24 Mart 2008 00:00

Ergenekon da iddiaların ardı arkası kesilmiyor

Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan İlhan Selçuk serbest bırakılırken, Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun adliyede Doğu Perinçek’in ise emniyette sorgusu sürüyor.

Paylaş

Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan İlhan Selçuk serbest bırakılırken, Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu’nun adliyede Doğu Perinçek’in ise emniyette sorgusu sürüyor.
Gündeme oturan gözaltılara ilişkin işlemler devam ediyor. Özellikle AKP’ye yakınlığıyla bilenen basın yayın organları, soruşturmaya ilişkin çeşitli iddialar ileri sürüyorlar.
Ümraniye’de bir gecekonduda el bombaları ve patlayıcılar ele geçirilmesi sonucu ortaya çıkan “Ergenekon terör örgütü”ne ilişkin soruşturma, Beşiktaş’taki İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın koordinasyonunda devam ediyor. Savcılığın talimatıyla gözaltına alınan Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ile Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Gazeteci Adnan Akfırat, İbrahim Benli ve Ferhan Bolluk’un şubedeki işlemleri dün öğle saatlerinde tamamlandı. Alemdaroğlu, Akfırat, Benli ve Bolluk, Fatih Adliyesi’ne getirilerek adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.
Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in ise emniyetteki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.
Perinçek’in avukatı Mehmet Aytekin, müvekkilinin şubedeki işlemlerinin sürdüğünü söyledi.
Selçuk serbest
Ergenekon soruşturması kapsamında dün gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi İlhan Selçuk, savcılıktaki sorgusunun ardından mahkemeye sevk edilmeden önceki gece, saat 01.30 sularında serbest bırakıldı. Cuma günü sabaha karşı gözaltına alınan İlhan Selçuk, dün emniyette 10 saat sorgulandı. Daha sonra Adli Tıp Kurumu’nda sağlık kontrolünden geçirilen Selçuk, akşam saatlerinde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Savcılıkta da yaklaşık 4.5 saat sorgulanan Selçuk, mahkemeye sevk edilmeden Savcı Zekeriya Öz tarafından serbest bırakıldı. Ancak soruşturma sonuna kadar yurtdışına çıkışı yasaklandı.
Bu arada, Savcı Öz’ün mahkemeye sevk etmeye gerek bile görmediği Selçuk’un gözaltına alınma tutanaklarında ise “Ergenekon terör örgütü üyeliği” suçlamasının yer aldığı öne sürüldü.
İlhan Selçuk, sabaha karşı saat 03.00’te adliyeden ayrılıp Cumhuriyet gazetesine gitti. Hem adliye önünde, hem de gazetede yakınları ve gazete okurları tarafından karşılandı.
Cumhuriyet gazetesinde yaklaşık bir saat kalan Selçuk, sağlık kontrolünden geçirildi. Avukatlarıyla görüşen Selçuk, kendisini bekleyen basın mensuplarının yoğun ısrarlarına rağmen bir açıklama yapmadan gazeteden ayrıldı.
Selçuk’un avukatı: Suçlamayı bilmiyoruz
İlhan Selçuk’un avukatı Akın Atalay, müvekkilinin, soruşturmada gizlilik kararı olduğu için ne ile suçlandığını, hakkında ne deliller olduğunu bilmediklerini belirtti. Avukat Atalay, “Emniyette saat 10.00’da başlayan sorgusu saat 20.30’da sona erdi ve Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edildi” dedi. Atalay şunları kaydetti: “Soruşturmada gizlilik kararı olduğu için Selçuk’un ne ile suçlandığını, hakkında ne deliller olduğunu bilmiyoruz. Kendisine soruşturma ile ilgili ve yazdığı yazılar hakkında sorular soruldu. Selçuk’a ‘Ergenekon soruşturması’ tamamlanıncaya kadar ‘yurtdışına çıkış yasağı’ konuldu” dedi.
Alemdaroğlu sorguda ‘sustu’
Savcı ayrıca, dün sabaha karşı Perinçek’in koruması Yusuf Beşirik, Yusuf Tuncer, Mahir Çayan Güngör, Aydın Gergin ve Aykut Tokak’u da serbest bıraktı.
Bu arada iddiaya göre Prof. Dr. Alemdaroğlu polisteki sorgusunda, “Ergenekon” adını basından öğrendiğini, kendisinin örgüte üye olmadığını ve herhangi bir bağlantısının da bulunmadığını söyledi. Alemdaroğlu’nun, başka herhangi bir soruya cevap vermeyerek ‘susma hakkını’ kullandığı öne sürüldü. (İstanbul/EVRENSEL)

Suçlamalar!

Basına sızdırılan bilgilere göre suçlamaların şunlar olduğu ileri sürüldü:
* Selçuk, Ergenekon soruşturması çerçevesinde 2 aydır teknik takiple izlendi, “AKP hakkındaki dava iddianamesinde aktif rol oynadığı ve çeşitli çevreleri yönlendirdiği” iddiasıyla gözaltına alındı.
* Perinçek ve Alemdaroğlu’nun, AKP’nin kapatılması için yoğun kulis yaptıkları da teknik takiple belirlendi.
* Selçuk’un, “Ergenekon çetesi amaçları doğrultusunda bilerek ve isteyerek görev üstlenmek” suçundan ifade verdi.
* Emniyetin tespit ettiği görüşmelerde, gözaltına alınanlar sık sık Türkiye’nin yönetilemez hale getirilmesi için adımlar atılması gerektiğini söylediler.
* Perinçek ve arkadaşlarının konuşmalarında da “İddianame bizim toparladığımız belgelerle dolu” dedi.
Ayrıca gözaltına alınan isimlerle ilgili tutuklamaların çok daha önceden planlandığı, Perinçek ile Selçuk’un da bunu bekledikleri, bu yüzden de kapatma davasının bir an önce açılması için baskı yaptıkları da iddia edildi.

Köşesi yine boştu

İlhan Selçuk’un dünkü köşesi önceki gün gibi yine boş yayımlandı. Selçuk’un gazetesi Cumhuriyet, bugün “İlhan Selçuk Serbest” manşetiyle çıktı. Selçuk’un yanı sıra soruşturma kapsamında gözaltına alınan İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in gözaltına alınmasına yönelik tepkiler de gazetenin birinci sayfasında yer aldı. Hemen hemen tüm köşe yazarlarının Selçuk’un gözaltına alınmasıyla ilgili yorum yaptığı gazetede, İlhan Selçuk’un köşesi dün olduğu gibi bugün de boş bırakıldı.
ÖNCEKİ HABER

Eğitimin kalitesi düşük

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...