18 Ağustos 2008 00:00

Boşaltılan köyde ilk düğün


Siliç Köyü Tunceli merkeze bağlı Halbori dağlarının eteklerinde kurulu bir boşaltılmış köy. 1994- 1995 yıllarında “güvenlik” gerekçesi ile toplu köy boşaltmaların yaşandığı ve ardında büyük trajediler bırakan köylerden biri. Ve bu köyde yıllardan sonra ilk kez bir düğün yapıldı.
Hüseyin Çiçek ile Diren Tunç’un düğünleri...
Damadın köyü olan Siliç’te hazırlıklar köyün boşaltılmış olmasından kaynaklı çok zor gerçekleştirildi. Başta su sorunu ve düğüne gelenlerin ağırlanması konusunda sıkıntılar yaşandı. Yerine getirilemeyen gelenekler oldu. Ancak Hüseyin ve Diren köy boşaltmalarına dikkat çekmek için tüm zorluklarına rağmen Siliç’te yapmakta ısrarcı oldular düğünlerini.
Geleneğin sesi
Yıllar sonra bile silah seslerinin hiç susmadığı bu coğrafyada birkaç gün de olsa kültürün ve geleneklerin sesi ağır bastı. Üç gün üç gece sürmesi gereken düğün sadece iki gün yapılabildi. Birinci gün gelin köyünde kına gecesi bir gün aradan sonra düğün de damadın köyünde yapıldı.
25 haneli Siliç Köyü’nün sakinleri yıllardır köylerine dönme mücadelesini veriyor. 2004 yılında köylülerin çabası sonucu başlanan konut yapımı ise kaba inşaatın yapımıyla son bulmuş… Karşılar Jandarma Karakolu’nun tam karşısında bulunan Siliç Köyü’nde yapılan düğünde, davul- zurna eşliğinde halaylar çekildi. Düğüne katılanlar, yeni evlenen gençlerin bu mutlu günlerinde yalnız bırakmayarak, onların duygularına ortak oldular.
‘Yaşadıklarımızı görsünler diye’
Damadın babası Celal Çiçek Köye dönmek için verdikleri mücadeleyi anlatırken, bir taraftan da gelen konukları karşılıyor. Celal Çiçek, yapılan bütün girişimlerine karşın konutların tam olarak bitirilmemesinden şikayetçi. Oğlunun köyde düğün yaptırmasını ise “Gelen konuklar, yaşadığımız rezilliği görsünler” şeklinde belirtiyor. Ömürlerinin kalan kısmını köyde bitirme isteklerini yineliyor Celal Çiçek ve eşi Fidan. Gelin Diren Tunç, kültürleri için köyde düğün yaptıklarını anlatıyor. Damat Hüseyin ise, “Köy boşaltmalara dikkat çekmek için de o köyde düğün yaptık. İnsanlar görsün içinde bulunduğumuz durumu. Köy boşaltmalardan sonra ilk kez düğünü ben yapıyorum. Bundan sonrada köyde düğün olmasını istiyorum” diyor.
Köylülerden Şahin Kılıç ise “Köy şehir merkezine yakın. İnsan köyünde gelip kalkmak ister. Biz bunu gerçekten istiyoruz” diyor. Evlerini kendi imkanları ile yaptırdıklarını anlatan Kılıç, sorunlarına biran önce çözüm bulunmasını talep ediyor.
İHD Tunceli Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım da düğüne katılanlar arasında. 38’den sonra insanların sürgün edildiklerini hatırlatan Yıldırım, “Köylülerin maddi ve manevi bütün mağduriyetleri de giderilmeli. Geri dönüşlerin önündeki engellerin kaldırılması gerekir” dedi. Tunceli’ye yönelik uygulanan ayrımcı politikaların terk edilmesini talep eden Yıldırım, “Boşaltılmış köyde düğün yapılması bizleri köy boşaltma sorunu ile bir kez daha karşı karşıya getirdi” dedi. (Tunceli/EVRENSEL)
Şerif Karataş

Evrensel'i Takip Et