkes için Sağlık, Güvenli Gelecek yazılı pankart ve dövizlerle kortej oluşturup yürüyen emekçilerinin sayısı bini aştı. Eski Sümerbank önünden başlayan yürüyüş Konak Meydanından geçerek Sağlık İşleri İl Müdürlüğü önünde sona erdi. Yürüyüş boyunca en çok atılan sloganlar, AKP Sağlığa zararlıdır, Ne sadaka ne ayrıcalık, parasız eğitim parasız sağlık oldu. İl Sağlık Hasta İşleri Müdürlüğü önünde hazırlanan ortak metni okuyan Türk Tabip Odası Merkez Konseyi üyesi Mustafa Vatansever, SSGSS Yasasının ülkedeki tüm vatandaşları etkileyeceğini belirterek, emek örgütlerinin muhalefeti ile bugüne kadar uygulamaya geçirilemeyen yasanın AKPnin ısrarı ile bir kez daha Meclis gündemine getirilmeye çalışıldığını aktardı. Hükümetin yasa hakkında getirilen eleştirilere kulak tıkadığını söyleyen Vatansever, Bu yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren sağlık ve sosyal güvenlik alanında yaşanacak gelişmeler toplumsal yaşamımızın bütününde büyük tahribat yaratacaktır. Bu alanlardaki kamusal hizmetleri birer kara delik olarak gören anlayış, Türkiyenin geleceğini karartacaktır diye konuştu. Vatansever konuşmasında yasaya karşı mücadelenin daha da genişletilip toplumsallaştırılarak devam edeceğinin de altını çizdi.
Her yerde eylem
Adanada yapılan ortak eyleme işçi, memur ve öğrenciler yoğun katılım gösterdi. Emekçiler Hastaneler kavşağından Çukurova Devlet Hastanesine kadar yürüdü. Grup adına hastane önünde basın açıklaması yapan Adana Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, SSGSSnin sonraki kuşakların geleceğini kararttığına dikkat çekerek, emekçileri yasaya karşı durmaya çağırdı.
Bursa Sendikalar Birliği üyeleri de Ünlü Caddede toplanan bin kişi Orhan Gazi Parkına yürüdüler.
Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek Çaycuma Platformu üyeleri ise Çaycuma PTT binası önünde toplanıp, Çaycuma Devlet Hastanesine yürüdü. Gaziantepte ise 600 kişinin katıldığı bir eylem yapıldı.
Kocaelinde ise devlet hastanesi önünde 200 kişinin katıldığı bir eylem yapıldı.
Zonguldak Demokrasi Platformu üyeleri ise Atatürk Devlet Hastanesi önünde toplanarak sloganlarla kent merkezine yürüdüler.
Malatyada ise TMMOB, KESK ve Türk-İş, Malatya Devlet Hastanesi önünde ortak eylem yaptı. Eyleme EMEP de destek verdi.
Boluda da Kardelen Sinemaları önünde Türk-İş, KESK, Kamu-Sen, Emekli-Sen, EMEP ve TKPnin katılımıyla eylem yapıldı.
Antalyada SSGSS karşıtı emekçiler Atatürk Devlet Hastanesi önünde bir araya geldi.
Samsunda yasaya karşı kurulan platform basın açıklaması gerçekleştirdi.
Çanakkale Devlet Hastanesinde yapılan eyleme ise KESK, DİSK, Türk-İş, TMMOB, TTB, TDB, TEB, TÜRMOB, BASK ve EMEP katıldı.
Kayseride de KESK, Genel-İş, TÜMTİS, İMO, Eğit-Der, Alevi örgütleri ve siyasi partiler eylem yaptı.
İskenderunda bir araya gelen sendikalar, siyasi parti ve kitle örgütleri de yasaya karşı eylem yaptı. Kastamonu ve Orduda da eylem yapıldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et