18 Ağustos 2008 00:00
Hasankeyfin taşınması imkansız
GÜNÜN YAZILARI
Ilısu Baraj Göleti altında kalacak tarihi Batmanın Hasankeyf ilçesinde hangi tarihi eserlerin taşınıp taşınmayacağına karar verecek olan ve 25 kişiden oluşan bilimsel kurul incelemelerine başladı. Hasankeyfteki kurtarma kazılarının başkanlığını yapan Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, bilimsel kurul üyelerinin de kendileri gibi eski kültürel dokunun taşınmasının imkansız olduğu görüşünde olduklarını belirterek, kurulun tarihi eserlerin yerinde korunması konusuna önem verdiklerini söyledi.
Aralarında, Tarih, Çevre ve Değerlendirme Merkezi (TAÇ-DAM) Başkanı Prof. Dr. Numan Tunanın da bulunduğu 25 kişilik bilimsel kurul üyeleri, Ilısu Barajı tehdidi altındaki Hasankeyfte incelemelerde bulundu. İhracat kredisi veren Almanyadan Prof. Dr. Margrede Vesb, Avusturyadan Prof. Dr. Klaus Nohlen, Prof. Dr. Hayat Erhara ve DSİ Genel Müdürlüğü uzmanlarından oluşan 25 kişilik bilimsel kurul, Hasankeyfte yeni yerleşim yeri başta olmak üzere bir dizi incelemelerde bulundu. Hasankeyf kazılarından sorumlu Prof. Dr. A. Selam Uluçamı kazı yerinde ziyaret eden heyet, peş peşe soru yöneltti. Hasankeyfin son durumu hakkında bilimsel kurula bilgi veren Uluçam, Belgeleme, röfle ve restorasyon çalışmalarına 2005 yılına kadar bitirilmesinin gerektiğini rapor halinde bakanlığa bildirdik. Maalesef bu mümkün olmadı. Eski kültürel dokunun taşınması imkansız gibi. Bu eserlerin akua parkına dönüştürülmesi daha uygun olur dedi.
Hasankeyfte 3 gün incelemelerde bulunan 25 kişilik bilimsel heyette yer alan TAÇ-DAM Başkanı Prof. Dr. Numan Tuna, Almanya, Avusturya ve İsviçrenin baraj için kredi vermesi için şart koştuğu 153 maddeye uyulup, uyulmadığını yerinde araştırdıklarını ifade ederek, Yabancılarla birlikte hazırlayacağımız raporu önümüzdeki günlerde internet sayfamızda kamuoyuna duyuracağız. Sözleşme hükümlerine uyulup, uyulmadığını heyet çok yönlü araştırıyor. Şu anda bir şey söylemek yanlış olur. Ama kredi teminatı veren kuruluşların temsilcileri herkesten görüş alıyor. Eğer bir kural ihlal edilirse yabancıların kredi vermesi oldukça zorlaşır. Yeni yerleşim biriminden tutun da Ilısu baraj havzası alanındaki eski büyük ve tarihi yerlerin tümünde incelemelerimiz sürüyor. Bu projenin uluslar arası kriterlerine uygun olması gerekiyor dedi.
Eski tarihi eserler yerinde karunmak zorunda
Hasankeyfe 2 kilometrelik uzaklıktaki Raman Dağı eteğindeki yeni yerleşim alanı ile kültürel park alanında incelemelerde bulunan bilimsel heyet, DSİ Diyarbakır Bölge Müdür yardımcısı Hasan Kılıçtan bilgi aldı. Kılıç, Ilısu barajının tamamlanması halinde yılda yağışlarla birlikte 11 milyar metreküp suyun toplanacağına dikkat çekti. Kılıçın bilgilerinden tatmin olmayan Avusturyalı Prof. Dr. Klaus Nohlen, Bu kadar suyun burada toplanacağını söylüyorsunuz, ama bu bölge kuraklıktan kavruluyordedi.
DSİ yetkilileri, Ilısu barajının sadece enerji amaçlı olacağını söyleyince, Avusturyalı Prof. Dr. Norhen, Suyu burada toplayabilirsiniz ama tarihi eserleri taşıyamazsınız. Eski tarihi eserleri yerinde korumak zorundasınız dedi. Yeni yerleşim biriminin bol bol görüntülerini çeken bilimsel kurul heyeti, arazilerin bir bölümünün hazineye ait olmamasının da sorunları beraberinde getireceğini söyledi. (HABER MERKEZi)
Evrensel'i Takip Et