24 Mart 2008 00:00
Eğitim çalışanları ek işle ayakta duruyor
Türk Eğitim-Senin eğitim alanında çalışanlar üzerine yaptığı çalışma, eğitim çalışanlarının evlerini zor geçindirdiklerini ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre 3 eğitim çalışanından 1i ek iş yapıyor. Eğitim çalışanlarının yarısından çoğu tatillerini evde geçiriyor. Çalışanların temel şikayetleri ise ücretlerin düşüklüğü ve kadrolaşma.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, eğitim çalışanlarının sosyoekonomik durumunu ortaya koymak amacıyla yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarını dün basına sundu. Milli Eğitim Bakanlığı, Yurt-Kur ve üniversitelerde çalışan 2 bin 546 eğitim çalışanı ile yapılan anketin sonuçları hakkında bilgi veren Koncuk, eğitim çalışanlarının yüzde 12sinin 601-800, yüzde 44.6sının 801-1000, yüzde 40ının 1001-1500, yüzde 2.5inin ise 1500 YTLden yüksek ücret aldığını aktardı.
Eğitim çalışanlarının yüzde 74ünün çalışma şartlarından memnun olmadığını kaydeden Koncuk, memurların yüzde 2.9unun çalışma süresinin uzunluğundan, yüzde 5.6sının ağır çalışma koşullarından, yüzde 17.4ünün görev alanının belirsiz olmasından, yüzde 20.3ünün olanakların yetersizliğinden, yüzde 28inin ise bunların hepsinden şikayetçi olduğunu bildirdi.
Önemli sorun ücret yetersizliği
Koncuk, eğitim çalışanlarının yüzde 83.6sının geçimini sağlayamadığını, yüzde 32.4ünün de ek iş yaptığını söyledi. Eğitim çalışanlarının yüzde 90.8inin kredi kartı borcu ya da taksiti var diyen Koncuk, çalışanların yüzde 59luk bir kesiminin kirada oturduğunu belirtti. Ankete katılanların yüzde 69.4ünün çocuğunu dershaneye gönderemediğini ifade eden Koncuk, eğitim çalışanlarının yarısından çoğunun tatillerini evde geçirdiğini kaydetti. Koncuk, eğitim çalışanlarının yüzde 74.7sinin gazete okumadığını vurgulayarak, bunun temel nedeninin ekonomik sıkıntılar ve basına olan güvensizlik olduğunu belirtti.
Eğitim çalışanlarının yüzde 56.4ünün çözülmesi gereken en önemli sorun olarak ücret yetersizliğini gördüklerini dile getiren Koncuk, adam kayırma, kadrolaşma, sürgün, görev tanımının belirsizliği ve ağır çalışma koşullarının, çözülmesi beklenen temel sorunlar olduğunu ifade etti.
Anketten çıkan sonucun üzüntü verici olduğunu söyleyen Koncuk, şunları dile getirdi: Maddi imkansızlıklar dolayısıyla borç içinde kıvranan, evinin geçimini zor sağlayan eğitim çalışanları, ek iş yaparak ayakta kalıyor. Bu gerçek göz önüne alınarak eğitim çalışanlarına hak ettiği önem verilmeli ve gerekli maddi destek sağlanmalıdır. (Ankara/EVRENSEL)
Öğretmenler hangi ek işleri yapıyor?
Yüzde 24.7 - Boya, badana, tamirat, bahçe işleri
Yüzde 7.5 - Pazarcılık
Yüzde 4.2 - Hamallık
Yüzde 3.0 - Nakliyatçılık
Yüzde 3.0 - Kalorifer tamiratı, bakımı
Yüzde 1.8 - Kurye, çaycılık
Yüzde 1.2 - Sıhhi tesisatçılık
Yüzde 1.2 - Aşçılık
Evrensel'i Takip Et