4 Mart 2008 00:00

KENTTEN GELEN


Özellikle 1980 sonrası izlenen yeni liberal politikalarla esnek üretime geçilmesi beraberinde esnek çalışma modelini doğurmuştur. Buna bağlı olarak da tam zamanlı ve kadrolu çalışma yerine kısa süreli iş güvencesiz istihdam biçimleri üretim ve hizmet alanlarında tercih edilen temel çalışma biçimleri olmuştur.
İstihdam biçimlerinin değiştirilmesi kamusal hizmet olarak ele alınması gereken sağlık –sosyal güvenlik ve eğitimin paralı hale getirilmek istenmesinin yolunu açma adına da tercih edilmiştir.
Ülke genelinde izlenen bu politikalar neticesinde ilimizde de bir taraftan sözleşmeli-ücretli-usta öğretici vb. statülerde çalışan eğitim emekçilerinin sayısı artmış, diğer taraftan çeşitli adlar altında öğrencilerden para istenerek eğitim öğretimin finansmanı öğrenci velilerinin sırtına yıkılmıştır. Kimi okullarda talep edilen fahiş fiyatlar, kimi okullarda ise eğitim için gerekli araç gereçlerin velilere aldırılması uygulamaları sıkça gündeme gelmektedir.
Her eğitim öğretim yılında yaşanan öğrenciler arası, veli öğretmen arası şiddet olayları çeteleşmeler, tacizler adeta sıradan vakalar olarak görülmeye başlanmıştır. Gebze’de Eğitim Sen üyemiz Hüseyin Cebe’nin öğrenci ve öğretmenlerin gözleri önünde öldürülmesi. En son Eğitim Sen Körfez Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyemiz Zafer Fidan’ın okulun içinde bir öğrenci velisi tarafından darp edilmesinin ardından Gebze’ye sürgün edilmesi şiddetin vb. onlarca sorunun çözümü adına; okullara kamera yerleştirmekten öte hiçbir çalışmanın yapılmıyor olması önümüzdeki dönemlerde bu sorunların daha da artacağını göstermektedir.
Okullarda memur ve hizmetli istihdamına son verilmesi, ilimizde memurlar tarafından yapılması gereken işlerin idareci ve öğretmenler tarafından yapılmasına neden olmuş hizmetli sıkıntısından kaynaklı olarak da pek çok okulumuz dolayısıyla öğrencilerimiz ciddi temizlik sorunları ile karşı karşıya bırakılmıştır. Kaloriferlerin yakılarak, doğal gaz kullanımı ise tasarruf tedbirleri kapsamında değerlendirilerek, pek çok okul müdürüne soruşturma açılmasına ve ceza almalarına neden olmuştur.
Atama ve yer değiştirmelerde yapılan antidemokratik uygulamalar pek çok eğitim emekçisi arkadaşımızın mağdur olmasına neden olmuş, kadrolaşmadaki aleni tutumlar ise eğitimin bileşenleri arasındaki dayanışma ve güven ilişkilerini zedelemiştir.
Pek çok okulun fiziki yapısı, çevre şartları sağlıklı bir eğitim vermeye uygun olmadığı gibi eğitim araç gereçleri yönünden de eksiklikler devam etmektedir.
Yaşadığımız bu sorunların çözümü eğitim bileşenlerinin sürece örgütlü müdahalesi ile aşılabilir. 01.03.2008 günü yaptığımız 3. Olağan Genel Kurulumuzda bütün bu sorunları tartışarak önümüzdeki döneme dair yönelimlerimizi belirledik.
Eğitimin, sağlığın paralı hale getirilmek istenmesine, farklı statülerdeki istihdam biçimlerine karşı işçi ve emekçilerin birleşik mücadelesini örme adına Eğitim Sen Kocaeli Şubesi olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmek için genel kurulumuzdan aldığımız güçle yolumuza devam edeceğiz.
*Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı
Veysel Kaplan*

Evrensel'i Takip Et