9 Mart 2008 00:00

Emekçinin sokaklara dökülme zamanı


Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısı’na karşı aldığı eylem ve iş bırakma kararı tabanda olumlu karşılandı. Türk-İş’in aldığı eylem kararlarının Emek Platformu (EP) tarafından da kabul edilmesini isteyen yerel platformların dönem sözcüleri, mücadelenin birleştirilmesini ve tasarı geri çekilene kadar eylemlerin sürmesini istediler.
Türk-İş’e bağlı İstanbul Şubeleri Platformu adına Belediye-İş 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Ayrılmaz, iş bırakma kararını anlamlı bulduklarını belirterek, “İşçiler sadece iş bırakmasınlar. İş bırakma eyleminin yapıldığı gün tüm Türkiye’de sokaklara çıkılsın” dedi. İş bırakma eyleminin arkasının getirilmesini isteyen Ayrılmaz, aksi halde bu tasarının geri çekilmeyeceğini kaydetti. Çarşamba gününün bütün illerde mitinglere dönüştürülmesi gerektiğini belirten Ayrılmaz, tasarının Meclis gündemine geldiği gün sadece profesyonel sendikacıların değil bu konunun asıl muhatapları olan bütün işçilerin Ankara’ya çağırılmasını istedi.
Bütün işçiler Ankara’ya
Eylem kararlarını memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, “Başkanlar Kurulu’nun sonuç bildirgesinde, önerilerin dikkate alınmadığı söyleniyor ve sözün bittiği yer olarak tarif ediliyor. Pazartesi günü Türk-İş’in çağrısı üzerine EP’in toplanacak olması daha da önemli bir adım. Türk-İş’in çağrısı EP’den de destek bulacak ve eylemler daha etkili olacak” diye konuştu. İşçilerin arzu ettiği kararın alındığına dikkat çeken Özgen, bu eylemlerle tasarının geri çekileceğini, çekilmediği takdirde ise bütün işçilerin Ankara’ya çağırılmasını ve hükümeti hedef alan mücadelenin yürütülmesini istedi.
Bursa Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Ayhan Ekinci ise iş bırakma kararını destekleyeceklerini belirterek, “Bu iş bırakma sadece belli fabrikalarda değil tüm Türkiye genelinde olursa daha etkili olur” dedi. Bursa’da vardiya çıkışlarında bütün işçilerin yolları kapatarak Bursa merkezine yürümesi için çalıştıklarını belirten Ekinci, EP toplantısında DİSK’in de bu kararı destekleyeceğine inandığını kaydetti. Ekinci, “Eğer Türk-İş kararında samimiyse biz DİSK olarak en azından Bursa’da en etkili biçimde bu eyleme katılacağız” dedi.
Ortak eylem
Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Çaycuma Platformu Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Temsilcisi İsmet Akyol da geç kalınmasına rağmen eylem kararının olumlu olduğunu kaydetti. Çaycuma’daki platform olarak alınan merkezi eylem kararlarını destekleyeceklerini belirten Akyol, KESK’in de Türk-İş’in çağrısına kulak vererek, eylemlerin ortak yapılması için girişimlerde bulunmasını istedi.
Herkese Sağlık Güvenlik Gelecek Akhisar Platformu Dönem Sözcüsü Eğitim Sen Temsilcisi Mehmet Dağhan, Türk-İş’in aldığı iş bırakma kararının olumlu olduğunu, bu eylemelerin DİSK ve KESK ile birlikte yapılmasını önerdi. Pazartesi günü EP toplantısında birlikte mücadele kararı çıkmasını isteyen Dağhan, sonuna kadar bu kararların arkasında duracaklarını kaydetti.
Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu Adana Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Güven Boğa, Türk-İş’in aldığı bu eylem kararının diğer emek örgütleri üzerinde olumlu bir etki yaratacağını kaydetti. Kocaeli Platformu sözcüsü Nilay Etiler ise TTB’nin ve KESK’in de iş bırakma kararı olduğunu, eylemlerin birleşmesi gerektiğini dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

‘İlk kez eylem konusunda hemfikir olundu’

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın: 8 yıldır Türk-İş Başkanlar Kurulu’na katılıyorum. İlk defa başkanlar kurulunun tamamı ciddi bir eylem kararı alınması konusunda hemfikir oldu. Bu karar uzlaşı ile alındı ve etkin bir biçimde uygulanacağına inanıyorum. İş bırakma olsun, yasa Meclis gündemine geldiğinde bütün temsilci ve yöneticilerin Ankara’yı terk etmemek üzere yapacağı eylem ve bu eylem yapılırken işyerlerinde de yapılacak olan eylemler etkin olacak. Bu eylemler, sadece Türk-İş değil EP’in de katkıları ve kararlarıyla daha etkin olacak ve amacına ulaşacak.
Bölgesel birtakım etkinlikler, genel bir miting yapılabilir. İş bırakma eylemi birkaç güne yayılarak, daha uzun yapılabilir. Bu da EP’in kararı ile olur.
Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç: Siyasal iktidarın bu eylemleri dikkate alması gerektiğini düşünüyoruz. Bunları dikkate almazsa o zaman eylem biçimleri daha sertleşmelidir. SSGSS’nin bu şekilde kabul edilmesine geçit verilmemesi gerekiyor, bunun için de ne gerekiyorsa o yapılmalıdır.

Evrensel'i Takip Et