21 Mart 2008 00:00
İşsizler kervanına katıldılar
Taşı toprağı altındır diyerek büyük umutlarla İstanbula göç eden aileler umduklarını bulamıyorlar. Şehre adım atmalarıyla başlıyor yaşam kavgası. Kimisi üç kuruşa sigortasız bir tekstil atölyesinde işe başlıyor kimi de günübirlik işlerde çalışıyor. Büyük bir bölümü ise kahveleri dolduran işsizler kervanına katılıyor. Tıpkı 4550 bin nüfusu ile en fazla göç alan Bağcılar ilçesinin Kemalpaşa mahallesinde yaşayanlar gibi. Kemalpaşada bulunan Ordu İli Üç Pınar Köyü Derneği yöneticileri ve üyeleriyle mahallenin sorunlarını konuştuk. Dernek üyeleri yaşadıklarını aktarırken mahalle halkı ise sorunlarının göz ardı edildiğini söylüyorlar.
3 kuruşa güvencesiz çalışıyoruz
Ordu İli Üç Pınar Köyü Derneği Yöneticisi Recai Tündür 17 yılını geçirdiği Kemalpaşa Mahallesinde yaşanan sorunları anlattı. En büyük sorunun işsizlik olduğunu ifade eden Tündür, çalışanların ise tekstil atölyelerinde sigortasız 3 kuruşa çalıştıklarını kaydetti.
Dernek üyelerinin yüzde yetmişinin gündelik işlerde çalıştığını söyleyen Tündür, ellerine geçen paranın sağlık güvenceleri olmadığı için hastanelere ya da ev kirasına gittiğini aktardı. İşverenlerin insanları 500 YTLye hiçbir güvenceleri olmadan çalıştırdıklarını anlatan Tündür, yaşananlardan devleti sorumlu tutuyor.
Paran yoksa öl diyorlar
İşsiz olan gençler arasında uyuşturucu kullanımının yaygınlaştığını belirten Tündür, Mahallemizi görüyorsunuz, araba park etmeye yer yok. Okullar yetersiz .Çocuklarımız 60 kişilik sınıflarda ders yapıyorlar dedi. Büyük bir fabrikada çalışan Tündür, SSGSS eylemlerine katıldığını, yasanın çıkarılması durumunda sağılığın tamamen paralı hale getirileceğini söylüyor. Yoksul halka, Paran yoksa öl denildiğini ifade eden Tündür, emekliliği ortadan kaldıran bu yasanın Meclisten geçebileceğine inanmadığını sözlerine ekledi. Tündür hükümet iş bırakma eyleminden sonra bunun kolay olmadığını anladığını kaydetti.
Sorunlarımız göz ardı ediliyor
30 senedir Kemalpaşa Mahallesinde oturduklarını dile getiren Yılmaz Fırat, belediyenin mahalledeki ulaşım sorununa bir çözüm getirmediğini, gitmek istedikleri yerlere 15-20 dakika yürümek zorunda kaldıklarını kaydetti. Mahalledeki Tavukçu Deresinin üstünün kapatılacağı söylenmesine rağmen önlem alınmadığını aktaran Salim Bulut, Yağmur yağdığı zaman dere civarında bulunan evler hep sular altında kalıyor. Yazık değil mi bize dedi. Sorunların anlatmakla bitmeyeceğini söyleyen Bulut, Mahallede okul yetersiz, çocuklarımız 50-60 kişilik sınıflarda okutuluyor. Devletin ve belediyenin bu sorunları görmesi gerekiyor artık şeklinde konuştu.
İşçilerin hakları gasp ediliyor
Evinin kendisine ait olduğunu belirten Fevzi Aslan ise iş güç olmayınca durumun değişmediğini, akşamları aç yattıklarını belirtiyor. Var olan sorunların halka yüklendiğine değinen Aslan, Şimdi de AKPyi kapatacağız diyorlar. Yine AKPyi kurtardılar. Zaten yapılan anketlere bakılırsa AKP fazla oy alacak gibi diyor. Aslan, milli gelirdeki artışın halka yansımadığına değinerek Hükümet insanları kandırmaktan vazgeçsin dedi.
İktidar köylüyü yoksullaştırdı
Servis şoförlüğü yapan Hüseyin Öztürk de mahalledeki işsizlik sorunundan yakınıyor. Kemalpaşada insanların gidebilecekleri bir yer olmadığını söyleyen Öztürk, gençlerin kahve köşelerinde zaman öldürdüklerini, bunun nedenininse işsizlik olduğunu vurguladı.
Cemal Çıtal ise günübirlik işlerde çalışarak yaşamlarını sürdüklerini ifade etti. 480 YTL kira ödediğini belirten Çıtal sözlerine şu şekilde devam etti: Yan gelirimiz fındıktı. Erdoğan, Zapsuyla beraber çökertti. Gübre fiyatları da 800 bin liraya çıktı. 2006da gübre 200 bin liraydı. Bu iktidar köylüyü yoksullaştırdı. Hükümetin milli gelirin arttığı yönündeki söylemleri ise palavra. (İstanbul\EVRENSEL)
Ersal Aşudu
Evrensel'i Takip Et