25 Şubat 2008 00:00

Helal gıda tartışması pazar kapma sevdasından


Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), gıda ürünlerine helal gıda sertifikası getirilmesinin kimi firmalarca önerildiğini bildirerek, tartışmanın gıdanın helal ya da haram olmasından değil, firmaların iç ve dış pazar paylarını büyütmek istemesinden dolayı yaşandığına dikkat çekti.
TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin dün yaptığı basın toplantısında, İstanbul’da “Helal Gıda 2008” adında uluslararası bir toplantı düzenlendiğini, Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da helal gıda sertifika hazırlanmasına destek verdiğini kaydetti.
İstanbul’da yapılacak olan “Helal Gıda 2008” toplantısına, Endonezya Ulema Meclis Başkanı, Hollanda İslam Üniversitesi Rektörü, Türkiye’den ilahiyatçılar, ABD’den ve Kanada’dan da çeşitli kurum yöneticilerinin katılacağını aktaran Çetin, tartışma konularının başında “helal gıda sertifika firmalarının rolü ve sorumlulukları” ve “helal sertifikalamada mezheplerin görüşünün önemi”nin geldiğine işaret etti.
‘Sertifika yokluğu ihracatı engellemez’
Helal gıda sertifikası isteyenlerin iddiasına göre, gıda ürünlerinde domuz eti bulunduğunu ifade eden Çetin, helal gıdacıların sertifika olmayışının ihracatı da azalttığı görüşünü savunduğunu belirtti. Helal gıda sertifikası olmayışının ihracatı azaltmadığını vurgulayan Çetin, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da sektörün rekabet edemeyişinden dolayı dış ticaretten pay alamadığını açıkladığını aktardı.
Helal gıda sertifikası talebinin arkasında yatan iki önemli etken olduğunu dile getiren Çetin, firmaların iç pazar paylarının büyütülmesi ve Türkiye’nin ekonomik, sosyal, siyasi alanlarda dini esaslara göre yönetilmesinin hedeflendiğinin altını çizdi.
Çetin, gelişmiş ülkelerde gıda politikalarının temel unsurlarını, tüketici sağlığına yönelik risklerin belirlenmesi ve risklere karşı korunulmasından oluştuğunu söyleyerek, Türkiye’de ise kıstasların kayıt dışı üretime göre şekillendirildiğine atıfta bulundu. 5179 sayılı Gıda Kanunu’na göre, ürün etiketi üzerinde gıdanın içeriğinde ne olduğunun eksiksiz yazılması gerektiğini kaydeden Çetin, Gıda Kanunu’na uyulması takdirde helal-haram gıda tartışmalarının anlamını yitireceğini dile getirdi.
Sabit telefon eylemi
TÜDEF’in Türk Telekom sabit ücret soygununa ve Halk Ekmek zammına karşı açtığı davaların geç sonuçlandığını ve sonuçların da tüketicileri memnun etmediğini bildiren Çetin, Halk Ekmek davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyabilecekleri uyarısında bulundu.
“Mahkeme kararları ne olursa olsun tüketicinin hakları çiğnendi” diyen TÜDEF Başkanı Ali Çetin, Telekom sabit ücret soygununa karşı 15 Mart’ta tüm tüketicileri sabit telefon kullanmamaya çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et