23 Mart 2008 00:00

Tayvan’da devlet başkanlığı muhalefetin


Tayvan’da dün yapılan devlet başkanlığı seçimlerini oyların yarısından fazlasını alan muhalefetteki Milliyetçi Parti’nin (KMT) adayı Ma Ying-ceuv kazandı. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre muhalefetteki Ma Ying-ceuv yüzde 58 oranında oy aldı. Bu arada iktidardaki İlerici Demokrat Parti’nin (DPP) adayı Frank Hsieh’in Sözcüsü Hsiye Hsin-ni de bir açıklama yaparak, seçimde yenildiklerini kabul etti.
Ülkede halk, İlerici Demokrat Parti’nin görev süresi dolan lideri Çen Şui-bien’in yerine yeni devlet başkanını seçmek üzere sandık başına gitmişti. Kayıtlı 17 milyonun üzerinde seçmenin bulunduğu ülkede toplam 13 milyon kişinin oy kullandığı kaydedildi.
Çin’le yakınlaşma
Resmi açıklamayı beklemeden havai fişekli kutlamalara başlayan muhalefet Çin’le ekonomik ilişkilerin ve diplomatik diyaloğun geliştirilmesinden yana. Ma Ying-ceu, seçim zaferinin ilanından sonra yaptığı açıklamada, Çin'in bölgeyi silahsızlandırması koşuluyla iki tarafın barış görüşmelerine başlayabileceğini söyledi. Çin’de iç savaşı Mao Zedong (1893-1976) karşısında kaybederek Tayvan adasında devlet kuran Çan Kay-şek’in (1887-1975) partisi Kuomintang’ın (KMT) lideri Ma, Frank’a göre Pekin hükümetiyle daha derin ekonomik ilişki geliştireceğini söylüyor. Hatta Tayvan Boğazı’nın tamamen silahtan arındırılarak Çin’in başkenti Pekin’deki 59 yıllık kuvvetli tek parti iktidarı Çin Komünist Partisi ile “ilk resmi barış anlaşmasını imzalamaya çalışacağını” belirtiyor. Eski adalet bakanı ve Başkent Taypei’nin eski belediye başkanı olan Ma, ne Tibet ne de 1997’de Çin idaresine geri dönen eski İngiliz sömürgesi Hong Kong olduklarını söylüyor. Çin ise Tayvan’ın kendisine ait olduğu iddiasından ve adayı yeniden idaresi altına almak üzere güç kullanımı seçeneğinden asla vazgeçmediğini söylüyor. Görev süresi dolan Çen Şui-bien, bağımsızlık yanlısı retoriği ile Pekin karşıtı bir çizgiyi temsil ediyordu. Diğer yandan uzmanlar seçimlerde asıl belirleyici olanın ekonomi olduğu konusunda birleşiyor.
BM referandumu geçersiz
Öte yandan Tayvan'da başkanlık seçimleri ile birlikte gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler üyeliği konusundaki referandum, katılımın yetersiz olması nedeniyle geçersiz sayıldı. BM'ye "Tayvan" adıyla katılıp katılmama konusundaki oylamanın, katılımın yüzde 50'nin altında kalması nedeniyle geçersiz olduğu belirtildi. Çin yönetiminin sert tepki gösterdiği referandum, Tayvan ile Çin arasındaki ilişkiler açısından gereksiz gerginlik yaratacağı gerekçesiyle ABD, Rusya ve İngiltere tarafından ciddi biçimde eleştirilmişti.
Tayvan'ı kendi toprağı olarak kabul eden Çin, Tayvan'ın BM üyeliği girişimlerini defalarca engellemişti. (DIŞ HABERLER)

Evrensel'i Takip Et