26 Şubat 2008 00:00

Bağcılar’da işçiler SSGSS’yi bilmiyor


AKP Hükümeti, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı ile çalışanların kazanılmış bütün haklarını ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bütün meslek odaları, sendikalar ve kitle örgütlerinin karşı çıkmasına karşın AKP Hükümeti yasayı Meclis’ten geçirmek için büyük çaba sarf ediyor. Eşit ve ücretsiz sağlık hakkını gasp etmeyi ve sağlığı piyasaya açmayı hedefleyen SSGSS Yasa Tasarısı’nı, asgari ücretle yaşamaya çalışan, kadın işçiler ve Telekom işçileriyle görüştük. Ancak işçilerin çalışma koşullarını ve bütün yaşamlarını etkileyecek olan bu yasa tasarısı hakkında çok fazla bilgi sahibi olmadıklarını gördük.
‘Sigortalıyız ama her gittiğimizde para alıyorlar’
Eşinin sigortalı olduğunu belirten 37 yaşında 2 çocuk annesi Selma Yalçın, sigortaları olduğu halde hastaneye gittiklerinde para ödemek zorunda kaldıklarına değindi. Yasa tasarı hakkında çok fazla bilgi sahibi olmayan Yalçın, “Eğer çıkacak olan bu yasa paralı sağlık hizmeti getirecekse bu yasa çıkmasın” diye konuştu.
Çıkartılmak istenen bu yasayla insanların tüm sosyal haklarının ellerinden alındığını vurgulayan Aysel Kemal, kimsenin çocuğunu okutamayacağını anlattı. Çıkartılmak istenen yasa tasarısına tepki gösteren Kemal, hiç kimsenin bir hastanede sağlık hizmeti alamayacağını sözlerine ekledi.
SSGSS Yasa Tasarısı’nın oluşmasının hem hükümetin hem de insanların suçu olduğunu ifade eden Elif Dağ, halkın kendisini ilgilendiren olaylarda ses çıkarmadığını söyledi. Devletin bütün sağlık yatırımlarını özel hastanelere yaptığına dikkat çeken Dağ, AKP’nin yoksulu daha yoksul hale getirmek için elinden geleni yaptığını vurguladı. “AKP Hükümeti insanları, yaptığı erzak ve kömür yardımları ile susturuyor” diyen Dağ, insanların bu tarz uygulamalara ses çıkarması gerektiğini kaydetti.
‘Bakkala borçlanır gibi sağlık ocağına borçlanıyoruz’
Hayat şartlarının günden güne zorlaştığını dile getiren Yurdagül Yanar, artık bakkala borçlanır gibi sağlık ocaklarına da borçlandıklarını anlattı. Çocuğunun hasta oluğunu ve iğne vurulması gerektiğini ifade eden Yanar, “Beş gündür iğne parasını ödeyemiyorum. Sağlık ocağına 5 YTL borcum oldu” diye konuştu.
‘Resmen soyuluyoruz’
Hastaneye gittiklerinde ‘dünya kadar’ para verdiklerinden yakınan Aytekin Düzgün, “Zaten dünya kadar zam geliyor her şeye. Geçim zor. Aynı zamanda sağlığı da özelleştirirlerse ne olacak bu işçinin hali bilemiyoruz. Resmen soyuluyoruz” diye konuştu.
“Medyada takip ettiğimiz kadarıyla iyi bir yasa diye gözüküyor” diye konuşan Tuncay Bodur ise medyanın, yasanın kötü ve karanlık yanlarını yazmayarak kendilerini yanılttığını ifade etti.
İşçiler olarak haklarını bilmediklerini anlatan Bodur, “Mezarda emekliliğe karşıyız ama öbür yandan kayıt dışı çalıştırılan emeklilere de karşıyız. Devletin bunları takip etmesi ve gereken önlemleri alması gerekiyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Necla Çakar

Evrensel'i Takip Et