8 Ağustos 2008 00:00

İstanbul Zirvesi’ne 12 devlet başkanı katılacak


Türkiye’nin “Afrika’ya açılım” politikasına verilen ivme çerçevesinde 18-21 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek olan devlet ve hükümet başkanları düzeyindeki “Türkiye-Afrika Zirvesi”ne davet edilen 53 Afrika ülkesinden 12’si, devlet başkanı düzeyinde katılacağını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde yapılacak zirveye Ankara’da büyük önem veriliyor. Afrika Kıtası’nın dünyanın dörtte birini oluşturduğuna işaret edildiği Ankara’da, zirve ile son dönemde kayda değer bir gelişme gösteren Türkiye ile Afrika arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere yeni bir ivme kazandırılacağına inanılıyor.
Zirve ilgi çekti
Türkiye ile Afrika arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin “İstanbul Bildirisi”nin yayınlanmasıyla sona erecek İstanbul Zirvesi’ne davet edilen 53 Afrika ülkesinden temsil edileceğini bildirenlerin sayısı, 43’ü buldu. Bu ülkelerden 18’inin devlet ve hükümet başkanları katılacak. Şimdiye kadar yapılan bildirimlere göre zirvede 12 Afrika devlet başkanı yer alacak. Ancak bu sayının zirveye kadar değişebileceği de ifade ediliyor.
Şimdiye kadar zirveye devlet başkanı düzeyinde katılacağı bildirilen ülkeler arasında Nijerya, Senegal, Somali, Benin, Cibuti, Burkina Fasso gibi ülkeler bulunuyor.
Libya lideri Muammer Kaddafi’nin katılmayacağının kesinleştiği zirvede Libya, bir devlet bakanı başkanlığındaki bir heyet tarafından temsil edilecek.
Devlet ve hükümet başkanlarının hazır olacağı toplantılar, 19 Ağustos öğleden sonra gerçekleşecek. 19 Ağustos sabahı ise ikili temaslar için boş bırakıldı. Zirve Bildirisi ve Eylem Planı çalışmaları için 18 Ağustos sabahı yüksek düzey memurlar toplanacak. Bunun ardından dışişleri bakanları toplantısı gerçekleşecek.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, zirveye katılan konuklar için 19 Ağustos akşamı bir yemek verecek. Başbakan Erdoğan da aynı gün öğle yemeğine ev sahipliği yapacak.
Türkiye-Afrika ilişkileri
Türkiye-Afrika ilişkileri, siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel ilişkilere ivme kazandırmak amacıyla 1998 yılında Afrika Eylem Planı’nın benimsenmesinin ardından yoğunluk kazanırken, Türkiye, 2005 yılını da “Afrika Yılı” ilan etmiş ve Türkiye’den Afrika ülkelerine üst düzey ziyaretler düzenlenmişti.
Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerinin de güçlendiği gözlenirken, 2005 yılında toplam 9 milyar dolarlık ticaret hacminin, 2007’de 13 milyar dolara yükseldiği, bunun 6 milyar dolarının Sahra Altı Afrika ülkeleriyle olan kısmı oluşturduğu ifade ediliyor. Sahra Altı Afrika’sında ilk büyükelçiliğini 1926 yılında Addis Ababa’da açan ve bugün bu kıtada 12 büyükelçiliği bulunan Türkiye, bu sayının yeterli olmadığından hareketle, gelecek yılın sonuna kadar, özellikle Sahra Altı Afrika’sında 15 yeni büyükelçilik açmak için çalışmalarda bulunuyor.
Diplomatik kaynaklar, Afrika ülkelerinin Türkiye’nin kıtada daha etkin roller üstlenmesini arzu ettiğine işaret ederken, Türkiye’nin AfB tarafından stratejik ülke ilan edilen az sayıda ülkeden biri olduğuna dikkat çekiyor. (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et