25 Şubat 2008 00:00
MEDYADA GEÇEN HAFTA Gazeteciliğin yeni mecrası
GÜNÜN YAZILARI
İstanbullu gazete okurları, bu hafta yeni bir medya savaşına sahne oldu. Üstelik bu kez, gazetesini daha fazla satmaya çalışan gazeteler arasındaki bir savaş değildi bu. Çünkü medya arenasına çıkan yeni rakipler, ücretsiz gazeteler.
Daha önce de İstanbulda ücretsiz gazete girişimleri olmuştu. Ancak yaygın olarak dağıtılmayı başaran, ayakta kalan olmadı. Dünyanın birçok ülkesinde bu tür işler tuttuğu için, medya patronları yine de denemekten vazgeçmiyor. Son örnekleri de önce Gaste, ardından 20 dk oldu.
Gaste, künyesinden öğrendiğimize göre Free News İletişim Ticaret Anonim Şirketi tarafından yayımlanıyor ve CEOluğunu dünyada ücretsiz metropol gazetesi eğilimin de öncüsü olan İsveçli Pelle Anderson yapıyor. Daha bu gazete yayına başlamadan, hatta adı bile belli olmadan önce, ortakları arasında Başbakan Tayyip Erdoğanın danışmanı Cüneyd Zapsunun ya da kardeşi Aziz Zapsunun bulunduğu iddia edilmişti. Bu yönde haberler aylardır çıkıyor, Zapsular ise yalanlıyor. Öyle ya da değil, gazetede bir AKP kokusu olduğu gözlenebilir.
Başlarda 750 bin adet dağıtmayı hedeflediklerini söylüyorlardı. İnternet sitesinden ilan edilen rakamlara göre, günlük dağıtılan gazete sayısı 300-400 bin civarında. Gaste bir de haftasonu sayısı yaparak kent rehberi gibi bir özellik edinmeye çalışmış.
İçinde haber olmayan gazete!
Ücretsiz gazetedeki kârın kokusunu alan Doğan grubu, apar topar bir rakip gazete çıkarmaya başladı. Diğeri gibi tabloid denilen küçük gazete boyutlarında. Adı 20 dk. Reklam stratejisi ise, ilginç bir şekilde kolay ve çabuk okunmak üzerine kurulu. Yıllardır gazetelerin Evinizin gazetesi, Ailenizin gazetesi reklamlarını tersine çevirmek istemişler, Evinizin gazetesi değil sloganını ortaya atmışlar.
Gasteyi ilk eline alan okurlar, Bu ne biçim gazete demiş olabilirler. Çünkü bir iki İstanbul haberi, bir iki ajanstan alınmış güncel siyaset haberi dışında, gazeteden çok hafta sonu eki gibi bir içeriği var. Kötü değil, okunmayacak gibi değil, ama gazete gibi de değil. Bu sefer tutar mı derseniz, cevap tamamen ekonomik. Yeterli ilanı alırlarsa, ki alacaklar gibi görünüyor...
Ancak iki gazete arasında ilk dikkat çeken fark, Doğan grubunun kendini tamamen magazine vermesi. Onların gazetesinin hazırlığı aylarca sürmemişti, apar topar çıkardılar. Bu bir nedeni olabilir. Ama bu kadar masa başında hazırlanan gazetelerle iddialı laflar etmeye kalkınca komik duruma düşüyorlar.
Doğan grubunun gazetesi de bir 300 bin dağıtım hedefliyormuş. Toplamda 600-700 bin gazete İstanbulda dağıtılacak, okunmasa da şöyle bir bakılacak demektir. Tek gelir kaynakları da aldıkları reklam olacak.
Madem bunlar kent gazetesi...
Kimi sevindirir bilmiyorum, ama bu gelişme önemli bir gösterge. Birincisi, AKPnin müdahalelerinden sonra aylardır medyada iki grup kaldığı söyleniyordu. Sabahın da ekibe katılmasıyla bir tarafta hükümet yanlısı basın, bir tarafta onlardan çok da farklı düşünmeyen ama ufak tefek itirazlar yapan Doğan grubu. Tayyip Erdoğanla türban meselesinde yaptıkları son atışmayla da buna tanık olmuştuk. Gündem hızlı değişince unutuldu galiba.
Ama daha önemlisi, medyanın girdiği yeni mecranın kabulü ile karşı karşıyayız. İçinde haber olmayan, bir tane bile özel haber yapmayan, ajansa, magazine dayalı bir içerik. Ve bolca reklam. Bunlardan ibaret gazeteler, günümüzün gazetecilik anlayışının vardığı noktaya güzelce işaret ediyor. Ücretsiz gazete yarışçılarına bunu cümle aleme gösterdikleri için teşekkür borçluyuz. Kimsenin gazetesinin haberiyle övünmesine gerek yok artık. Boşuna yorulmasınlar. Kendini döndürecek, kâra geçirecek kadar ilan alıyor musunuz, asıl soru bu.
İstanbul için gazete mi yapmak iddiasındasınız? İşte size gerçek bir haber konusu: Tuzla tersanelerindeki iş cinayetleri. Evrensel okurları zaten haberdar ama son ölümlerden sonra Bakan da bir iki açıklama yapmak zorunda kaldı. Doğan grubu gazeteleri bile Tuzlayı görmezden gelemedi, patronları sıkıştırır gibi yapmaya başladı. Aydın Doğanın solcu gazetesi Radikal, tarihinde en çok üst üste içinde işçi geçen manşetlerle çıktı. Bünyeleri kaldırmayacak diye korkuyor insan. Konunun ne kadar takipçisi olacaklarını göreceğiz ama medyayı buna zorlayan bir hareket olması olumlu bir gelişme.
20 dk yanından bile geçmedi de, Gastede bir ajans haberinin manşet olduğunu gördük, Tuzladaki işçi cinayetleriyle ilgili. Oraya gidip gerçek bir haber yaparlarsa, gazete çıkardıklarına belki inanabiliriz.
Çağdaş Günerbüyük
Evrensel'i Takip Et