28 Şubat 2008 00:00
Türban mahkemeye taşındı
GÜNÜN YAZILARI
CHP, türban düzenlemesiyle ilgili Anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlülüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açtı. DSP ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Gençin desteğiyle 112 imza ile açılan davanın gerekçesinde, Anayasa değişikliğinin yok hükmünde sayılması istendi.
Dava dilekçesini, Anayasa Mahkemesine, CHP Genel Sekreteri Önder Sav ve CHP Grup Başkan Vekilleri Kemal Kılıçdaroğlu, Hakkı Suha Okay ve Kemal Anadol sundu. 48 sayfalık dava dilekçesinde 5735 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1 ve 2. maddelerinin yok hükmünde olduklarına veya iptallerine karar verilmesi ve dava sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulması istemi yer aldı.
Cumhuriyetin, Anayasanın 2. maddesinde belirtilen nitelikleri ve 3. maddesindeki ilkeleri değiştirmeyi öngören veya Anayasanın diğer maddelerinde yapılan değişikliklerle doğrudan doğruya veya dolaylı olarak değiştirme amacı güden herhangi bir kanunun teklif ve kabul edilemeyeceğine vurgu yapılan dilekçede, yasama organının Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırı kanunlar çıkarılamayacağına dikkat çekildi.
Yürütmenin durdurulması talep edildi
Dilekçede, Düzenleme ile Anayasa Mahkemesinin Anayasaya aykırı olduğuna karar verdiği bir kıyafet serbestisinin Anayasaya uygun hale getirilmesine çalışılmaktadır. Bunun ise Anayasanın 138 ve 153. maddelerine aykırı olmasının yanı sıra, Anayasanın başta laiklik olmak üzere 2. maddesinde ifade edilen Cumhuriyetin tüm niteliklerini başkalaştırmak ve dolaylı biçimde değiştirmek anlamını taşıdığı tartışmasızdır. Bu nedenle söz konusu Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun 1 ve 2. maddelerinin iptal edilmeleri veya yok hükmünde olduklarının karara bağlanması ve dava sonuçlanıncaya kadar yürürlüklerinin durdurulması için Anayasa Mahkemesine başvurulmasına gerek duyulmuştur denildi.
CHPnin başvuru gerekçesinde yüksek mahkemenin Anayasa değişikliğini hem şekil hem de esas bakımından inceleyebileceği savunuldu. Dilekçede, Anayasa değişikliğinin, Anayasanın 2. maddesinde belirtilen laiklik ilkesine aykırı olduğu, içini boşalttığı ve işlevsiz hale getirdiği belirtilerek, Anayasanın ruhuna aykırı düzenleme yapıldığı dile getirildi.
Dini simge kabul edilen türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasının amaçlandığı savunulan dilekçede, türban yasağına ilişkin önceki mahkeme kararlarına yer verildi.
Dilekçede ayrıca, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcanın son günlerde uygulamaya ilişkin yaptığı açıklamalara da yer verildi. (HABER MERKEZİ)
Ziya Özcan: ÜAK türbanı tartışamaz
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, türban gündemiyle olağanüstü toplanacak olan Üniversitelerarası Kurulun (ÜAK) akademik bir organ olduğunu ve türbanı tartışamayacağını savundu. Özcan, toplantıya katılmayacağını bildirdi.
Üniversitelerarası Kurul bugün yapacağı olağanüstü toplantısında, Anayasa değişikliği ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcanın açıklamaları sonrasında üniversitelerdeki durumu değerlendirecek. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yapılacak toplantı sonrasında ise gündem ile ilgili olarak ÜAKnın bir bildiri yayınlaması bekleniyor.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, ÜAKnın toplanacak olması üzerine yaptığı yazılı açıklamada, ÜAKnın akademik bir organ olduğunu belirterek sadece akademik konularda karar alabileceğini belirtti.
ÜAK Başkanının toplantı için yaptığı çağrı yazısında, TC Anayasasının bazı maddelerinde yapılan değişiklik nedeni ile son günlerde türbanla ilgili yaşanan gelişmeleri konu alacağını belirttiğini hatırlatan Özcan, Gündem konusu, Üniversitelerarası Kurulun görev alanına girmemektedir dedi. Aynı görüşü 1 Şubat 2008 tarihinde yapılan ÜAK toplantısında da dile getirdiğini ifade eden Özcan, bu nedenle ÜAK toplantısına katılmayacağını açıkladı. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et