17 Ağustos 2008 00:00
ABD-Rusya gerilimi Polonyaya sıçradı
GÜNÜN YAZILARI
ABD tarafından desteklenen Gürcistan ile Rusya arasında yaşanan bir haftalık çatışmanın ardından silahlar bu sefer de Polonyaya çevrilmiş durumda. ABD ile Rusya arasında, Kafkaslarda yaşanan gerginlik yumuşamadan Polonyanın topraklarına ABDnin füze savunma sistemini yerleştirmesini kabul etmesi, Rusya tarafından tehdit olarak kabul edildi.
Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Anatoliy Nogovitsyn, Polonyanın ABD füze savunma sisteminin parçalarının topraklarında kurulmasına izin vermesinin olası bir askeri saldırıya zemin hazırlayacağını söyledi. Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, ülkesinin askeri doktrininin olası bir nükleer saldırı seçeneğine izin verdiğine de dikkat çeken Nogovitsyn, ABD kendisi için füze savunma sistemi konusunda çaba harcıyor, Polonya için değil. Polonya, (sistemin unsurlarını) konuşlandırarak kendisini askeri bir saldırıya açık duruma getiriyor. Bu, yüzde yüz böyle dedi. Nogovitsin, Polonya, bunların (füze kalkanı sistemleri) yerleştirilmesini kabul ederek, kendisini herhangi bir saldırıya karşı yüzde 100 açık hale getiriyor diye konuştu.
Nogovitsin, daha önce yaptığı açıklamada da, Rusyanın uyarılarını yineleyerek, Polonya ve Çek Cumhuriyetine füze kalkanı unsurları yerleştirilmesi halinde bunun belirsiz askeri karşılıkların verilmesine yol açabileceğini söylemişti.
Nükleer tehdit
Rusyanın 2000 yılında nükleer silahların kullanılmasına izin verecek çatışmalar kavramını genişlettiğine işaret eden Nogovitsyn, Bu açıkça yazılı. Biz nükleer silaha sahip hükümetlere ve bu hükümetlerin müttefiklerine karşı, bu müttefiklerin bir şekilde nükleer silah edinmelerine imkan sağlamaları durumunda nükleer silahları kullanacağız diye konuştu. Polonyanın, ABD füze sisteminin unsurlarını konuşlandırmak konusunda ABD ile anlaşmakla harekat düzenlenebilir ülke konumuna geldiğini savunan Nogovitsyn, öncelikle bu hedefler yok edilir dedi.
Rusya: Asıl hedef biziz
ABD ve Polonya arasında füze kalkanı anlaşması imzalanmasının ardından bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev de füze kalkanının Rusyaya karşı olduğunu söylemişti. Medvedev, Bu karar, daha önce söylediklerimizin haklılığını çok net şekilde gösteriyor. Gönderilecek yeni füze kalkanı gücünün hedefi Rusya Federasyonu demişti.
Rusyanın NATO temsilcisi Dimitriy Ragozin de ABDnin Polonya ile füze kalkanı anlaşmasına atıfta bulunarak, Bunun ABD ve Rusya ilişkilerinin Gürcistan yüzünden çok derin bir kriz içinde olduğu dönemde imzalanması, elbette füze kalkanının İrana değil, Rusyanın stratejik potansiyeline karşı olduğunu gösteriyor dedi.
Washington-Moskova ilişkileri ve Gürcistandaki çatışmalarla ilgili bir soru üzerine, ABDnin kriz sırasında Rusyayı desteklememesini eleştiren ve iki ülke arasındaki ilişkilerin zarar görebileceğini söyleyen Ragozin, şunları kaydetti: ABDnin bu durumda ihtiyatlı hareket etmediğini düşünüyorum. Etnik temizliğe ve gerçek saldırgana karşı mücadelede tam anlamıyla moral ve siyasi destek yerine birçok hoş olmayan kelime ve tehdit işitiyoruz. Bu, elbette ilişkilerimizi güçlendirmeyecek.
Washington, daha önce yaptığı açıklamada doğu Avrupada füze kalkanı planlarının şer eksini olarak saydığı İran ve Kuzey Korenin yanı sıra El Kaide gibi örgütlerden gelebilecek tehditlere karşı yapıldığını savunmuş, ancak Rusya ABDnin bu gerekçesini inandırıcı bulmamıştı.
Rusya, ABDnin füze kalkanı planıyla Rusyayı kuşatmak istediğini ve bunun ülkenin ulusal güvenliğine yönelik büyük tehdit oluşturduğunu belirterek, planın hayata geçirilmesi halinde misilleme yapacağı uyarısında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)
Füze anlaşmasında neler var?
Polonyalı yetkililerin ifadelerine göre, ABD, füze kalkanı projesi için sunduğu teklifin şartlarını son 24 saat içinde oldukça geliştirdi ve Polonyanın birçok talebini kabul etti. Söz konusu görüşmeler sonucunda varılan anlaşma gereği, Baltık kıyılarındaki bir askeri üsse 10 füze yerleştirilecek. Washington bunun karşılığında, Polonya ordusunun modernizasyonuna yardım edecek ve ülkenin hava savunmasını güçlendirmesi için Patriot füzeleri konuşlandıracak.
Son anda kabul edildiği bildirilen talepler arasında ise Polonya ordusunun ABD tarafından modernize edilmesi, Polonyaya bir saldırı olması durumunda ABDnin bu ülkeye yardıma geleceğini garanti etmesi, füze savunma sistemini desteklemek için Patriot füzelerinin ve uzman Amerikan askerlerinin yardım sağlaması gibi başlıklar bulunuyor.
Kararın Polonya parlamentosunda onaylanmasının ardından tarafların nihai anlaşmaya varmaları bekleniyor. Nihai anlaşmanın imzalanmasının ardından, ABDnin Polonya topraklarına Patriot-2 füzeleri ve asker yerleştirmesinin de önü açılıyor. 2012 yılına gelindiğinde ise Polonyada daimi ABD garnizonu kurulması planlanıyor.
Evrensel'i Takip Et