25 Mart 2008 00:00

Emek Platformu önerileri yetersiz buldu

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu başkanlığında toplanan Emek Platformu Başkanlar Kurulu’nda, emeklilik için prim gün ödeme sayısı olan 7 bin günden taviz verilmemesi, bu konuda gerekirse ipi koparma kararı alındı

Paylaş

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu başkanlığında toplanan Emek Platformu Başkanlar Kurulu’nda, emeklilik için prim gün ödeme sayısı olan 7 bin günden taviz verilmemesi, bu konuda gerekirse ipi koparma kararı alındı.
Emek Platformu Başkanlar Kurulu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Tasarısı’nda, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’le görüşmelerde gelinen noktaları değerlendirmek için toplandı. Türk-İş Genel Merkezi’nde, Mustafa Kumlu başkanlığında, basına kapalı olarak toplanan Başkanlar Kurulu’nda, edindiğimiz bilgilere göre, platform adına bakanlıkta görüşmeler için 6 kişilik bir heyet oluşturuldu.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve TTB Başkanı Gençay Gürsoy’dan oluşan heyet, platformun olmazsa olmazlarını bakanlığa iletip, platform adına son kez görüştü.
Başkanlar Kurulu, prim gün sayısının 7 bin olmasında kararlı olup, “7 binden taviz vermemek, gerekirse ipi koparmak” kararında. Ayrıca emeklilik yaşının 60 olması, güncelleme katsayısı, aylık bağlama oranı, katkı payı ve refah payı konularında da kendi taleplerinde ısrarcı olma kararı alan EP Başkanlar Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşmeden istedikleri sonucun çıkmaması halinde yeniden toplanacak.
EP’in olmazsa olmazları
Tasarı ile emeklilik için prim ödeme gün sayısı 7 bin günden 9 bin güne çıkarılıyor, bakanlık ile görüşmede bunun 8 bin güne indirilebileceği vurgulandı. Ancak platform 7 bin gün sayısında ısrar edecek. 65 yaşında emeklilik konusunda ise diğer maddelerdeki gelişmelere göre 60 yaşın kabul edilebileceğini belirten platform, güncelleme katsayısının belirlenmesinde, gelişme hızının (refah payı) yüzde yüz olarak dikkate alınmasını talep etmiş, bakanlık ise buna yanaşmamıştı. Mevcut düzenlemede güncelleme katsayısı yüzde 30. Asgari ücretin üçte birinin yoksulluk sınırı olarak belirlenerek, bu rakamın üstünde geliri olandan Genel Sağlık Sigortası primi kesilecek olmasına da, platform karşı çıkmış ve yoksulluk sınırının ülke gerçeklerine göre belirlenmesini istemişti. Ancak bakanlık bu konuyu da değerlendirmeye almadı. Platform, ayakta tedavi ve muayenelerde alınacak 2 YTL katkı payı ile protez, ortez ve ilaç bedellerinin yüzde 10-20 oranlarında katılım payı alınmasına karşı çıktı. Ancak bakanlık bu öneri konusunda da bir adım atmadı.
Memurlarda ortalama yüzde 3, SSK ve Bağ-Kur’lularda yüzde 2.6 olarak uygulanan aylık bağlama oranının yüzde 2’ye indirilmesine de karşı çıkan Emek Platformu, aylık bağlama oranlarının yeniden düzenlenmesi konusunda da ısrarcı olacak.
EP’in 14 Mart’ta yapılan eylem kararının alındığı toplantıda, hükümet geri adım atıp, talepleri kabul etmezse, tasarının Meclis Genel Kurulu’na geleceği gün Meclis’e yürüme kararı uygulanacak. Bakanlık talepleri kabul etmez ve tasarı Meclis gündemine gelirse, EP’i oluşturan örgütlerin yöneticileri Meclis’e yürüyecek. (Ankara/EVRENSEL)

Hak kaybına gönlümüz razı olmaz
Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile görüşmeye girmeden önce basına açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, EP olarak olmazsa olmazlarının “pirim gün sayısının 7 bin gün olması, maaş bağlama oranı, güncelleme kat sayısı, fiili hizmet tazminatı, emeklilik yaşı ve katkı payları” olduğunu söyledi.
Bunları bakanla paylaşıp görüşeceklerini belirten Kumlu, platformda mutabakat olup olmadığının sorulması üzerine “ Elbette mutabakat var” yanıtını verdi.
Bakanla her zaman görüştüklerini ve amaçlarının bağcıyı dövmek değil üzüm yemek olduğunu belirten Kumlu, “Türkiye zor bir dönemden geçiyor amacımız kavga etmek değil ama temsil ettiğimiz kesimin hak kaybına da gönlümüz razı olmaz” diye konuştu.
Kumlu, esneme olup olmayacağı bir soru üzerine de “Esneyecek miyiz, esnemeyecek miyiz? Tek başıma karar veremem burada 6 kişiyiz” yanıtını verdi.
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

SAĞLICAK

SONRAKİ HABER

İHD ve ÇHD: Sorumlular yargı önüne çıkarılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...